ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Ντρεπόμαστε και θνηνούμε

Από το άρθρο 46 του Κώδικα περί Δικηγόρων
1.Εν τη ασκήσει του λειτουργήματός του αυτού ο Δικηγόρος οφείλει να εκτελή την ανατιθεμένην σε αυτόν εντολή ευσυνειδήτως και επιμελώς, προσπαθών να …………συμβάλει εις την επικράτησιν της αλήθειας και του δικαίου
1. Οφείλει ιδία να μην υπερασπίζει παρανόμους και προφανώς αδίκους υποθέσεις, να απέχει παντός μη ευθέος τρόπου υπερασπίσεως…


Κάθε δικηγόρος σήμερα έχει λόγο να ντρέπεται και να θρηνεί. Κάθε δικηγόρος σήμερα οφείλει ένα μεγάλο συγνώμη σε όλα τα παιδιά του κόσμου και στη μάνα του Αλέξη, στην οικογένειά του. Ολοι μας ντρεπόμαστε για την προσβολή ενός αγγέλου. Ολοι μας ντρεπόμαστε γιατί μόνον οι αθώοι την πληρώνουν. Το παιδί δε γυρίζει πίσω. θα κουβαλάμε για πάντα το αίμα του. Εμείς να δούμε πώς θα τη βγάλουμε καθαρή. Εμείς οι δικηγόροι που σήμερα ντρεπόμαστε και θρηνούμε.

7 σχόλια:

nasos είπε...

Να κάνω ένα απλό ερώτημα για την υπερασπιστική γραμμή του Ειδικού Φρουρού, συναδέλφου μου
κ. Αλέξη Κούγια.
Προσάπτει στο νεκρό παιδί, το οποίο κατά το Ευαγγέλιο αλλά και την ελάχιστη ηθική,
δεδικαίωται, ότι σύχναζε σε αγώνες προκαλώντας επεισόδια. Ποιός τα λέει αυτά, ο γνωστός -
άγνωστος, μεγαλοπαράγοντας των γηπέδων, περιοδεύων Πρόεδρος ομάδων; ΑΕΚ, Πετρούπολη,
Γιάννενα, επιθέσεις σε διαιτητές, τσαμπουκάδες στην ΕΠΟ, αντεγκλήσεις με χουλιγκάνους σε
εξέδρες......
Επίσης, ο μαθητής δήθεν απεβλήθη από το σχολείο του λόγω αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Μήπως
έχει καταφέρει κανένας να μετρήσει τις φορές που έχει τιμωρηθεί από το Πειθαρχικό του
Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο κ. Κούγιας για παρεκκλίνουσες συμπεριφορές που ανθρώπου
νούς δε χωρα;
Αυτά, για να κοιτάμε πρώτα την καμπούρα μας.
Συναδελφικά και χωρίς καμία εμπάθεια.

Στέλιος είπε...

Μόλις τώρα ακούω ότι ο τηλεστάρ κύριος αυτός δήλωσε ότι "ο Θεός έφερε το αποτέλεσμα αυτό"! Τί να πει κανείς...

ip είπε...

1. (εισαγωγή) Σε οποιαδήποτε χώρα με της οποίας το νομικό πολιτισμό είμαι εξοικειωμένος, ο κ. Κούγιας θα είχε προ πολλού χάσει την άδειά του και θα είχε μια σειρά από ποινικές καταδίκες. Ακόμη, με βάση στοιχειώδεις γνώσεις ψυχολογίας - ψυχιατρικής που διαθέτω, νομίζω ότι συνιστά "περίπτωση".

2. (κύριο μέρος)
2.1 Άρθρο 6 ΕΣΔΑ: Δικαίωμα στη χρηστή απονομή δικαιοσύνης
[...]
6 παρ. 2 Παν πρόσωπον κατηγορούμενον επί αδικήματι τεκμαίρεται ότι είνάι αθώον μέχρι της νομίμου αποδείξεως της ενοχής του.
6 παρ. 3
Ειδικώτερον, πας κατηγορούμενος έχει δικαίωμα:
[...]
γ) όπως υπερασπίση ο ίδιος ευατόν ή αναθέση την υπεράσπισίν του εις συνήγορον της εκλογής του, [...]

2.2 Μήπως το άρθρο 46 παρ. 2 εδ α ΚωδΔικ ("Ο δικηγόρος οφείλει ιδία να μην υπερασπίζει παρανόμους και προφανώς αδίκους υποθέσεις") υπερισχύει του δικαιώματος ενός κατηγορούμενου για λυσιτελή υπεράσπιση;

2.3 Μήπως το δικαίωμα αυτό επιδέχεται εξαιρέσεων; Μήπως δεν ισχύει για "ανθρωπόμορφα κτήνη και μίσθαρνα όργανα της εξουσίας που δολοφονούν εν ψυχρώ"; Ο άμεσος ή ενδεχόμενος δόλος του δράστη, οι συνθήκες της πράξης (συμπεριλαμβανομένου τυχόν εξοστρακισμού), η κοινωνική και οικονομική κατάσταση του δράστη (που μάλλον, και δυστυχώς για τους σχολιαστές, αντίθετα με το θύμα του ανήκε στην γενιά των 700 ευρώ), η τυχόν στάση του θύματος είναι όλα αδιάφορα ή μήπως είναι όλα δεδομένα για όλους εμάς τους τηλεδικαστές;

3. (επίλογος) Αν το πρώτο θύμα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αθωότητα, το δεύτερο είναι η ψυχραιμία και η λογική

Ευχαριστώ

christosk είπε...

Ip,

Μην ασχολείσαι με το "να μην υπερασπίζει παρανόμους και προφανώς αδίκους υποθέσεις", αλλά με το "να απέχει παντός μη ευθέος τρόπου υπερασπίσεως". Εκεί δόθηκε η έμφαση.

Unknown είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. (11-12-2008)
Καταχωρήθηκε: 12-12-2008




Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2008






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. αποδοκιμάζει ομόφωνα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους του, δικηγόρου Αλέξη Κούγια, στα πλαίσια της υπεράσπισης του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η υπερασπιστική λειτουργία αποτελεί απόλυτο δικαίωμα , υπόκειται όμως στους κανόνες δικηγορικής δεοντολογίας.


Η περιύβριση του νεκρού 15χρονου, είτε ατομικά, είτε με αναπαραγωγή των απόψεων του εντολέα του στα ΜΜΕ, αντίκειται στους κανόνες δικηγορικής δεοντολογίας και την υποχρέωση ευθέως τρόπου υπεράσπισης. Συνιστά μια νέα -ηθική- δολοφονία, η οποία πυροδοτεί την ένταση τις ημέρες που όλη η ελληνική κοινωνία εξεγείρεται και διαδηλώνει τιμώντας τη μνήμη του και καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία.


Για το λόγο αυτό ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη και έχουν επιληφθεί τα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια του Δ.Σ.Α..


Γνωστοποιείται ότι ήδη κατά του κ. Αλέξη Κούγια έχει εκδοθεί απόφαση οριστικής διαγραφής του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Α., η οποία από 30.5.2008 έχει διαβιβαστεί στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στον ʼρειο Πάγο, όπου και εκκρεμεί.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Unknown είπε...

τουλάχιστον αυτό!
ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. η μέρα ειναι δύσκολη αλλά κάποιοι σκέπτονται!

Unknown είπε...

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος του δικηγόρου Αλ. Κούγια ασκήθηκε χθες από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για όσα δήλωσε (ως συνήγορος του αστυνομικού) για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Χθες το Δ.Σ. του ΔΣΑ υπό τον πρόεδρό του Δ. Παξινό αποδοκίμασε ομόφωνα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις του Αλ. Κούγια, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μία νέα -ηθική- δολοφονία, η οποία πυροδοτεί την ένταση τις ημέρες που όλη η ελληνική κοινωνία εξεγείρεται και διαδηλώνει τιμώντας τη μνήμη του και καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία».

Ο ΔΣΑ επισημαίνει κατ’ αρχήν ότι η υπερασπιστική λειτουργία αποτελεί απόλυτο δικαίωμα, που υπόκειται όμως στους κανόνες δικηγορικής δεοντολογίας και τονίζει ότι «η περιύβριση του νεκρού 15χρονου, είτε ατομικά είτε με αναπαραγωγή των απόψεων του εντολέα του στα ΜΜΕ, καθώς και η δυσφήμιση των δικηγόρων που δεν δέχθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση, αντίκειται στους κανόνες δικηγορικής δεοντολογίας και την υποχρέωση ευθέος τρόπου υπεράσπισης.

Για τα παραπτώματα αυτά η υπόθεση παραπέμφθηκε στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ΔΣΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣΑ έχει αποφασίσει την οριστική διαγραφή του Αλ. Κούγια αλλά ύστερα από έφεσή του το ζήτημα εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου όπου έχει διαβιβαστεί από τις 30-5-08 και αναμένεται η τελική κρίση του σε συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β. Νικόπουλο.

Η διαγραφή αποφασίστηκε πρωτόδικα ύστερα από κάποιες επαναληπτικές πειθαρχικές κυρώσεις. Νωρίτερα, οι δικηγόροι - μέλη του Δ.Σ. του ΔΣΑ Ν. Κανελλόπουλος και Α. Στρατινάκη χαρακτήρισαν προσβολή του δικηγορικού επαγγέλματος ό,τι συνέβη αυτές τις μέρες, ζητώντας συγγνώμη από τη μάνα του Αλέξη, την οικογένειά του και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, εκ μέρους του συνόλου του δικηγορικού κόσμου.

Σημείωσαν επίσης ότι νιώθουν ντροπιασμένοι που ασκούν αυτό το επάγγελμα, χωρίς να επιτρέπεται η ανάπαυση ακόμα και στους νεκρούς, καλώντας τους δικηγορικούς συλλόγους σε δήλωση απέχθειας τέτοιων πρακτικών, σε δημόσια συγγνώμη απέναντι σε όλα τα παιδιά.



από την Ημερησία...
τουλάχιστον μία συγνώμη