ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Πλατυγιάλι Αστακού: μια αποχώρηση και δύο κηδείες (τουλάχιστον!)

Ορθά επισημαίνει ο Πρωθυπουργός ότι την πρώτη ιδιωτικοποίηση λιμένα στη χώρα έκανε το ΠΑΣΟΚ. Μέσω της ΕΤΒΑ επιχειρήθηκε η συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή στο Πλατυγιάλι Αστακού που ως επένδυση έμοιαζε τότε ιδιαίτερα ελκυστική.

Το 1999, εργάσθηκα ως νομικός σύμβουλος του αναδόχου για τη διαδικασία ανάθεσης και την υπογραφή της σύμβασης «Σύμβαση Ανάπτυξης ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου Αστακού» μεταξύ της ΕΤΒΑ ΑΕ και της εταιρίας Αστακός Τέρμιναλ Ανώνυμη Εταιρία Διεθνούς Εμπορίου και παροχής Υπηρεσιών. Η εταιρία αυτή είχε ως κύριους μετόχους τις εταιρίας ΜΕΤΩΝ, ΑΚΤΩΡ και ΑΕΓΕΚ. Ο λόγος για τον οποίο γράφω αυτές τις γραμμές θα γίνει σαφής αμέσως.

Η σύμβαση αυτή πράγματι οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού λιμανιού της Ελλάδας. Μετά από τρεις ατυχείς διαγωνισμούς το ανάδοχο σχήμα ανέλαβε τη σύμβαση ανάπτυξης, όπως λεγόταν, και σήμερα πληροφορούμεθα ότι λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί στα άλλα λιμάνια εξαιτίας των επικειμένων ιδιωτικοποιήσεων εργάζεται πυρετωδώς. Η σύμβαση παρουσίαζε σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ιδιώτη καθώς εκτός από λιμάνι το Πλατυγιάλι ήταν δυνάμει ειδικού νομοθετικού καθεστώτος ελεύθερη τελωνιακή ζώνη, ναυτική και βιομηχανική περιοχή, έλαβε δε σημαντικά επενδυτικά κίνητρα και επιδοτήσεις.

Όμως θα πρέπει να επισημανθούν τα ακόλουθα:

Εκ των συμβαλλομένων η ΕΤΒΑ δεν υπάρχει πια. Η εταιρία ΑΚΤΩΡ αποχώρησε σχεδόν αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης. Η εταιρία ΜΕΤΩΝ (ναι η περίφημη ΜΕΤΩΝ των πάλαι ποτέ κραταιών Αρφανοχιόνηδων) σε κατάσταση τραγική εξαγοράσθηκε από την ΑΕΓΕΚ την περίοδο των συγχωνεύσεων των τεχνικών εταιριών. Και η εταιρία ΑΕΓΕΚ έχει μια πολύ πικρή τύχη τόσο για τους μετόχους της όσο και για το προσωπικό της. Υπάρχει είναι η αλήθεια και μια άλλη εταιρία στην εικόνα η οποία όμως είχε και έχει ασήμαντο ποσοστό.

Το ερώτημα που με ταλανίζει ως νομικό σύμβουλο είναι προς τι η τόση επιτυχία αν είναι όλοι όσοι την επέτυχαν να καταποντισθούν? Η ΑΚΤΩΡ έφυγε νωρίς. Αναρωτιόμουν τότε γιατί. Κανείς δεν μου εξήγησε με τρόπο πειστικό τους λόγους. Η ιστορία προσωρινά την δικαίωσε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε δίκαιο. Αυτή την ιδιωτικοποίηση την έκανε το ΠΑΣΟΚ. Και όχι μόνον αυτήν. Οι συνέπειές της όμως λίγα χρόνια μετά θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Φυσικά αυτό ίσως η κυβέρνηση της ΝΔ να μην το αντιλαμβάνεται καθώς στην ΑΕΓΕΚ που βρισκόταν σε κατάσταση οιονί πτωχεύσεως εδώ και έτη ανέθεσε και άλλα σημαντικά έργα.

Όπως και νάχει όμως κύριε Πρωθυπουργέ η ιδιωτική πρωτοβουλία γιατί είχε τέτοιο τραγικό τέλος αφού επέλεξε μαζί με το ΠΑΣΟΚ το κέρδος? Γιατί η ιδιωτικοποίηση αυτή δεν οδήγησε τους ιδιώτες σε πλούτο και ευημερία? Αρκεί τάχα το ένδυμα (ιδιωτικό ή δημόσιο) για να επιτύχουμε το ποθούμενο δηλαδή της παραγωγικότητα και το κέρδος? Η μήπως και στην πολιτική ισχύει το γνωστό: Η εγχείρηση επέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε…

4 σχόλια:

marianaonice είπε...

Έτσι είναι όπως τα λες! Το ΠΑΣΟΚ είναι ο πρώτος διδάξας και όχι ότι δεν θα έκανε τα ίδια σήμερα! Μη τρελλαθούμε δηλαδή με τις αντιδραστικές κραυγές του! Το θέμα είναι ότι κανείς τους δεν μαθαίνει από τα λάθη τους, αντίθετα συνεχίζουν απτόητοι την καταστροφή, αφού έτσι και αλλιώς άλλος πληρώνει το λογαριασμό!
Αλλοίμονό μας Ελένη, το έγκλημα χωρίς τιμωρία, σε όλο του το μεγαλείο!!
Καλό σου ξημέρωμα.

Unknown είπε...

Μαριάννα καλή σου μέρα! για μένα δεν έχει σημασία το ποιό ήταν το κόμμα που άρχισε πρώτο. Σημασία έχει περισσότερο ότι οι προσπάθειες αυτές είχαν αντίστροφο του αναμενομένου αποτέλεσμα παρότι δαπανήθηκαν πόροι! και πραγματικά από αυτό δεν προβληματίζεται ιδιαίτερα κανείς.

Meropi είπε...

Καλημέρα Ελένη μου,
να ένα πολύ ωραίο παράδειγμα ότι η ιδιωτικοποίηση δεν είναι το παν για την παραγωγικότητα....

Unknown είπε...

Καλημέρα Μερόπη! θα μπορούσαμε να δούμε πολλά ανάλογα.