ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

« Parfois résister c’est partir »



Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά παραιτήθηκε σήμερα από τα καθήκοντά της, αφού είχε εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της απέναντι στην συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει την εισαγωγή νόμου, ο οποίος θα προβλέπει τη στέρηση, υπό προϋποθέσεις, της γαλλικής υπηκοότητας από άτομα που έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατική δράση.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση προωθείται μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών, τον περασμένο Νοέμβριο στο Παρίσι, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

H υπουργός είχε εκφράσει την διαφωνία της για την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα βοηθήσει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, με κανένα τρόπο». Εγκατέλειψε την κυβέρνηση λόγω μιας μεγάλης διαφωνίας. Πιστή στις δεσμεύσεις και τους αγώνες της έκρινε ότι ο τρομοκρατικός κίνδυνος είναι σοβαρός αλλά ενόψει του να τον νικήσουμε δεν πρέπει να του παραχωρήσουμε καμία νίκη, ούτε στρατιωτική ούτε πολιτική. Το συγκεκριμένο μέτρο κατά την εκτίμησή της θέτει σε αμφισβήτηση την κατασκευή της δημοκρατικής ταυτότητα η οποία είναι αρκετά ισχυρή για να αντισταθεί (σε ανάλογα χτυπήματα).
Η παραίτηση της 63χρονης Κριστιάν Τομπιρά, εκπροσώπου της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη γαλλική δεξιά και την άκρα δεξιά, που την κατηγορούσαν για επιεική στάση, έρχεται λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας παρουσιάσει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση το τελικό κείμενο του σχεδίου συνταγματικής μεταρρύθμισης για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την επιβολή του μέτρου στέρησης της υπηκοότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Μαρίν Λεπέν θεωρεί την παραίτηση αυτή ως μία μεγάλη νίκη για τη Γαλλία.

"Υπερήφανη. Η δικαιοσύνη κέρδισε σε δύναμη και σθένος. Οπως εκείνες και εκείνοι που αφοσιώνονται σε αυτήν κάθε μέρα, την ονειρεύομαι ανίκητη...Μερικές φορές αντιστέκεσαι μένοντας, μερικές φορές αντιστέκεσαι φεύγοντας. Από πίστη σε σένα, σε μας. Για να έχει η ηθική και το δίκαιο τον τελευταίο λόγο", έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Κριστιάν Τομπιρά λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησής της, η οποία αιφνιδίασε τα μέλη του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ανακοινώνοντας τον διορισμό του αντικαταστάτη της, η γαλλική προεδρία εξήγησε ότι ο Ζαν-Ζακ Ουροάς "θα φέρει εις πέρας, στο πλευρό του πρωθυπουργού, τη συνταγματική μεταρρύθμιση και θα προετοιμάσει το σχέδιο νόμου ενισχύοντας τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και τη μεταρρύθμιση της ποινικής διαδικασίας".

 Η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι άρχισε να δίνει λοιπόν καρπούς και να αποσαθρώνει το δημοκρατικό πολίτευμα.  Μια συνταγματική μεταρρύθμιση δεν είναι δα και λίγο πράγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: