ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

babis vovos: καιροί για μικρότερη γραμματοσειρά(!)

Με αφορμή τη σημερινή είδηση σχετικά με την κατάθεση αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 της εταιρίας Μπάμπης Βωβός -Διεθνής Τεχνική Α.Ε, ξαναθυμόμαστε τα σχετικά με το Πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού- Λεωφ. Αλεξάνδρας για το οποίο τόσα και τόσα γράφτηκαν, σχεδιάστηκαν, κρίθηκαν και αποφασίστηκαν. 
 
Το σχέδιο παρέμβασης της Διπλής Ανάπλασης για τις περιοχές της Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικού, θεσμοθετήθηκε με τον Νόμο 3481/2006. Ο στόχος του προγράμματος, είναι αφενός
η απομάκρυνση του γηπέδου του Παναθηναϊκού από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και η μετατροπή της έκτασης (Ο.Τ 22) σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής και αφετέρου η μεταφορά του γηπέδου στην περιοχή του Ελαιώνα / Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της τελευταίας σε ορθολογικά πολεοδομημένη περιοχή, με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών.

Tο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 3059/2009 απόφασή του, κατέστησε αναγκαίο τον ανασχεδιασμό του προγράμματος, κρίνοντας ότι οι επιπλέον χρήσεις (κτίρια κεντρικών λειτουργιών) είναι πέραν των απαραιτήτων για το εγχείρημα της Διπλής Ανάπλασης και τη βιώσιμη υλοποίηση του προγράμματος.

Αυτό αποτυπώθηκε στο άρθρο 23 του Ν. 3983/2011. Βασική επιδίωξη της ρύθμισης είναι η εξειδίκευση και εφαρμογή των χωροταξικών κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών (Ν. 1515/89), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Επισημαίνεται ότι εδώ και μια δωδεκαετία, με τον Νόμο 3481/2006 (άρθρο 23), το Οικοδομικό Τετράγωνο (ΟΤ) 22, της λεωφόρου Αλεξάνδρας του Δήμου Αθηναίων, χαρακτηρίστηκε ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, χρήση την οποία επιβεβαιώνει και ο Ν. 3983/2011.

Με δεδομένο το παραπάνω νομικό πλαίσιο υποβλήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών (ΟΡΣΑ), ο φάκελος για την έγκριση του προγράμματος Διπλής Ανάπλασης. Ο ΟΡΣΑ, τηρώντας τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 23 του Ν. 3983/2011, απέστειλε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για γνωμοδότηση στους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2012 και ακολούθησε επεξεργασία του Π.Δ από τη Διεύθυνση Νομοθετικού του ΥΠΕΚΑ.

Κατά το στάδιο της διαβούλευσης, ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος κατέθεσε τη διαφωνία του ως προς Διατάξεις του άρθρου 23, ενώ ο ΟΡΣΑ στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι, αφενός το ακολουθούμενο πλαίσιο αποτελεί νόμο του κράτους και η νομιμότητά του κρίνεται από την Ολομέλεια του ΣτΕ, αφετέρου το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα αποσταλεί, μετά την υπογραφή του Υπουργού ΠΕΚΑ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία και θα διατυπωθεί κρίση επί της νομιμότητας, ή μη, των Διατάξεων.

Τελικά υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο και τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη, το Προεδρικό Διάταγμα για την «Έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, του Δήμου Αθηναίων».
Με το Προεδρικό Διάταγμα, προσδιορίζονται τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και το σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, καθορίζονται οι ειδικότερες χρήσεις γης και όροι δόμησης, εγκρίνεται η γενική διάταξη κτιρίων, εγκαταστάσεων, χώρων στάθμευσης, ο τρόπος διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου καθώς και το Ρυμοτομικό Σχέδιο, δίνονται οι κατευθύνσεις για τη μορφολογία και την αισθητική των κτιρίων και των ακάλυπτων χώρων, ενώ ορίζεται το πλαίσιο της σταδιακής υλοποίησης των έργων και δικτύων υποδομής με προώθηση των απαιτούμενων μελετών από τους Φορείς υλοποίησης του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η 1η Νοεμβρίου για την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης καθώς τότε έχει καλέσει το ΣτΕ όλους τις εμπλεκόμενες πλευρές (Ερασιτέχνης, Δήμος και Τεχνική Εταιρία Μπάμπη Βωβού) για να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα.
Σήμερα, 20 μέρες πριν από την παραπάνω κρίσιμη ημερομηνία,  η είδηση της αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 την οποία κατέθεσε η Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Α.Ε συνιστά ακόμη μια αφορμή για σκέψη και αναθεώρηση δεδομένων. 
Σε μία πορεία αντίθετη από αυτήν της χρυσής εποχής των κατασκευών, του χρηματιστηρίου, της ανάπτυξης, σήμερα στην περίοδο της ύφεσης και αναδιαπραγμάτευσης οικονομικών αξιών και δεδομένων, η επικεφαλίδα babis vovos στα γυάλινα κτίρια της Κηφισίας μας θυμίζει τα περασμένα μεγαλεία, για τα οποία όμως αποφασίζεις να μην κλαις αλλά να θυμάσαι πως ο αέρας της κάλπικης εποχής φύσηξε δυνατά, τόσο που μπορεί και να τα γκρεμίσει..

Δεν υπάρχουν σχόλια: