ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Βραβείο Νόμπελ σε θεσμούς- η περίπτωση της Ευρώπης

Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρώπη λοιπόν. Ενα βραβείο που πολλοί λαχτάρησαν .
 Αξίζει να δούμε τι λίστα των προσώπων (φυσικών και νομικών που κέρδισαν το βραβειο αυτό από τη δημιουργία του θεσμού.
Les drapeaux de l'Union européenne devant le Parlement européen, à Strasbourg

«L'UE contribue à promouvoir la paix, la réconciliation, la démocratie et les droits de l'homme en Europe»

Διεθνώς προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Μεταξύ των θεσμών- διεθνών οργανισμών ή άλλων νομικών προσώπων η UNICEF, ο Ερυθρός Σταυρός, η Intergovernmental Panel on Climate Change

 (IPCC) και ο Albert Arnold (Al) Gore Jr., η International Atomic Energy Agency (IAEA) και ο  Mohamed ElBaradei, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, International Campaign to Ban Landmines (ICBL) and Jody Williams,οι United Nations Peace-keeping Forces,η The International Labour Organization (ILO),η Office of the United Nations High Commissioner for Refugees, η International Physicians for the Prevention of Nuclear War και η International COmmitee of the Red Cross και η League of Red Cross Societies.

 Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης αποτελεί «μεγάλη τιμή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους 500 εκατομμύρια πολίτες της» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο λογαριασμό του στο Twitter. O Μonde δίνει πολλά στοιχεία. Εκτός από την κριτική πάντως εκφράζεται και προβληματισμός για το ποιός θα το παραλάβει εκ μέρους της Ενωσης. Ζήτημα τέλος αποτελεί το τι θα γίνει το οικονομικό βραβείο των 923 000 € . Κάποιοι θεώρησαν την απονομή αυτή ως την αποθέωση του χιούμορ.


L'attribution du prix Nobel de la paix à l'Union européenne a eu l'effet d'une bombe sur Twitter, suscitant une avalanche de commentaires ironiques

Εγώ πάλι ξαναδιαβάζω τη λίστα των νομικών προσώπων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα το βραβείο, ξανά και ξανά. Τώρα τι σχέση έχουν αυτά τα νομικά πρόσωπα με την Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τον τύπο εμένα κάποιος πρέπει να μου εξηγήσει. Εκτός και αν η απονομή του βραβείου έχει να κάνει και με τη φύση του θεσμού. Λες τελικά η ΕΕ να είναι κάτι το φιλανθρωπικό? η τέλος πάντως κάτι τέτοιο?



Δεν υπάρχουν σχόλια: