ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Εφάπαξ Ενφια και άλλοι δαίμονες

  ΑΠΌ ΤΗ ΒΑΝΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Καμία συνταγματική παραβίαση δεν εντοπίζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις μνημονιακες διατάξεις που επέβαλαν περικοπές στο εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων. Η απόφαση των ανώτατων δικαστών βάζει οριστικά τέλος στη δικαστική μάχη συνταξιούχων και Δημοσίου, δικαιώνοντας τις κυβερνητικές επιλογές με τις οποίες μπήκε μαχαίρι στο εφάπαξ.
Η δικαστική ετυμηγορία έχει μεγάλη σημασία, καθώς θα αποτελέσει υποχρεωτικά «πιλότο» για τους δικαστές των Πρωτοδικείων και των Εφετείων, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους εκατοντάδες παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις.
Οι αιτήσεις των συνταξιούχων αρχικά είχαν κατατεθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτ. Ρίζος και η αρμόδια τριμελής επιτροπή τις εισήγαγε με το θεσμό της πρότυπης δίκης στο ανώτατο δικαστήριο, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος αλλά και της μεγάλης μερίδας των πολιτών που αφορούν.
Οι ανώτατοι δικαστές, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών -η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί σε λίγους μήνες- απέρριψαν όλη την επιχειρηματολογία των συνταξιούχων, κρίνοντας κατά πλειοψηφία ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μείωση του εφάπαξ δεν είναι αντίθετες προς τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την αρχή της ισότητας, της αναλογικότητας, την κοινωνική ασφάλιση και την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία.
Περιουσία του ασφαλισμένου
Και αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη έχει εκδοθεί απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, σύμφωνα με την οποία το εφάπαξ αποτελεί προσωπική περιουσία του ασφαλισμένου, έχει δημιουργηθεί από τις δικές του εισφορές και όποια μείωσή του προσκρούει σε βασικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης. Ακριβώς σε αυτό το σκεπτικό βασίστηκε και το Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε τον περασμένο Φεβρουάριο -σε αντίθεση με το ΣτΕ- ότι είναι αντισυνταγματικό το ψαλίδι στο εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων. Το ζήτημα έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η περίπτωση που εξέτασε η Ολομέλεια του ΣτΕ αφορούσε συνταξιούχο εκπαιδευτικό, η οποία είχε προσφύγει κατά της απόφασης του Ταμείου Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων με την οποία της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ. Οι περικοπές έγιναν μετά τη συνταξιοδότησή της, με βάση τις μνημονιακές ρυθμίσεις και κατά το διάστημα που περίμενε την καταβολή του εφάπαξ. Συγκεκριμένα, η εκπαιδευτικός, που είχε συνολικό χρόνο ασφάλισης 28 χρόνια και 8 μήνες, έλαβε με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών μειωμένο εφάπαξ ύψους 31.267 ευρώ. Η μείωση οφειλόταν στις διαδοχικές περικοπές του χορηγούμενου εφάπαξ που έγιναν μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, αλλά και στην καθυστέρηση της καταβολής του, που είχε ως συνέπεια να μεσολαβήσουν μνημονιακοί νόμοι και να περικόψουν επιπρόσθετα το ανώτατο πλαφόν του εφάπαξ.
Μάλιστα, η εκπαιδευτικός είχε συνοδεύσει την αίτηση ακύρωσης στην οποία υποστήριζε ότι η μείωση του εφάπαξ αποτελεί άδικη οικονομική επιβάρυνση της ευπαθούς πληθυσμιακής κατηγορίας των συνταξιούχων, με τη διεκδίκηση ποσού 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση από την ηθική βλάβη που υπέστη.

Αυτά ενώ οι προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζονται και τα σχέδια προσφυγών κατακλίζουν το διαδίκτυο. 
Και αυτά ενώ τα μυστικά των διασκέψεων διαρρέουν δυναμικά.
Ασχολίαστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: