ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Μια ασυμβίβαστη μεγάλη ψυχή

Κάθε τόσο γράφω ένα μικρό ποστ για διάφορους δικηγόρους που υπήρξαν ξεχωριστοί για κάποιο λόγο, είτε γιατί έγραφαν ωραία παραμύθια, είτε γιατί ζωγράφιζαν είτε γιατί η δικηγορική τους πρακτική ξεχώρισε για κάτι. Ο λόγος όπως φαντάζεται ο καθένας έγκειται ται στο γεγονός ότι το επάγγελμά μας προσφέρεται και για άλλα πράγματα εκτός από λαμογιές και κόλπα ... Προσφέρεται για ελευθερία. Δίδοντας οικονομική ανεξαρτησία και αστική ταυτότητα σε αυτούς που το εξασκούν επιτρέπει την ανάπτυξη ταλέντων και προσωπικοτήτων. Και οι νομικές σπουδές με τη σειρά τους προσφέρουν εξάσκιση στη δυσκολία και τη σημασία του λόγο. Την κανονιστική σημασία του λόγου. Η συναλλαγή με τις φυλακές και τις ελευθερίες ευαισθητοποιεί σε αναζητήσεις και σε προοδευτικότητα (ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων).
Εχω πολλούς τέτοιους ανθρώπους κατά νου.
Σήμερα είναι η μέρα του Μοχάντας Γκάντι. Το προσωνύμιο Μαχάτμα που σανσκριτικά σημαίνει μεγάλη ψυχή φέρεται να του έδωσε το 1915 ο Ραμπιντανάθ Ταγκόρ. Με τη σειρά μου προσθέτω ασυμβίβαστη ψυχή. Ο συνάδελφος Βασίλης Δωροβίνης έγραψε κάποιες σκέψεις γι αυτόν στην Ελευθεροτυπία τελευταία κάτι που αποδεικνύει ότι δεν είναι ανεπίκαιρος ο στοχασμός και η ανάμνηση αυτού του ανθρώπου. Θα μπορούσε πολλά να προσθέσει κανείς για τον άνθρωπο αυτό που έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής! Η ζωή του ήταν το μήνυμά του. Δεν είναι ο σκοπός μας να κάνουμε ένα εγκυκλοπαιδικό σημείωμα πάντως.
Η επισήμανση και μόνο του γεγονότος ότι ο άνθρωπος αυτός ξεκίνησε σαν δικηγόρος θα μπορούσε να σημαίνει κάτι για το επάγγελμά μας το οποίο βαίνει καταβαραθρούμενο στη συνείδηση του κόσμου.
Αγαπητοί συνάδελφοι, οι δικηγόροι μπορεί να είναι ασυμβίβαστες μεγάλες ψυχές. Μπορεί επίσης να είναι και τίμιοι καλοί άνθρωποι ενίοτε. Οταν λέμε ασυμβίβαστος (δικηγόρος) παρακαλούμε να μην σκέπτεστε μόνον διαπλοκή και μεγάλα κόλπα σύμφωνα με τη νομολογία του ΔΕΚ Fabricom και Afcon. Οχι μόνον σύγκρουση συμφερόντων που συνηθίζεται πολύ συχνά στους δικηγόρους.
Ασυμβίβαστος μπορεί να σημαίνει και κάτι ακόμη: Μεγάλο κόλπο ενάντια στη μοίρα που μας θέλει όλους ελεγχόμενους και ψωραλέους. Τώρα δε που το θυμήθηκα ένας άλλος Ασυμβίβαστος ελληνικής ιθαγενείας αυτή τη φορά ήταν και δικηγόρος: ο Νίκος Καζαντζάκης!
Τέλος ασυμβίβαστοι είναι και αρκετοί ανώνυμοι θνητοί και άγνωστοι συνάδελφοι που δεν τους μνημονεύουμε στις συνεστιάσεις ούτε με φθόνο ούτε με θαυμασμό. Που δεν τους νοιάζει η μεγάλη δόξα.
Στις ασυμβίβαστες μικρές ψυχές είναι η σκέψη μου σήμερα για κάποιο λόγο...

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Στο συγκεκριμένο ποστ υπήρχε ένα ορθογραφικό λάθος που με ευγενική υπόδειξη συναδέλφου διόρθωσα. Για την ανορθογραφία μου θέλω να επισημάνω ότι είναι επιλεκτική. Συχνά όταν είμαι συγχισμένη, συναισθηματικά φορτισμένη ή άλλο τι κάνω λάθη και μάλιστα μεγάλα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το λάθος είχε λόγο. Ο λόγος ήταν ότι το ποστ γράφθηκε με αφορμή το γεγονός ότι στεναχωρήθηκα πολύ αντιμετωπίζοντας κάποιους "συμβιβασμένους" συναδέλφους που με μεγάλη ευκολία ενήργησαν με τρόπο που τους εξέθεσε σοβαρά. Η στάση τους με φέρνει σε πολύ πολύ δύσκολη θέση ιδίως όταν αυτό αφορά οικονομικές συναλλαγές που ενδιαφρέρουν πελάτη μου!
στον κύριο συνάδελφο λοιπόν που επισήμανε το λάθος το ορθογραφικό ένα διπλό ευχαριστώ, και επειδή το διόρθωσα και επειδή μου έδωσε την αφορμή να εξηγήσω!

Takis Konstantopoulos είπε...

Στους ασυμβίβαστους άγνωστους συγκαταλέγομαι κι εγώ και ίσως είναι το μοναδικό πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος. Σαν καθηγητής, οι πιέσεις που δέχομαι για να πουλήσω πτυχία, να κάνω μάθημα χωρίς να εξηγώ τίποτα, να φέρνω λεφτά και μόνο, να λέω πάντα ναι και να μην ενοχλώ με την επιμονή μου στο sapere aude (βλ. Kant), κλπ., είναι πάρα πολλές. Έτσι βρίσκομαι συχνά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Κι ένας ασυμβίβαστος νομικός θα μου ήταν εξαιρετικά χρήσιμος. Που να τους βρεις όμως αυτούς, ιδίως στη Μεγ. Βρετανία; Τι να κάνουμε όμως; Προχωράμε μόνοι.

Unknown είπε...

Αγαπητέ κ. Κωσταντόπουλε! καλωσορίζουμε τους ασυμβίβαστους μετά λόγου γνώσεως! Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι οι ιδιότητες των προσωπικοτήτων φύονται σε κάθε τόπο, η πόλη μας ακολουθεί αλλά είμαστε ότι είμαστε οπουδήποτε. Ελπίζω να τηρείτε τις αρχές σας χωρίς τη βοήθεια δικηγόρων που όμως να είστε σίγουρος υπάρχουν και καλοί, σοβαροί επιστήμονες με ήθος. Για τους νομικούς στη μεγ. βρεττανία πολλά μπορεί να πει κανείς. Σίγουρα όμως δεν είναι όλοι ίδιοι και όμοιοι. Επίσης για να σας καθησυχάσω, η παρούσα συγκυρία έχει στείλει τους εγγλέζους νομικούς σε αναζήτηση εργασίας σε υπανάπτυκτες χώρες οπότε τους έχουμε και εδώ!
Καλή σας μέρα!

Takis Konstantopoulos είπε...

Ευχαριστώ πολύ. Αναρωτιέμαι όμως τι είναι αυτό που θα μπορούσε κανείς να πει για τους Βρετανούς νομικούς. Προσωπικά, δεν έχω (ακόμα) επαφή. Αναρωτιέμαι δηλαδή, τι εννοείτε πίσω από τη φράση σας.

Όσο για το αν η 'πόλη' μας ακολουθεί ή όχι, είναι προσωπική επιλογή (σημειώνω όμως κάποιοι τυχεροί δεν περνάνε καν από τη διαδικασία επιλογής--απλώς 'προσαρμόζονται' αυτόματα σε κάθε περιβάλλον, ιδίως αν αυτό αποδίδει οικονομικά οφέλη) και, όντως, τότε είμαστε ό,τι είμαστε και δεν αλλάζουμε ούτε με σφαίρες: Mourir pour les idées που λέει και ο Georges Brassens....