ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Νταβατζήδες, γατάκια και προβληματισμοί δικηγόρων

Στη γειτονιά μας γεμίσαμε νεογέννητα γατάκια που λιάζονται ολημερίς.
Και παίζουν στον πεζόδρομο κυνηγώντας την ουρά τους.
Ο πεζόδρομος έχει πρασινίσει και η Αντζελίνα περιμένει δίδυμα να μεγαλώσει την πολύχρωμη οικογένειά της. Τα καλά νέα.

Και εγώ, ο δικηγόρος της γειτονιάς σκέπτομαι να το γυρίσω στη μαντεία.
Έλεγα προχθές για τη νομική μόδα που επίκειται αυτή της σύμφωνης με το κοινοτικό δίκαιο ερμηνείας του συντάγματος. Σήμερα η Ημερησία το επιβεβαιώνει http://www.imerisia.gr/
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναμένουν την απόφαση του ΔΕΚ.
Το αυτονόητο στους δρόμους. Μετά τη νεολαία και τους καημούς της, το αυτονόητο ξαναχτυπά. Κρίμα σκέπτομαι. Τόση ελπίδα, τόση δικαίωση με την απαξίωση της αναθεώρησης του 16 και τόση ματαίωση, αφού στο τέλος θα γίνει ότι λέει το κοινοτικό δίκαιο…

Τα γατάκια παίζουν στον ήλιο ακόμη.

Μαθαίνω τώρα από άλλες πηγές του διαδικτύου http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/05/2008_233100 ότι ο συνάδελφος και επιχειρηματίας κ. Βγενόπουλος κατέθεσε αγωγή κατά του Γ. Παπανδρέου. Περίεργη Ελλάδα. Από κει που τρέχαμε να μαζέψουμε τις αγωγές κατά του Σ. Κόκκαλη (με αφορμή τον ΟΤΕ), τώρα ο κ. Βγενόπουλος σπεύδει να καταθέσει αγωγές κατά των πολιτικών (πάλι με αφορμή των ΟΤΕ). Ο κ. Βγενόπουλος θριάμβευσε στο επιχειρείν αφού έκανε ένα μεγάλο γραφείο συμβουλευτικής δικηγορίας. Στο litigation δεν βλέπω μεγάλη δικηγορική πείρα. Αν θυμάμαι καλά η ΝΔ, και όχι ο κ. Παπανδρέου πολλώ δε μάλλον ο κ. Τσίπρας, του απαγόρευσε δια νόμου αντίθετου στο κοινοτικό δίκαιο να παίξει σκληρά ο ίδιος με τον ΟΤΕ … και πούλησε.
Αλλά και κάτι άλλους επιχειρηματίες που τους έλεγαν επωνύμως «νταβατζήδες» και τους «διαφάνιζαν» σε συνταγματικό επίπεδο δεν είδα να κάνουν αγωγές! Παρότι το κοινοτικό δίκαιο τους δικαιώνει… Νάτην πάλι η σύμφωνη ερμηνεία.... για το 14.9 Σ.

Παράλληλα τη χώρα επισκέπτεται ο κ. ΜακΓρίβι, που τι πιο αυτονόητο επισημαίνει την ασυμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο των περιορισμών στην απόκτηση μετοχών του ΟΤΕ. Συμφωνούμε! Άραγε δεν θα τον ενημερώσει κανείς και για τη νομική κατασκευή του ΟΤΕ?.. Ενισχύσεις? Διαγωνισμός?

Εγώ στη θέση του κ. Βγενόπουλου θα έστελνα άνθη στον κ. Παπανδρέου και τη στάση του που του επιτρέπει να συνεχίζει δυναμικά την επιχειρηματική του δράση καταβρέχοντας λέξεις τις τηλεοπτικές οθόνες και εκτονώνοντας δήθεν τις αντιδράσεις. Θυμάστε το Έξω από την ΕΟΚ των μονοπωλείων του Ανδρέα? Κάπως έτσι. Αν χάσει λοιπόν τις αγωγές εγώ δεν θα του φταίω. Εκτός και αν είναι και αυτές «επιχειρηματικές κινήσεις» για να δημιουργήσει ήρωες στα καλά του καθουμένου. Και θα θυμόμουν έναν άλλο πολιτικό που αποκαλώντας κάποιους "νταβατζήδες" έγινε πρωθυπουργός.

Τι λέω όμως τώρα: ας συνεχίσω να χαζεύω τα γατάκια. Η σφαίρα η γυάλινη με αναμένει: ας αλλάξω επάγγελμα λοιπόν. Γιατί μόνον οι άλλοι να αλλάζουν…Θα συνεχίσω να χαζεύω τα τέσσερα ασπρόμαυρα γατάκια του πεζόδρομου! Θα σκέπτομαι τον Πατριάρχη στην Πάρνηθα και θα ευελπιστώ ο θεός του να τον ακούσει και φέτος να μην καούνε άλλα δάση, ελάφια και γιαγιάδες με παιδιά (παρότι από τότε που άκουσα ότι θα διορίζονται στο δημόσιο οι πυρόπληκτοι ανησυχώ πολύ, πάρα πολύ για τις γιαγιάδες που ίσως καούν σε τυχαίες φωτιές πάλι ...). Θα σκέπτομαι την οργή των Θιβετιανών και θα ευελπιστώ να μην έπεσε πάνω στα παιδάκια της Κίνας.
Με τη γαλήνη του ανθρώπου που στη σύγχρονη Αθήνα επιτρέπει στον εαυτό του τη νηφαλιότητα (πότε πότε), λυπάμαι για τη μαντική μου πρόοδο. Γιατί μαντεύω πάλι το αυτονόητο γαμώτο.

10 σχόλια:

Meropi είπε...

Ελένη μου,
αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι γιατί όχι και ιδιωτικά Πανεπιστήμια με προϋποθέσεις βέβαια και υπό τον έλεγχο του Κράτους. Θα υποβαθμιστούν δήθεν τα Δημόσια Πανεπιστήμια!! Λες και τώρα που μονοπωλούν την Ανώτατη Παιδεία είναι αναβαθμισμένα!!! Θεέ μου ήμαρτον σου. Αντίθετα θεωρώ ότι αν επιτραπούν τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα υπάρχει ανταγωνισμός και ίσως πάρουν μπρος και τα Δημόσια.

nasos είπε...

Ελένη,
Έτσι όπως το πάει ο συνάδελφος, δικηγόρος, κι όχι τραπεζίτης, θα του απονείμουν ειδικό πινάκιο στην Ευελπίδων.
Άραγε τα αιτήματά του είναι καταψηφιστικά ή αναγνωριστικά, γιατί εάν είναι το πρώτο, προτείνω με τα έσοδα του ΤΑΧΔΙΚ από το δικαστικό ένσημο κατά ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα, Παπανδρέου να αναγερθεί νέα πτέρυγα MIG στα δικαστήρια.
Τέλος, αναρωτιέμαι, στο ΚΚΕ και στο ΛΑΟΣ που κάνουν δηλώσεις υποστήριξης και ομοειδούς περιεχομένου γιατί δεν κάνουν αγωγές.
Τέλος, αναρωτιέμαι εάν έχει ειδικό τμήμα σχετικών αγωγών στο γραφείο του ή τις γράφει ο ίδιος.
Αυτά.
Μάλλον αφορμώμαι από φθόνο για τα συναδελφικά κι επιχειρηματικά επιτεύγματα του συγκεκριμένου και σχολιάζω τοιουτοτρόπως.
Γατα(κι) ο Βγενό. Φτού και Βγαίνω

Unknown είπε...

Μερόπη, είναι κάτι που δεν ξέρουμε. Το πώς θα δουλέψουν τα πανεπιστήμια είναι ζήτημα. Η ουσία είναι ότι η συνταγματική απαγόρευση θα δημιουργήσει θέμα!

Unknown είπε...

Νάσο καλώς ηρθες. Καλό αυτό για την νέα πτέρυγα. Είναι βέβαια πολλά που δεν ξέρουμε: ενάγων είναι ο ίδιος? η MIG? ποιός είναι ο προσβληθείς ως προσωπικότητα ? γιατί για 57 μου κάνει. Αλλά κάτι τέτοια δικαστήρια με 57 κάνανε κάμποσοι που έχω δει και έχασαν ακόμη και υπουργεία! Οσο για φθόνο δεν νομίζω να έχεις. Χιούμορ μάλλον!

Panagiotis Skouris είπε...

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό και ενώ υποτίθεται ότι έχουμε κατακτήσει πλέον ένα υψηλό επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης-θυμίζω τις αβροφροσύνες μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή πρόσφατα, όταν ετέθη ζήτημα χρηματισμού των κυβερνήσεων είτε του ενός είτε του άλλου κόμματος από τη Siemens- με αφορμή ειδικά τον ΟΤΕ βγήκαν τα μαχαίρια και επιστρέψαμε σε στάνταρντς που μας είχαν λείψει.

Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι αγωγές επιχειρηματιών κατά πολιτικών αρχηγών… Οι οποίες είναι ένα θέμα και σε τι τελικά αποσκοπούν.

Πάντως και ο πρωθυπουργός, στον οποίο αναφέρεσαι, έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένως βαριές εκφράσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου, ιδίως την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση.

Εγώ άλλο θέλω να ρωτήσω: Για όλα αυτά τα ωραία που προγραμματίζονται θα γίνει ποτέ έστω και για τα μάτια ένας διαγωνισμός, σύμφωνα με τις επιταγές του κοινοτικού δικαίου, το οποίο τελικά έχει την κακή συνήθεια να επικρατεί;

marianaonice είπε...

Ελένη μου
πολύ ωραία καταπιάστηκες με όλα τα καυτά θέματα που ταλανίζουν τη φτωχή μας νόηση και μας δημιουργούν αναπάντητα ερωτήματα!
Καλύτερα να παρατηρείς τα όμορφα γατάκια νομίζω. Αυτό κάνω και εγώ τον τελευταίο καιρό και γαληνεύει η ματιά και η ψυχή μου!
Καλό βράδυ!

Unknown είπε...

O διάλογος συνεχίζεται τηλεοπτικά και στις εφημερίδες.Παναγιώτη συντάσσομαι με το ερώτημα. Περαιτέρω όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην πολιτική της Επιτροπής της ΕΕ η οποία δεν ανησυχεί για όλους και για όλα με τον ίδιο τρόπο! Και το θέμα αυτό είναι γνωστό και από τον ημερήσιο τύπο. Αν δηλαδή το πρόβλημα αφορά την DT που ακούγεται γερμανική αλλάζει ο τρόπος εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου όπως με την HTA για τα ΄Σπάτα κοκ?

Unknown είπε...

Μαριάννα η εποχή γέμισε πράγματι τον πεζόδρομο γατάκια και η καλύτερη στιγμή της μέρας στους δρόμους της πόλης μας είναι να τα χαζεύω να παίζουν στον ήλιο.

e-Lawyer είπε...

Δεν κατάλαβα γιατί ενοχλεί ο κ. Βγενόπουλος όταν ασκεί συνταγματικά δικαιώματα, τη στιγμή που έχουν προηγηθεί οι αγωγές Μητσοτάκη κατά Λαλιώτη, δηλ. ακόμη και οι ίδιοι οι πολιτικοί προσφεύγουν στην δικαιοσύνη.
Αντιλαμβάνομαι ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί να λύσει την ουσία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του κράτους και ότι δεν είναι η δουλειά της να μπαίνει σε θέματα πολιτικής διαχείρισης, ωστόσο το αν κάποιος λέει κάτι συκοφαντικό σαφέστατα και έχει την αρμοδιότητα να το διαπιστώσει.

Γιατί λοιπον ανησυχούμε που ένας ανεξάρτητος φορέας θα κρίνει αν ο κ. Παπανδρέου είναι ή όχι συκοφάντης; Γιατί να φοβόμαστε τόσο την αλήθεια;

Unknown είπε...

Δε νομίζω ότι φοβάται κανείς την αλήθεια e-lawyer! Tουλάχιστον όχι εγώ! Ούτε φυσικά είμαι εγώ κάποιος που θα αποτρέψει συμπολίτη του από την προσφυγή στη δικαιοσύνη! Ως δικηγόρος όμως δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι η ανάλογη συμπεριφορά ενός δικηγόρου φανερώνει κατιτίς. Διότι σε αντίθεση με άλλους ένας δικηγόρος μπορεί να ρίξει μια ματια στη νομολογία και να έχει κάποια εικόνα ως προς την πιθανή έκβαση του διαβήματος. Δεν φαντάζομαι να αρέσει σε κάποιον να χάνει! εκτός αν μόνος σκοπός είναι η δημιουργία εντυπώσεων και μόνον ...