ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Καλή Χρονιά στα Παιδιά με την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη







Facebook
YouTube
12/09/2015





Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη

Πλάκα μας κάνεις παππού! Πάλι έχουμε εκλογές;
...
- Πλάκα μας κάνεις παππού! Πάλι έχουμε εκλογές; Σου θυμίζω ότι μας είχες υποσχεθεί ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα ήταν η τελευταία μας ευκαιρία για ψάρεμα προτού φθινοπωριάσει και αρχίσουν να ζορίζουν τα μαθήματα στο σχολείο. Δηλαδή τώρα θα αφήσουμε το ψάρεμα, να πάμε για ...εκλογές;
Εσύ δεν ήσουν που μας έλεγες τις προάλλες πως σύμφωνα με το Σύνταγμα εκλέγουμε βουλευτές κάθε τέσσερα χρόνια;
Εδώ τώρα, κάθε λίγο και λιγάκι, μας λέτε πως έχουμε εκλογές… τι στο καλό πια… δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιοι είναι άξιοι και ποιοι ανάξιοι …και όλο αλλάζετε γνώμη; Τόσο δύσκολο είναι; Τι δεν καταλαβαίνετε;

- Μμμμμ. Φαίνεται πως είναι λιγουλάκι πιο σύνθετο το θέμα, Θέμη παιδί μου. Και ναι, το Σύνταγμα προβλέπει πως κάθε 4 χρόνια οι πολίτες εκλέγουμε τους βουλευτές μας αλλά, να που στην πράξη λίγες ήταν οι φορές στην ιστορία μας που η Βουλή των Ελλήνων ολοκλήρωσε την τετραετή θητεία της. Συγκεκριμένα, έψαξα στα βιβλία και βρήκα πως από τότε που ψηφίσαμε το πρώτο Σύνταγμα το 1843 και συμφωνήσαμε πως θα εκλέγουμε τους αντιπροσώπους μας, οι Έλληνες έχουμε κάνει 64 φορές εκλογές! Το λες και ζαλίζεσαι. Μόνο από την πτώση της δικτατορίας το 1974 μέχρι σήμερα έχουμε κάνει εκλογές 16 φορές! Δηλαδή κατά μέσο όρο κάνουμε εκλογές κάθε 2,5 χρόνια! Και μπορεί να μου διαφεύγει και καμία…
Door
- Και μετά μου λες παππού για την «ωριμότητα» των μεγάλων. Και ότι πρέπει να μεγαλώσεις για να μπορείς να κρίνεις και να αποφασίζεις… Δεν μου τα λες καλά… και εδώ και καιρό το έχω καταλάβει… Περίεργα και ακατανόητα πράγματα κάνετε όλοι σας… και εσείς που ψηφίζετε και αυτοί (που εσείς) ψηφίζετε. Και δεν καταλαβαίνω πώς εσείς που ψηφίζετε δεν μπορείτε να διακρίνετε ποιοι είναι οι καλοί που αξίζουν να εκλεγούν. Και επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί αυτοί που ψηφίζετε δεν κάθονται να σκεφτούν, να συζητήσουν όλοι μαζί και να βρουν τον τρόπο να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα; Και η δουλειά τους είναι «σκληρά για την πατρίδα μας να ιδροκοπούν, τα καλά και δίκαια για όλους μας να αποφασίζουν». Αυτά είναι ακριβώς τα λόγια σου παππού όταν μιλάγαμε για το Σύνταγμα και τα θυμάμαι καλά όπως βλέπεις… Άλλωστε, όλοι δεν θέλουμε το καλό της Ελλάδας; Και η Ελλάδα δεν είμαστε όλοι εμείς; Τόσο δύσκολο είναι;
Τι δεν καταλαβαίνετε;
...

Αυτός είναι ο διάλογος μεταξύ του παππού Σόλωνα και του Θέμη, στο άκουσμα της είδησης για τις επερχόμενες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Υ.Γ: Ο παππούς Σόλωνας ακόμα σκέφτεται τι να απαντήσει στον εγγονό του…

Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά; … Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα (Δ. Σαββόπουλος)
Τζ.Π-Κ.
_

Αυτό το φθινόπωρο, διαβάστε:
_
Μαθαίνουμε για την αναγκαιότητα των νόμων και τη σημασία τους για τη Δημοκρατία.



Συγγραφέας:

Λ.Σκουλαρίκη
Έκδοση:

2013
Σελ.

48
Tιμή:

12 €
Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους.



Συγγραφέας:

Β.Μπαντή
Έκδοση:

2013
Σελ.

48
Tιμή:

12 €
_


ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – Σάββατο 24 Οκτωβρίου
_
Hmerida PNB

_
Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη οργανώνει το Σάββατο 24 Οκτωβρίου ημερίδα με τίτλο:
«ΜΙΚΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ – Εκπαιδεύοντας ενεργούς πολίτες»
Γνωριμία εκπαιδευτικών με ΠΝΒ και παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, Δανειστικής Βαλίτσας, με παράλληλα βιωματικά εργαστήρια.
Ομιλητές: Γιάννης Παπαδάτος, Χρύσα Κουράκη, Τζελίνα Βογιατζόγλου, Βέρα Βορύλλα,Τζίνα Παπαντωνοπούλου – Καρατζά, Ελένη Σβορώνου, Μαρίζα Ντεκάστρο, κ.α.
Δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας (e-mail: paidikinb@nb.org)
_

Κυκλοφορεί σύντομα από την ΠΝΒ!
_

Book
Δίκαιος Πολυδίκης! Ωραίο όνομα, ε; Αυτός είναι ο παππούς μου. Ναι, αυτός που σας έχω ζωγραφίσει στη διπλανή σελίδα. Δεν τον έχω πετύχει και πολύ γιατί δεν ζωγραφίζω συχνά με στυλό σε χαρτί. Θα ρωτήσετε πού στο καλό βρήκα αυτά τα προϊστορικά πράγματα: στιλό και χαρτί. Α, ο παππούς μου έχει πολλά τέτοια από τη δουλειά του. Δούλευε σε ένα μέρος που λεγόταν δικαστήριο. Τώρα, αν ρωτάτε τι είναι δικαστήριο, ας πούμε ότι ήταν ένα μέρος που πήγαιναν όσοι ήθελαν να βρουν το δίκιο τους...
Το ξέρω, σας μπερδεύω, κι εγώ στην αρχή μπερδευόμουν. Θα προσπαθήσω να σας το εξηγήσω πιο κάτω καλύτερα. Πάντως πια αυτό το μέρος, το δικαστήριο, δεν υπάρχει! Όπως δεν υπάρχει και το επάγγελμα που έκανε εκεί ο παππούς μου (ή λειτούργημα, όπως το λέει ο ίδιος). Τι επάγγελμα έκανε; Δικαστής!
Δεν το έχετε ξανακούσει, έτσι; Λογικό, κι εγώ πρώτη φορά από τον παππού μου το άκουσα. Μάλιστα ο παππούς μου ήταν ένας από τους τελευταίους, αν όχι ο τελευταίος δικαστής. Ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια, το μακρινό 2015 και το επάγγελμά του καταργήθηκε 20 χρόνια μετά.
Τι έκανε ο δικαστής; Με δυο λόγια, όταν υπήρχε μια διαφορά, όταν κάποιοι τσακώνονταν, αποφάσιζε, ακούγοντας και τις δύο πλευρές και ακολουθώντας τους τότε νόμους, ποιος είχε δίκαιο και ποιος όχι.
Κουφό, έτσι; Να αποφασίζει άνθρωπος αν κάποιος έχει δίκαιο ή όχι! Τέλος πάντων, η ιστορία του δικαστή-παππού μου έχει πολλά κουφά και συναρπαστικά, οπότε καλύτερα να σας την πω από την αρχή...
_
Ο Πάνος Χριστοδούλου και η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη ετοιμάζουν για εσάς την ιστορία του Δίκαιου Πολυδίκη και του εγγονού του Άρη, με όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την... λειτουργία της δικαιοσύνης.
_
Αναμείνατε με ανυπομονησία μέχρι τον Οκτώβριο.

_
_


oanagnostis.gr και ΠΝΒ
Book
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε., του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τασούλα Τσιλημένη γράφει στον Αναγνώστη για το βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου:
_
….Πρωταγωνιστές δυο αδέλφια. Ο 19χρονος Μάνθος και ο 13χρονος Ηλίας. Ο Μάνθος είναι παίκτης στην τοπική ομάδα και ο Ηλίας, μαθητής Γυμνασίου, τον έχει ίνδαλμά του. Σε πρώτο αφηγηματικό πρόσωπο, επιλογή του συγγραφέα με πρόθεση να κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον του αναγνώστη στον οποίο απευθύνεται, η ιστορία ξετυλίγεται με ειλικρινή απεικόνιση, αποφεύγοντας κατασκευασμένες υπερβολές. Φωτογραφίζει όχι μόνο τη βία στα γήπεδα, αλλά κυρίως το πώς οδηγείται ένας κοινός τύπος έφηβου να αλλάξει δρόμο και πορεία και να βρεθεί να υιοθετεί ακραίες συμπεριφορές. Ο Παπαθεοδώρου, γνωστός για τον πετυχημένο πάντα τρόπο να ψυχογραφεί τους έφηβους ήρωές του και μάλιστα τους «παραβατικούς», στήνει ένα μυθιστόρημα που καθρεφτίζει την υπόθεση απ΄ όλες τις πλευρές. Το ρόλο της οικογένειας, του σχολείου, των φίλων και κυρίως το πώς σκέφτεται ένας έφηβος. Έτσι μέσα από την αφήγηση του Ηλία σκιαγραφείται το ζήτημα του ποδοσφαίρου, της απόλαυσης και του δικαιώματος σε αυτή, αλλά και η πίσω σκοτεινή πλευρά των αναβολικών, τα στημένα παιχνίδια, η απομάκρυνση, η μοναξιά και η απογοήτευση….
_


_
_


Ο Μπαρμπαρόσα και η Ελένη Σβορώνου στον ΙΑΝΟ
_

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
_
Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη και το βιβλιοπωλείο IANOS σας προσκαλούν,
σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, βασισμένη στο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου
Ζητείτε δικηγόρος με μυστάκια και
ουρά
Σάββατο 3 Οκτωβρίου, 12.00 - Αθήνα, Σταδίου 24
_

_
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4 Οκτωβρίου) η Ελένη Σβορώνου και το βιβλίο της «Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά» σας περιμένουν στον παιδότοπο του Ιανού (Σταδίου 24) το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 12.00 το πρωί.
_

Μια σούπερ έκπληξη από την ΠΝΒ και τα καταστήματα Public: Παιδικοί Λογοτεχνικοί Περίπατοι – Ο Μικρός Πολίτης πάει στη Βουλή
_
_
Τα Public και η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη εγκαινιάζουν τους «Παιδικούς Λογοτεχνικούς Περιπάτους»!
Πιο συγκεκριμένα, λίγοι τυχεροί μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία ένα Σάββατο το μήνα να περιηγηθούν μαζί με συγγραφείς και ειδικούς οδηγούς, με αφορμή ένα βιβλίο ανακαλύπτοντας που δένει η αλήθεια με τη φαντασία, πότε πατάμε στη γη και πότε στα σύννεφα.
Ο πρώτος περίπατος είναι αφιερωμένος στο παιδικό βιβλίο της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης, «Το Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά» της Τζίνας Παπαντωνοπούλου - Καρατζά και οδηγοί των παιδιών θα είναι οι εκπαιδευτικοί: Δρ. Χρύσα Κουράκη και Τζελίνα Βογιατζόγλου.
Σάββατο 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, στις 10.30 πμ
Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή στο www.blog.public.gr
__
_
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: