Δύο πρόσωπα στο ίδιο διάστημα έκρουσαν τον κώδωνα για το πιθανό τέλος της Ενωσης που ονομάσαμε εν τέλει Ευρωπαϊκή. Μετά από διάφορα ονόματα η Ενωση αυτή κρατών, αξιών και πολιτών φαίνεται να βαδίζει προς το τέλος με τρόπο δραματικό και αργό καταστρέφοντας όσους οραματίσθηκαν καρπούς ειρήνης και ευημερίας από αυτήν, τους λαούς της Ευρώπης.
Ανήσυχος για το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρώπης δηλώνει στο Politico ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Monti.
Για πρώτη φορά σε μια μακρά ακαδημαϊκή και πολιτική διαδρομή μέσα και γύρω από το ευρωπαϊκό project, ο Monti φοβάται ότι ένας συνδυασμός διεφθαρμένων -όπως είπε- εθνικών πολιτικών, διαρθρωτικών δυσλειτουργιών στη “μηχανή” των Βρυξελλών και εξωτερικών κρίσεων μπορεί να πυροδοτήσει την κατάρρευση της ΕΕ. Ή χειρότερα, την επιστροφή του αιμοδιψούς παρελθόντος που προηγήθηκε αυτής.
Ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η ΕΕ κινείται στο δρόμο της διάλυσής της, πρόσθεσε ότι «η ΕΕ ποτέ άλλοτε δεν χτυπήθηκε από έναν τόσο μεγάλο αριθμό διαφορετικών κρίσεων αυτής της σοβαρότητας» αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, στην τρομοκρατία αλλά και στην οικονομική κρίση.
«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αν και η ΕΕ εξελίχθηκε ιστορικά μέσα από μια διαδικασία κρίσης και από απαντήσεις σε κρίσεις, αυτήν την φορά φαίνεται πως δεν συμβαίνει αυτό» υπογράμμισε ο Μάριο Μόντι, διατυπώνοντας τη δυσαρέσκεια του τόσο για τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών – μελών όσο και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε τους τελευταίους οκτώ με δέκα μήνες για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε τα κράτη μέλη να λένε στις Βρυξέλλες ότι τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης, της κρίσης της ευρωζώνης, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ότι πρέπει να είναι μια δική της λειτουργία.
«Κανείς δεν θα μπορούσε σοβαρά να υπαινιχθεί ότι οι θεσμοί της ΕΕ (Κομισιόν, Κοινοβούλιο, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) είναι αυτοί που ευθύνονται για την έλλειψη μιας επαρκούς και έγκαιρης απάντησης στις σημερινές κρίσεις. Είναι όμως υπεύθυνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» υποστήριξε ο κ. Μόντι.
Παράλληλα στο Ανόβερο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αφού σημείωσε ότι η κ. Μέρκελ βρίσκεται από την σωστή πλευρά της Ιστορίας επισήμανε:
«Η ενωμένη Ευρώπη, που ήταν κάποτε το όνειρο λίγων, είναι σήμερα ελπίδα για πολλούς και αναγκαιότητα για όλους», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε εφ΄ όλης της ύλης ομιλία στο Αννόβερο στο περιθώριο της Βιομηχανικής Έκθεσης. Στη συνέχεια επισκέφθηκε από κοινού με την καγκελάριο Μέρκελ περίπτερα αμερικανών και γερμανών εκθετών.
Αναφερόμενος στην Ευρώπη στην ομιλία στο Αννόβερο ο Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε την ΕΕ, η οποία σήμερα ταλανίζεται από την προσφυγική κρίση και την απειλή ενός Brexit, ως «ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά κεκτημένα της νεότερης ιστορίας. Μια ενωμένη Ευρώπη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο παγκόσμια γίγνεσθαι», είπε ο αμερικανός πρόεδρος για να προσθέσει ότι μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρειάστηκαν στην Ευρώπη «γίγαντες σαν τον Κόνραντ Άντερναουερ» για να γίνουν από αντίπαλοι σύμμαχοι. «Είσαστε οι κληρονόμοι ενός αγώνα για την ελευθερία. Είσαστε πιο ισχυροί ενωμένοι» υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος λίγες μόνο ώρες νωρίτερα είχε ταχθεί στο Λονδίνο υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ.
Η συζήτηση με όρθιους τους Γάλλους και έτοιμους για έξοδο τους Βρεττανούς, με πονεμένους τους Ελληνες και οργισμένους τους Ιταλούς, τους Ισπανούς με προβλήματα χωρίς τέλος και το φασισμό στο προσκεφάλι μας, με πρόσφυγες και τρομοκρατία, δεν είναι τυχαία ούτε στιγμιαία. Την ενωμένη Ευρώπη ως αναγκαιότητα για τις ΗΠΑ θα όφειλε να εκτιμήσει ο Μπαράκ Ομπάμα επιτρέποντας στους Γάλλους να κοιμηθούν κανένα βράδυ και στις Βρυξέλλες να φοβούνται λιγότερο. Πώς? με ξέρει το δίχως άλλο πώς να το κάνει επιτρέποντας στον Μάριο Μόντι να αναπολεί τις απαρχές της Ευρώπης που στήριξε αντί να ανακοινώνει το τέλος της που αν και ζοφερό μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό σε όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου