ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

υιοθεσία και αναδοχή

 

μεταξυ των ειδήσεων των ημερών και αυτή των προτάσεων της ΝΔ για την αναδοχή και την υιοθεσία:
Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας ΛΟΙΠΌΝ για τη βελτίωση του καθεστώτος των εγκαταλελειμμένων παιδιών, της αναδοχής και της υιοθεσίας στην Ελλάδα παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κ. Χατζηδάκης και η βουλευτής του κόμματος κ. Νίκη Κεραμέως.
«Η κατάσταση στη χώρα μας στο ζήτημα της αναδοχής και των υιοθεσιών εγκαταλελειμμένων παιδιών είναι πολύ χειρότερη από ό,τι σε άλλες χώρες. Έχουμε 4 φορές μικρότερο ποσοστό υιοθεσιών από ό,τι ο μέσος όρος της υπόλοιπης Ευρώπης και 10 φορές μικρότερο ποσοστό από ό,τι στις ΗΠΑ.Παράλληλα, παρατηρείται μακροχρόνια αναμονή για υιοθεσίες που φτάνει ακόμα και στα 7 έτη» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Από την πλευρά της, η κ. Κεραμέως «το θέμα είναι στην επικαιρότητα: πρώτον, γιατί γύρω μας, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που ταλαιπωρείται επί σειρά ετών, γιατί η διαδικασία της υιοθεσίας είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα και αποθαρρυντική. Αλλά και διότι, σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας “στοιβάζονται”, εγκαταλελειμμένα, πολυάριθμα βρέφη», ενώ «η κατάσταση επιδεινώνεται από τη δράση κυκλωμάτων παράνομης εμπορίας βρεφών».
Η δέσμη προτάσεων της Ν.Δ., που περιλαμβάνονται και στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, προβλέπει:
1η πρόταση: Σύσταση ενός πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση των εγκαταλελειμμένων παιδιών σε όλη την Ελλάδα, των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας, καθώς και το συντονισμό των απαραίτητων δράσεων.
2η πρόταση: Λειτουργία ηλεκτρονικών Εθνικών Μητρώων, Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων προς αναδοχή και υιοθεσία (συμπεριλαμβανομένων των εγκαταλελειμμένων ανηλίκων), δεύτερον, Εθνικού Μητρώου Εγκεκριμένων Υποψηφίων Αναδόχων και Εγκεκριμένων Υποψήφιων Θετών Γονέων, τρίτον Εθνικού Μητρώου Αναδοχών και Υιοθεσιών.
3η πρόταση: Αύξηση του αριθμού των εισαγγελέων Ανηλίκων, που είναι αρμόδιοι, μεταξύ άλλων, για τη διερεύνηση υποθέσεων εγκατάλειψης και καταγγελιών που αφορούν ανηλίκους.
4η πρόταση: Ενίσχυση των υπαρχουσών δομών φιλοξενίας παιδιών και των κοινωνικών υπηρεσιών. Είναι απαραίτητη η περαιτέρω στελέχωση και η ενδυνάμωση των δομών με κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, ιδίως κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοψυχολόγους και βρεφονηπιοκόμους.
5η πρόταση: Σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, λόγου χάριν στο πλαίσιο ενίσχυσης – υποστήριξης των υπαρχουσών κρατικών δομών. Οι συμπράξεις θα μπορούσαν να αποδειχτούν επωφελείς, όχι μόνο σε επίπεδο χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και τεχνογνωσίας.
6η πρόταση: Αμεση εφαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου για την αναδοχή (Π.Δ. 86/2009), το οποίο υφίσταται, αλλά δεν εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό, αλλά και την εν γένει ενίσχυση του θεσμού.
7η πρόταση: Η επιτάχυνση της διαδικασίας της υιοθεσίας. Θεσμοθέτηση ενός συνολικού χρονικού πλαισίου μέσα στο οποίο να ολοκληρώνεται η διαδικασία της υιοθεσίας, με έναρξη το χρονικό σημείο υποβολής της αίτησης στο δικαστήριο και λήξη την έκδοση της δικαστικής απόφασης, με την οποία τελείται η υιοθεσία.
8η πρόταση: Θεσμοθέτηση αυστηρότερων ρυθμίσεων για τις ιδιωτικές υιοθεσίες, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα παράνομου εμπορίου βρεφών και παράνομων υιοθεσιών. Η σύσταση του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου, αλλά και η λειτουργία στην πράξη των εθνικών μητρώων θα αποτελέσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για εξυγίανση του τοπίου της ιδιωτικής υιοθεσίας.
Για μείζον ζήτημα που αφορά ανθρώπους, οικογένειες και παιδιά, έκανε λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση των προτάσεων της ΝΔ για τη βελτίωση του καθεστώτος εγκαταλελλειμένων παιδιών, υιοθεσίας και αναδοχής τους, υπογραμμίζοντας μέσω αυτής της πρωτοβουλίας το ενδιαφέρον της ΝΔ για μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο κ. Χατζηδάκης και η κα. Κεραμέως στην Ελλάδα έχουμε 4 φορές μικρότερο αριθμό υιοθεσιών και αναδοχών εγκαταλελλειμένων παιδιών από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 10 φορές μικρότερος από τις ΗΠΑ. Η μακροχρόνια αναμονή μάλιστα φτάνει ως και τα 10 χρόνια γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για την υιοθεσία.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «δαιδαλώδεις διαδικασίες και διαφθορά», ενώ από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι οι χρονοβόρες διαδικασίες οδηγούν σε παραίτηση από την διαδικασία τους υποψήφιους γονείς, ενώ παράλληλα «αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από τη δράση παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΔ οι υιοθεσίες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί ως και 50%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2012 στην Ελλάδα υπήρξαν 543 υιοθεσίες ενώ το 2015 έφτασαν μόλις τις 271, κάτι που αποδίδεται εκτός όλων των άλλων και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
«Θέλουμε να φτιάξουμε μια Ελλάδα που θα νοιάζεται και θα εργάζεται για όλους» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική με αφορμή τις προτάσεις της ΝΔ για το ζήτημα των υιοθεσιών των εγκαταλελειμμένων παιδιών. «Η ΝΔ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα κοινωνικής φύσης» ανέφερε από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν τα στελέχη της ΝΔ τα βασικότερα προβλήματα που εμφανίζονται κατά την διαδικασία αναδοχής και υιοθεσίας είναι ο κατακερματισμός και η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, η ανυπαρξία συντονισμού των αρμόδιων φορέων, η ανυπαρξία ενιαίας εθνικής λίστας υποψήφιων αναδόχων και γονέων, η ανυπαρξία ενιαίας εθνικής λίστας εγκαταλλελειμένων και προς αναδοχή παιδιών και η περιορισμένη αξιοποίηση του θεσμού της διακρατικής υιοθεσίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται πρόταση για την υιοθεσία στη Χώρα. Ούτε είναι η τελευταία που θα μείνει στα ντουλάπια της λήθης. Ζήτημα κρίσιμο και ουσιαστικό καθώς αν και δεν έχει οικονομικό κόστος για το κράτος παραμένει στο περιθώριο της νομοθετικής πρωτοβουλίας αφήνοντας τα παιδιά να ιδρυματοποιούνται με τραγικές συνέπειες και για τα ίδια και για το κοινωνικό σύνολο.
Θα μας επιτρέψει η ΝΔ την πρόταση για μια ακόμη προσθήκη στις σκέψεις της, αυτή που θα ζητούσαν όσοι βιώνουν καθημερινά το θέμα: προϋπόθεση για να υιοθετείται ένα παιδί είναι να είναι νομικά ελεύθερο. Οταν όμως εγκαταλείπεται ή οι γονείς είναι άγνωστοι ή κακοποιητικοί το παιδί δεν μπορεί να δοθεί σε υιοθεσία διότι απαιτείται να βρεθούν και να συναινέσουν. Η πρότασή μας συνποσούται συνεπώς στα εξής: μετά το πέρας 6 μηνών κατ’ανώτατο όριο από την εγκατάλειψη παιδιού να κηρύσσεται αυτοδικαίως και εκ του νόμου ελεύθερο αμαχήτως. Τότε όλα θα αλλάξουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: