Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ
της Eλένης Tροβά - 7/11/2012 1:37:26 μμ
από τα NOMIKA NEA
Ο Γεώργιος Μητσόπουλος ήταν Έλληνας νομικός και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Για πολλούς είναι απίστευτο ότι χάθηκε καθώς έζησε πλήρης ημερών αθόρυβα τα τελευταία χρόνια τόσο που ξεχάστηκε από τους πρωταγωνιστές των πολυθόρυβων εκδηλώσεων.
Η wikipedia μας λέει γι'αυτόν:
Γεννήθηκε το 1912 στα Τρίκαλα και απεβίωσε στην Αθήνα την 12 Ιανουαρίου 2013. Ήταν το μοναδικό τέκνο του ηρωικού λοχαγού, πεσόντος στο Σαραντάπορο (9-10 Οκτωβρίου 1912) Γεωργίου Μητσόπουλου και της Ευφημίας (γ. Κοντοπάνου) εκ Καρπενησίου.[1] Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου έγινε και διδάκτωρ (1947) με αντικείμενο της διατριβής του περι της αναγνωριστικής αγωγής. Συνέχισε τις σπουδές του σε διάφορα γερμανικά και ιταλικά Πανεπιστήμια. Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα εκλεγόμενος το 1953 υφηγητής Πολιτικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή Αθηνών με μονογραφία περι της πιθανολογήσεως. Το 1969 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην έδρα της Πολιτικής Δικονομίας και το 1980 αποχώρησε από το πανεπιστήμιο με τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή. Το 1999 έγινε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε προπρύτανης και πρύτανης (1975 - 1976) του πανεπιστήμιου Αθηνών. Ήταν επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Tubingen (1985), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (1993) και του Πανεπιστημίου Erlangen-Nurnberg (2003). Το 1987 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος το 1999.
Διετέλεσε πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων, μέλος της Αναθεωρητικής Επιτροπής του σχεδίου νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (1955-1964), μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, καθώς και του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Επίσης, υπήρξε νομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ως στέλεχος και τελικώς διευθυντής του νομικού της τμήματος (1938-1978). Χρημάτισε υπηρεσιακός υφυπουργός εθνικής οικονομίας στην Κυβέρνηση Ιωάννη Θεοτόκη (1950) και υπηρεσιακός υπουργός εσωτερικών στην Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή (1977) προκειμένου να αναλάβει την διενέργεια εκλογών. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος, με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικος (1976) και με τον Ανώτερο Ταξιάρχη της Τιμής (1999).
Από τον γάμο του με την Άννα (γ. Αλεξιάδη) απέκτησε έναν υιό, τον Αλέξανδρο Μητσόπουλο, και μία κόρη, την Ευφημία (Έφη) Μητσοπούλου, επίσης νομικό.
Οι συνάδελφοί του μας λένε επίσης αυτά.
Για τους περισσότερους από τους νέους συναδέλφους είναι ένας άγνωστος παππούς που έφυγε ξεχασμένος και χαμένος στους απρόσιτους τοίχους της Ακαδημίας Αθηνών.
Να τον θυμόμαστε όμως γιατί ?
Προσωπικά λίγα πράγματα ξέρω γι'αυτόν. Δεν τον είχα ποτέ καθηγητή και όπως συμβαίνει με τους 'σεβάσμιους" δεν προκαλούν το γνήσιο ενδιαφέρον κανενός καθώς όλοι οι "δικοί τους" τους κολακεύουν.
Το μεγάλο δίδαγμα από τη ζωή του νομικού αυτού είναι ότι υπήρξε πολύ μεγάλη. Μετά το τέλος της καθηγητικής του καριέρας σύχναζε σε εκδηλώσεις και συνέδρια. Εγραφε και είχε γνώμη. Ξεχάστηκε εν ζωή εν τέλει όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους που δεν προξενούν το ενδιαφέρον για κάποιο συνηθισμένο λόγο. Οι ματαιόδοξοι νομικοί και συνάδελφοί του έχουν πολλά να διδαχθούν από εναν άνθρωπο που τόλμησε να φύγει ξεχασμένος. Προφανώς είχε πιό ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει από το να προκαλεί την ανάμνηση και να ακούει ζωντανός επικηδείους λόγους.
Πρόσφατα μας έστειλαν πληροφορίες για ένα συνέδριο όπου φέρεται να μετέχει. Σίγουρα θα γέλασε πολύ από κει που κάθεται ο καθηγητής για την πίστη των συναδέλφων του ότι ποτέ δεν θα χαθεί από τον κόσμο τούτο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου