(http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9464&pubid=1809101)
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει πάλι η διυπουργική για να εγκρίνει τη συμφωνία, ενώ στη συνέχεια θα ενημερωθεί και η κυβερνητική επιτροπή. Κατόπιν το κείμενο της συμφωνίας θα κατατεθεί για επικύρωση στη Βουλή.
Όπως σημείωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, η συμφωνία θα έχει δύο αιρέσεις: Η πρώτη θα αφορά στην έγκρισή της από το ελληνικό κοινοβούλιο και η δεύτερη στην αποδοχή της από τη γενική συνέλευση της Deutsche Telekom. «Εγκρίναμε τους όρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί» τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας.
Συγκεκριμένα η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει:
Για μεταβατική περίοδο ενός χρόνου διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος παραμένει ο κ. Π. Βουρλούμης, Μετά την περίοδο αυτή η επιλογή θα γίνεται από την DT και θα εγκρίνεται από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο θα διορίζει τον πρόεδρο.
Η ελληνική πλευρά θα έχει τη δυνατότητα άσκησης βέτο σε αποφάσεις που αφορούν πωλήσεις, εξαγορές θυγατρικών.
Η DT θα έχει στην κατοχή της το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και το ελληνικό δημόσιο το 25% συν μία μετοχή.
Το ελληνικό δημόσιο θα ασκεί συνδιοίκηση σε θέματα εθνικής ασφάλειας αλλά και αύξησης κεφαλαίου του Οργανισμού.
Για το θέμα της δημόσιας πρότασης, κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών επαναλάμβαναν χτες ότι «δεν τίθεται θέμα, καθώς ισχύει ο νόμος των αποκρατικοποιήσεων».
Σύμβουλοι όπως διαβάζω για τον ΟΤΕ είναι οι UBS και Credit Suisse και Eurobank.
Πρόκειται για ένα συμφωνητικό μετόχων το οποίο θα κυρωθεί από τη Βουλή. Αυτή είναι η συμφωνία.
Η απορία
Δεν ήξερε κανείς ότι η διαδικασία αυτή (και η συμφωνία αυτή εννοείται όπως και αν ονομάζεται, ότι ένδυμα και αν ενδύεται) απαιτούσε διαγωνισμό?
Η ίδια διαδικασία είχε γίνει για ένα συμφωνητικό μετόχων και μία κύρωση από τη Βουλή για το νέο διεθνή αερολιμένα των Σπάτων, την οποία επί κυβερνήσεως ΝΔ (περίοδος 1990-1993) είχε ξεκινήσει ο αρμόδιος τότε υπουργός κ. Τζανής Τζανετάκης. Την ολοκλήρωσε το ΠΑΣΟΚ.
Το γεγονός ότι οι τηλεπικοινωνίες απελευθερώθηκαν δεν αλλάζει και πολλά ως προς τη νομική σχέση.
Μήπως βγήκαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν το έχουμε καταλάβει?
Λίγες εβδομάδες πριν με το MOU της ΔΕΗ (για το οποίο όμως έχουμε conflict και δεν μπορώ να γράψω) τώρα με το συμφωνητικό μετόχων του ΟΤΕ ο νους μου πάει να τρελαθεί! Φυσικά το MOU της ΔΕΗ πήγε στο ντουλάπι ως όφειλε καθώς τα ονόματα των συμφωνιών δεν αλλάζουν την υποχρέωση τήρησης των όρων νομιμότητας. Η επανάληψη όμως με τον ΟΤΕ με βάζει σε σκέψεις:
τι τρώνε άραγε οι σύμβουλοι και ενεργούν τοιουτοτρόπως?
Διότι δεν μου περνά από το νου ότι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να μάθουν! Κάτι σίγουρα τους έχει πειράξει στομαχικά και τάχουν χαμένα!
Η πιο μεγάλη απορία μου όμως έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό:
Υπάρχει τάχα ελεύθερη αγορά? Ή μήπως έχουμε γίνει όλοι σταλινικοί?
Γιατί αφελώς νόμιζα ότι στην ΕΕ υπήρχε καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού και κανόνες δικαίου….
Ανεξάρτητα από το κατά πόσον συμφωνεί κανείς ή όχι με τις αποκρατικοποιήσεις δεν μπορεί να μην επισημάνει ότι για τη διεξαγωγή τους ο νόμος τίθεται στο περιθώριο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κύρωση από τη Βουλή δεν θεραπεύει τις παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου.
Προς τους κ. κ. Βουλευτές λοιπόν θα έλεγα να θυμούνται ότι ο Παράδεισος δεν είναι τόπος! Ο παράδεισος είναι τρόπος.
2 σχόλια:
Πέρασα για καλό Σ/Κ.
Δεν προλαβαίνω να διαβάσω τώρα.
Θα ξαναπεράσω με την ησυχία μου.
Φιλιά.
Διαγωνισμό;; Αχ Ελένη μου,
οι διαγωνισμοί είναι εκεί που μας βολεύει! Ποιός θα τους ελέγξει;;
Αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί και το πεπόνι!
Οι υπόλοιποι είμαστε απλοί θεατές!!
Ποια Ευρωπαϊκή Ένωση;; σου θυμίζει εσένα τίποτε σ΄ αυτή τη Χώρα ότι είναι στην ΕΟΚ;; Μόνο στις υποχρεώσεις!! Από δικαιώματα Μπανανία και ακόμη χειρότερα!!
Είμαι πλήρως απογοητευμένη, γιατί τέτοιου είδους σπουδαία και καυτά θέματα περνούν σαν να μην υπάρχουν και όλοι μας περί άλλων τυρβάζουμε!!
Καλό απόγευμα Κυριακής! :)))
Δημοσίευση σχολίου