ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Το Μνημόνιο και οι νομικές αμφισβητήσεις του

Μέρες πολλές ψάχνω να βρω την ευκαιρία να διαβάσω σε τελευταίο τεύχος ελληνικού νομικού περιοδικού τις εισηγήσεις για την αμφισβήτηση του Μνημονίου σε νομικό επίπεδο των θεωρητικών που υποστήριξαν και τις απόψεις στη γνωστή δίκη στο ΣτΕ αλλά και επιχείρησαν να νουθετήσουν την κοινή γνώμη για το κακό που εμπεριέχουν από νομική σκοπιά οι δεσμεύσεις της Χώρας όπως αναλήφθηκαν με το Μνημόνιο.
Είναι καιρός άλλωστε που στα νομικά κουτσομπολιά είναι χωρισμένες οι παρέες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.
Τελικά τα κατάφερα σήμερα μέρα σημαδιακή για την τύχη της Ευρωζώνης. Με έκπληξη διάβασα για τους άγγλους δικολάβους που στην βαθειά τους άγνοια του δικαίου δέσμευσαν τη χώρα, για τους κατασκευαστές αγχόνης στην οποία αυτή θα κρεμαστεί και άλλα υψιπετή. Είναι φανερό ότι ο έλεγχος έχει χαθεί. Η γενιά των συνταγματολόγων περιφρονεί ως φαίνεται βαθύτατα τους νομικούς του City οι οποίοι και πληρώνονται αδρά για την εργασία τους. Από το σύνολο όσων διάβασα δεν μπορώ να πω ότι εκτός από πάθη και ρητορείες καθώς και τις συνήθεις παραπομπές, αυτοπαραπομπές, γερμανολογίες και πολυξερίαση κατάλαβα από τι κινδυνεύει είτε το Μνημόνιο είτε οι λοιπές δανειακές συμβάσεις ώστε να ανησυχεί. Το αυτό θα σκεφθεί πιστεύω και ο δικολάβος του Λονδίνου.
Καμία αναφορά στον τρόπο αμφισβήτησης της εγκυρότητας των ρυθμίσεων. Φαίνεται ότι το γειτονικό Συμβούλιο Επικρατείας αρκεί στην τοπική αγορά και δεν νοιάζεται διόλου για την δωσιδικεία που προβλέπεται στις δανειακές συμβάσεις. Οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες από την άλλη φέρονται να δηλώνουν ότι η ακύρωση του Μνημονίου είναι αδύνατη.
Στους "συνταγματολόγους' δόθηκαν κάποιες απαντήσεις από συναδέλφους τους διεθνολόγους.
Διαβάζοντας τη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης πάλι δεν μπορώ να μην αναλογισθώ ότι εφαρμοστέο της δίκαιο είναι το αγγλικό.
Με προβλημάτισε ιδιαίτερα ότι η επίλυση των διαφορών θα γίνει από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκεί σταματώ.
Ισως το ζήτημα της δικαιοδοσίας να έχει πιό πολύ ζουμί για σκέψη. Καθώς το εφαρμοστέο δίκαιο μας καθιστά αναρμόδιους ως νομικούς να κρίνουμε τον κακό εργολάβο που συνέταξε τη σύμβαση μπορούμε μόνο να αναλογισθούμε το θέμα της δικαιοσοσίας. Αλλωστε επί του εφαρμοστέου δικαίου και της δικαιοδοσίας γνωμοδότησε δεσμευτικά το ΝΣΚ. Και οι γνωμοδοτήσεις αυτές δεν είναι παίξε γέλασε για μία δανειακή σύμβαση.
Θα επανέλθω στο ζήτημα αυτό.

1 σχόλιο:

omadaneoneforiakon.blogspot.com είπε...

http://omadaneoneforiakon.blogspot.com/2011/07/blog-post_933.html

καλημέρα