ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Το δικαστήριο με τα χρώματα


Σκαλωσιές καλύπτουν τον τελευταίο καιρό την πόσοψη του παλαιού Αρσακείου,του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για να ξεβάψουν τα χρώματα μάλλον. Τα χρώματα για τα οποία κανείς προς το παρόν δε μας εξήγησε πώς σκαρφάλωσαν στους τοίχους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον τόπο μας δεν λειτουργεί σωστά το δικαστικό σύστημα. Και είναι γνωστό ότι αυτό το μπλογκ δεν έχει ολωσδιόλου λατρευτικό χαρακτήρα για κανένα θεσμό εκ του λόγου και μόνον ότι υπάρχει.
Ομως στο χρόνο που πέρασε το δικαστήριο αυτό έστω και με καθυστέρηση πήρε κάποιες αποφάσεις που δεν είναι αυτονόητες. Στο ίδιο δικαστήριο ακούστηκαν εισηγήσεις στο χρόνο που πέρασε που πρέπει να επισημανθούν με έμφαση όπως αυτή για το πρόστιμο της Vodafon. Eίναι ένα δικαστήριο που το σημαντικό του έργο συνδεόμενο συνήθως με προσωπικότητες συγκεκριμένων δικαστών μας κάνει απαιτητικούς και θυμωμένους όταν εκδίδει "πολιτικές αποφάσεις" βασιζόμενες σε ισχνές πλειοψηφίες. Είναι ένα δικαστήριο με θέσεις και γνώμες, με χρώματα και πάθη.
Αύριο θα συζητηθούν στο δικαστήριο αυτό, αν δεν αναβληθούν και πάλι, κάποιες σημαντικές υποθέσεις. Γνωρίζουμε ότι πολλοί πολιτικοί απόψε ανησυχούν. Πιθανόν μάλιστα αύριο να δούμε δημοσιεύματα με "κατάρες" όπως και στο παρελθόν άλλωστε για τις ευθύνες του δικαστηρίου που κάποια πράγματα δεν προχωρούν, λες και φταίει αυτό για τη διοικητική παρανομία που έχει θεσμικό ρόλο να επισημαίνει.
Σκέπτομαι ότι αυτά τα χρώματα μπορεί να τα έριξε κάποιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ που συνήθως θυμώνει μαζύ του, κάποιος υπουργός Πολιτισμού, κάποιος τέλος πάντων από όσους θα κάνουν οργισμένες δηλώσεις. Μπορεί πάλι να ήταν και παλιές γεροντοκόρες αρσακειάδες που έβαψαν το Αρσάκειο για να μείνει κάτι πάνω του πριν αυτές πεθάνουν. Θα μπορούσαν να είναι πολλοί αυτοί που το οραματίζονται χρωματιστό. Πάντως και η τελευταία αναθεώρηση δεν θεσμοθέτησε συνταγματικό δικαστήριο. Ισως λοιπόν να ήταν οι πολλοί του οπαδοί που θυμώνουν με το ΣτΕ. Ναι, αυτοί έχουν το μεγαλύτερο κίνητρο μα την αλήθεια.
Η χρονιά αυτή που πέρασε αποχαιρέτησε την προταθείσα αναθεώρηση με ελάχιστες παρεμβάσεις στο σώμα του Συντάγματος. Ιδίως με τους βουλευτές ξανά στο επάγγελμά τους. Εμείς καλωσορίζουμε τους συναδέλφους στα έδρανα και τους περιμένουμε στο δικαστήριο με τα χρώματα. Αποχαιρετούμε την αναθεωρητική αυτή απόπειρα και προσβλέπουμε στην επιστήμη που έχει πολλές σκοτούρες αυτό τον καιρό για τις απαραίτητες λύσεις που θα χρειασθούν σε σχέση με το Σύνταγμα που κοιτάζει πλέον καταπρόσωπο το ΔΕΚ και δεν ξέρει τι θα απογείνει με την περίπτωσή του...

3 σχόλια:

Takis Konstantopoulos είπε...

Μιλώντας για επιστήμη, σύνταγμα και πολιτεία, ιδού μια εύλογη απορία: πώς είναι δυνατό να είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία το Υπουργείο Παιδείας να ειναι το ίδιο το οποίο ελέγχει τα θέματα της θρησκείας? Θα έλεγα ότι είναι δυο αντικείμενα κατ'εξοχήν αντίθετα. Παρ'όλο που το Σύνταγμα λέει ότι επικρατούσα θρησκεία είναι κλπ. δεν μας υποχρεώνει να έχουμε τον ίδιο υπουργό και για Παιδεία και για Θρησκεία. Η Παιδεία, που έχει τα κακά της τα χάλια απο το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από τη Θρησκεία. Για τον απλούστατο (και όχι μόνο) λόγο ότι είναι τόσα πολλά τα θέματα που ένας υπουργός δεν αρκεί. Έστω, αφού το Σύνταγμα θέλει τη συγκεκριμένη θρησκεία σαν μέρος του Ελληνικού Έθνους, ας υπήρχε ένα Υπουργείο Θρησκευτικών Ζητημάτων και ας αφήναμε την Παιδεία μόνη της, στα χέρια κάποιου ικανού υπουργού που θα ασχολείτο ΜΟΝΟ με την παιδεία. Δεν είναι εύλογη η απορία μου?

Από την άλλη μερία, θα έπρεπε να υπήρχε ξεχωριστό Υπουργείο Έπιστημών και Έρευνας και όχι απλώς τομέας Έρευνας στα πλαίσια του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η Επιστήμη θα έπρεπε να προβληθεί και οργανωθεί με έναν τρόπο που θα κάνει τους Έλληνες (και όχι μόνο) επιστήμονες να γυρίσουν στην Ελλάδα.

Ουτοπικές σκέψεις? Πιθανόν. Όμως πάντα πρέπει να σκεφτομαστε εκτός του `καθιερωμένου πλαισίου' και να μην στεκόμαστε στο γεγονός ότι, λόγω παράδοσης (!) δεν είναι δυνατό να ξεχωρίσει το Υπουργείο Παιδείας απο αυτο των Θρησκευμάτων (απάντηση την οποία συχνά παίρνω από πολλούς).

Unknown είπε...

συμφωνώ με τις σκέψεις σου. Καλώς ήρθες στο μπλογκ μας.

marianaonice είπε...

Τι κρίμα!!
Όσος και να είναι ο θυμός δεν δικαιολογείται αυτή η εμφάνιση!!
Θλίψη!!

Καλή χρονιά Ελένη μου!