ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ (?) ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΓΑΓΩΝΙΣΜΟΥ




Στην απόσυρση δύο τροπολογιών που αφορούσαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις απαλλοτριώσεις, προχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Δικαιοσύνης προκειμένου να επανακατατεθούν εμπρόθεσμα και αφού προηγηθεί συζήτηση. Το φαινόμενο των ασχέτων τροπολογιών είναι παλαιό και γνωστό όπως και η συζήτηση της καλής νομοθέτησης που ποτέ δεν πραγματοποιείται. Οι φωνές όμως των διαμαρτυρομένων δεν μπορεί παρά να ακούγονται με επιφυλάξεις όταν το σύνολο των κομμάτων ενεργεί κατά τον ίδιο τρόπο όποτε του δίνεται η σχετική ευκαιρία. Σωστή η διαμαρτυρία τους αλλά θα όφειλαν να αποφασίσουν κάποτε να τηρούν τους νόμους και το Σύνταγμα ΟΛΟΙ και ΠΑΝΤΑ.

Προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως επί της τροπολογίας για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που κατήγγειλε ότι παραβιάζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία με την κατάθεση εκπρόθεσμων, άσχετων και φωτογραφικών τροπολογιών, και μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο που αφορά ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας, ζητώντας την άμεση απόσυρση τους.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υπεραμύνθηκε της ανάγκης ψήφισης, αντιτείνοντας ότι η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού επιδιώκει την αναβάθμιση και την ομαλή λειτουργία της και παράλληλα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, εστιάζοντας κυρίως στη θετική, όπως είπε, οικονομική και κοινωνική διάσταση της τροπολογίας.
Νωρίτερα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ Νίκος Δένδιας και Νίκη Κεραμέως υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, περιλαμβάνει «προδήλως και εξόχως αντισυνταγματικές διατάξεις», και κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι συστηματικά παραβιάζει την ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία. Τα δημοσιεύματα φέρουν την κ. Κεραμέως ως άμεσα ενδιαφερόμενη αφού η ρύθμιση αφορά και στο σύζυγό της κ. Δημήτριο Λουκά.
Πολλά δημοσιεύματα θεωρούν ότι με τις διατάξεις αυτές επιχειρείται ξήλωμα  «ξήλωμα» της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ασυμβίβαστο του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών της Ε.Α., εάν ο/η σύζυγός τους είναι βουλευτής ή ευρωβουλευτής ή μέλος της κυβέρνησης. Η εν λόγω διάταξη θεωρείται ότι στοχεύει απευθείας τον αντιπρόεδρο της Ε.Α. Δημήτρη Λουκά, σύζυγος του οποίου είναι η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Νίκη Κεραμέως. Ο κ. Λουκάς ξεκίνησε να απασχολείται στην Ε.Α. το 2009, αρχικά ως εισηγητής, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου κατέλαβε τον Μάρτιο του 2012. Η θητεία του έληγε κανονικά στα μέσα του 2017, αλλά εάν τελικώς ψηφιστεί η τροπολογία, θα πρέπει να αποχωρήσει σε έναν μήνα.
Η ρύθμιση για τα ασυμβίβαστα έγινε πλέον μόδα και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί παρά να μέμφεται τον εαυτό της για τη μόδα αυτή αφού την ξεκίνησε στοχεύοντας σε συγγενείς. Προσωπικά θεωρώ εντελώς εσφαλμένο το κυνήγι συγγενών και φίλων αλλά και τα ασυμβίβαστα ανάλογης φύσεως που όχι μόνον δεν προκαλούν ηθικοποίηση του συστήματος αλλά εξωθούν σε δημιουργία κυκλωμάτων και παρενθέτων προσώπων χωρίς σπουδαίο λόγο. Ο κ. Λουκάς ως σύζυγος δεν μπορεί να τιμωρηθεί για το γάμο του με την κ. Κεραμέως όπως δεν έπρεπε να τιμωρηθεί ο Λουκάς Γιαννακούλης για το γάμο του με την κ. Μαρία Μπόμπολα. Οι άνθρωποι τιμωρούνται για τις πράξεις τους και όχι για τους συγγενείς τους!

Σύμφωνα με την τροπολογία νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν έως τώρα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Α. και η γενική διευθύντριά της Διονυσία Ξηροκώστα, καθώς η θητεία της, βάσει της τροπολογίας, μειώνεται στα δύο έτη από τέσσερα που ισχύει σήμερα. Η κ. Ξηροκώστα έχει συμπληρώσει 20 μήνες σε αυτήν τη θέση, οπότε σε τέσσερις μήνες θα πρέπει να αποχωρήσει. Σημειώνεται ότι, πλέον, διετής θητεία με δυνατότητα ανανέωσης μόνο μία φορά προβλέπεται και για τους διευθυντές της Ε.Α.

Η τροπολογία, αν και δεν υποχρεώνει σε πρόωρη αποχώρηση τον σημερινό πρόεδρο της Ε.Α., θεωρείται ότι εμμέσως αποσκοπεί σε αυτό. Ειδικότερα, εισάγει διάταξη που προβλέπει την αυτοδίκαιη αποχώρηση του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ε.Α. με τη συμπλήρωση του 73ου έτους της ηλικίας τους. Ο κ. Δ. Κυριτσάκης είναι 75 ετών και η θητεία του λήγει κανονικά τον Δεκέμβριο του 2018.

Προβλέπεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ ετησίως για τις αμοιβές εξωτερικών δικηγόρων. 

Η συγκεκριμένη τροπολογία θα πρέπει να ειδωθεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των ΑΔΑ αλλά και την πρόσφατη παραπεμπτική απόφαση του ΣτΕ για τον κ. Ρακιντζή.  Η σημαντικότερη και παλαιότερη αρχή η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι γνωστό ότι καθυστερεί ιδιαίτερα στην εκτέλεση της αποστολής της μεταξύ των άλλων προβληματισμών που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί για τον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας της.
Αναμένουμε λοιπόν εξελίξεις και συνεχίζουμε να διερωτώμεθα γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού δυσλειτουργεί εδώ και πάρα πολλά έτη (¨ετη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησης κλπ) και φυσικά αν η συγκεκριμένη τροπολογία θα λύσει το ζήτημα του υγιούς ανταγωνισμού για τον οποίο οφείλει να μεριμνά η Επιτροπή αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: