ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΤΑΙΠΕΔ και αποκρατικοποιήσεις: από αγώνας ταχύτητας.. 400άρι με εμπόδια!


 Αρχική σελίδα
Στις 16/5/2012,μεσούσης δηλαδή της δεύτερης προεκλογικής περιόδου μετά τις εκλογές της 6ηςΜαίου και σε κλίμα εύθραυστο πολιτικά και οικονομικά για τη χώρα, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποφασίζει προσωρινώς το πάγωμα της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων (δελτίο τύπου).
Πέντε μέρες πριν,στις 10/5/2012, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε απορρίψει αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής, η οποία θα σταματούσε τη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε στις 29 Φεβρουαρίου2012 για την αποκρατικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και το Ταμείο εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου με το οποίο ενημέρωσε εφησυχασμένο ότι ο σχετικός διαγωνισμός συνεχίζεται κανονικά (βλ.εδώ ).
20 μέρες πριν τη απόφαση περί παγώματος, στις 25/4/2012, δηλαδή μόλις 10 μέρες πριν τις εκλογές της 6ηςμαίου, η περίφημη Διυπουργική επιτροπή του ν. 3049/2002 (αποτελούμενη από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας& Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Πολιτισμού & Τουρισμού) εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 206/25.4.2012 (αναρτημένη στη διαύγεια στις 9/5/2012)απόφαση σύμφωνα με την οποία μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ περιουσιακά δικαιώματα κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου ή τα σχετικά δικαιώματα ψήφου, μιας σειράς εταιριών του ευρύτερου δημοσίου τομέα μεταξύ των οποίων του ΟΛΘ,ΟΛΠ, ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΤΤ, κ.α

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς αποφάσεων της ίδιας Επιτροπής η οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε ιδιαίτερη γόνιμη φάση, καθώς αποφασίζει τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, τις οποίες όμως διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ,αφού πρώτα του μεταβιβάζει τα περιουσιακά δικαιώματα κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου.
Από τη μια η Επιτροπή βιάζεται και τρέχει αγώνα ταχύτητας, γιατί έτσι επιτάσσει τοΜεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 (Ν.3985/2011, ΦΕΚ Α’151) κι από την άλλη το Ταμείο, κινείται σε αγώνα αντοχής καθώς συνειδητοποιεί πως ο δρόμος είναι μακρύς..
Ήδη έχουμε εκθέσει την προβληματική γύρω από το ν. 3986/2011 με τον οποίο συστάθηκε το ΤΑΙΠΕΔ(βλ. εδώ). Σήμερα πληροφορούμαστε από τον τύπο (βλ. ενδεικτικά εδώ και εδώ )ότι τους προβληματισμούς μας συμμερίζονται και μάλιστα προσφεύγουν δικαστικά πληθώρα νομιμοποιούμενων ενεργητικά προσώπων κατά του συνόλου των επικείμενων αποκρατικοποιήσεων των επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα. Ίσως το θέμα αυτή τη φορά πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω του συνδικαλιστικού χαρακτήρα των αιτούντων προσώπων..
Τι λοιπόν κι αν είναι λόγοι τυπικοί που αφορούν στην έκδοση της πράξης της Διυπουργικής Επιτροπής, τι κι αν είναι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, τι κι αν τίθενται λόγοι συνταγματικότητας των διατάξεων του νόμου του Ταμείου, τι κι αν προσβάλλονται θεμελιώδη κεκτημένα δικαιώματα..
Τι κι αν αιτούντες είναι θιγόμενοι εργαζόμενοι(χθεσινές αιτήσεις στο ΣτΕ) ή θιγόμενα νομικά πρόσωπα που συμβάλλονται με τις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις και βλέπουν τα δικαιώματά τους και τις αξιώσεις τους να μεταφέρονται και αυτές τελικά στους δανειστές της χώρας..(?)
Ένα είναι το βέβαιο: ότι η Διυπουργική και οι σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις βάλλονται από παντού και μάλλον τελικά ο αγώνας που καλείται το Ταμείο να τρέξει είναι 400άρι με εμπόδια!
Στο ρόλο του κριτή πάντοτε βρίσκεται ο Ακυρωτικός Δικαστής! 
 Συμβούλιο της Επικρατείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: