ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

το παντελόνι του δικαστή


Η παρούσα συγκυρία δεν μπορεί εύκολα να μας κάνει να λησμονήσουμε τη δίκη για το παντελόνι του δικαστή στις ΗΠΑ.
Η υπόθεση Pearson v. Chun gγνωστή και ως “pants lawsuit”, η ή δίκη του παντελονιού είναι μια αστική υπόθεση που ξεκίνησε το έτος 2005 από τον Roy L. Pearson, Jr., διοικητικό δικαστή στο District of Columbia στις ΗΠΑ σε συνέχεια διαμάχης με ένα καθαριστήριο και μάλιστα στεγνοκαθαριστήριο για την απώλεια ενός παντελονιού. Ο Pearson ενήγαγε τους Soo Chung, Jin Nam Chung and Ki Y. Chung, ιδιοκτήτες της Custom Cleaners ζητώντας αρχικά $67 εκατομμύρια για τη ζημία, το ψυχικό άλγος και τη δικαστική δαπάνη της εκπροσώπησής του σε σχέση με την απώλεια του παντελονιού που κατά την άποψη του Pearson είχε προσφύγει στις υπηρεσίες του στεγνοκαθαριστηρίου για εγγυημένα αποτελέσματα. Η υπόθεση τράβηξε το διεθνές ενδιαφέρον ιδίως όταν έφθασε στο ακροατήριο το 2007 και έμεινε ως παράδειγμα παράξενης δίκης που οδήγησε στην ανάγκη μιας νομικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ .
Εν τω μεταξύ και πριν φθάσει στο ακροατήριο η υπόθεση το στεγνοκαθαριστήριο προέβη σε τρείς προστάσεις συμβιβασμού ποσά $3000, $4600, and $12000, οι οποίες απορρίφθηκαν ως κακόπιστες.
Για την υποστήριξη των στεγνοκαθαριστών ιδρύθηκε ιστοσελίδα για ενίσχυση ενόψει της νομικής του κάλυψης.[
Κατά τη διάρκεια της δίκης ο δικαστής Pearson ξέσπασε σε λυγμούς για την απώλεια του παντελονιού του.
Στις 25 Ιουνίου του 2007 εκδόθηκε απόφαση από τη δικαστή Judith Bartnoff υπέρ των στεγνοκαθαριστών
Προφανώς ασκήθηκε έφεση η οποία απορρίφθηκε.
Οι παράδοξη αυτή υπόθεση οδήγησε τον τύπο να ονομάσει την υπόθεση ως την μεγάλη δίκη του αμερικανικού παντελονιού και τράβηξε τη διεθνή προσοχή. Οι δικηγόροι των στεγνοκαθαριστών σε δηλώσεις τους στο BBC αναφέρθηκαν στον αμερικανικό εφιάλτη σε αντιπαράθεση με το αμερικανικό όνειρο και η υπόθεση απέδειξε την ανεπάρκεια του νομικού αμερικανικού συστήματος. Την υπόθεση ανέδειξε και η τηλεοπτική σειρά Law & Order, στο 18 επεισόδιό της.
Η υπόθεση Θάνου Τσακυράκη θα οδηγήσει σύντομα σε αναθεώρηση σημαντικών δομών του νομικού συστήματος στη χώρα μας, σε αναδιάρθρωση αξιών και θεσμών. Είναι πλέον ορατό στον καθένα ότι η σύγκρουση αυτή δεν είναι για το “αφελές και πολιτικάντικο” σκέλος της υπόθεσης. Οποιος και αν είναι ο νικητής στο τέλος, η αναθεώρηση των δομών θα είναι ιδιαίτερα δυναμική. Τούτο θα το οφείλουμε στην έγκληση Θάνου, η οποία με ταπεινοσύνη και εξοικείωση με το χώρο προσέφυγε στους ομολόγους της για απόδοση δικαιοσύνης.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInGoogle+Email to someone

Δεν υπάρχουν σχόλια: