ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Το νέο ταξείδι του Μιχάλη Βηλαρά

Ο Μιχάλης Βηλαράς το νέο μέλος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παναγιώτη Τσιμπούκη

Ο Μιχάλης Βηλαράς το νέο μέλος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η επιλογή του κ. Βηλαρά για την κάλυψη της θέσης του Έλληνα δικαστή στο ΔΕΕ, που θα κενωθεί μεθαύριο,  έγινε με ομόφωνη απόφαση του  υπουργικού συμβουλίου. Της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου είχε προηγηθεί μια εξονυχιστική έρευνα για το επιστημονικό έργο του κ. Βηλαρά από τις αρμόδιες προβλεπόμενες επιτροπές (νόμος 4297/2014), τόσο σε Ελλαδικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνυποψήφιοι  του κ. Βηλαρά για την κάλυψη της θέσης στο ΔΕΕ ήταν δύο ακόμη Έλληνες νομικοί επιστήμονες και Πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι Παναγιώτης Τριδήμας και Βασίλειος Χριστιανός.

Το νέο μέλος του ΔΕΕ  έχει μακρά εμπειρία στα Ευρωπαϊκά δρώμενα, καθώς μεταξύ των άλλων ο κ. Βηλαράς διετέλεσε επί 12 χρόνια (1998-2010)  δικαστής στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το οποίο έχει μετονομαστεί  σε Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, την 6ετία 2004-2010 κατείχε την θέση του πρόεδρου του Ε΄ Τμήματος του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. Παράλληλα, έχει διατελέσει επί σειρά ετών σε διάφορες θέσεις του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε., όπως, μεταξύ των άλλων, είναι:

1) Μέλος του Αναιρετικού Τμήματος (2005-2910),
2) Πρόεδρος της Επιτροπής του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. για την κατάρτιση του «Κώδικα Δεοντολογίας» των δικαστών (2006-2007),
3) Δικαστής ασφαλιστικών μέτρων κατόπιν ομόφωνης αποφάσεως της Ολομέλειας (2006-2007) και
4) Πρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμού Διαδικασίας του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. (2008-20120)

  Αναρίθμητες όμως και είναι οι θέσεις που κατέλαβε στην έως τώρα δικαστική σταδιοδρομία του στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, διετέλεσε  μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Εκλογοδικείου,  του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών –ΑΣΕΑΔ-   (1981–1982) και  της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής –ΚΕΝΕ-  (1994–1996),

Ακόμη, διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής διαγωνισμού για την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων (1996), πρόεδρος του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Δικαιοσύνης  (1996–1997),  προϊστάμενος του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης  (1996–1998) και     πρόεδρος των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για το νέο «ενιαίο βαθμολόγιο» (Ν. 4024/2011) και για  το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με  το νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων (2011 –2012).

Την διετία 1975-1977 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Paris I, Panthéon-Sorbonne, ενώ κατά την διετία 1998-1989 διετέλεσε εθνικός εμπειρογνώμονας στη νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους τομείς  του ανταγωνισμού και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη.

Κατά  την 5ετία 1989-1994 διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος «απασχόλησης στη δημόσια διοίκηση των κρατών μελών» της Γενικής Διεύθυνσης V της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πλούσια είναι και η συγγραφική του δραστηριότητα τόσο σε επίπεδο έκδοσης ατομικών συγγραμμάτων, όσο και σε δημοσίευση μελετών και άρθρων σε νομικά περιοδικά, όπως πλούσια είναι η συμμετοχή σε διεθνή και μη συνέδρια.
...........................
(από το Πρώτο Θέμα http://www.protothema.gr/world/article/515253/o-mihalis-vilaras-to-neo-melos-tou-dikastiriou-tis-europaikis-enosis/)

Η γράφουσα τον γνωρίζει από παιδί και τον έζησε τελευταία συχνότατα με αφορμή σειρά κρίσιμων υποθέσεων.
Του εύχεται καλό το νέο του ταξείδι σε γνώριμα εδάφη για τον ίδιο και νάχει χρόνο και κέφι να χαρεί την συγκεκριμένη φάση της ζωής του που κέρδισε επάξια και κατόπιν κρίσης για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία επιλογής δικαστών στο ΔΕΕ θα πρέπει να επισημάνει κανείς και εθνικής και κοινοτικής (αφού και ο εθνικός νόμος και ο κοινοτικός τροποποιήθηκαν ως προς το ζήτημα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: