ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Η λογική του δόλου και η απόλυτη απαξία της αμέλειας

Ενώ οι απολύτως συγγνωστοί  στη δράση τους χρυσαυγίτες ετοιμάζονται να πάρουν το δρόμο της απονομής δικαιοσύνης όπως αναγνωρίζεται από την πολιτεία μας, οι αμελούντες δικαιώνονται.
Σήμερα που πέθαναν κοντά 100 λαθρομετανάστες στην Ιταλία χωρίς να ευθύνεται ο πολίτης, σήμερα που άδειασε η χώρα από μαυριδερούς με τη βοήθεια της χρυσής αυγής αλλά χωρίς δόλο των υπολοίπων μας που πάντως ανακουφιστήκαμε.
Ολοι το καλοκαίρι τρώγαμε φράουλες. Ολοι οι αμελείς.
Πάμπολλοι στις εκλογές δεν ψηφίσαμε από αμηχανία. Πάμπολλοι αμελείς.
Πάμπολλοι σιωπήσαμε με την κατάσταση στα σχολεία και την επιρροή της χρυσής αυγής εκεί. Φοβισμένοι και αμελείς.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρυσή αυγή έχει απόψεις που τρομάζουν ένα σύγχρονο ευρωπαίο και δεν ταιριάζουν στα διδάγματα του διαφωτισμού. Ολη μας η γενιά η μετά τη χούντα μένει άναυδη με αυτές τις θεωρίες αλλά ένα σημαντικό ποσοστό επιλέγει τη χρυσή αυγή. Από αμέλεια ανέχεται τη δράση της και σε κάποιο βαθμό συμμερίζεται ίσως τις θέσεις που επιδιώκει. Ολοι έχουμε σιχαθεί τη διαφθορά της πολιτικής και την ξύλινη γλώσσα. Δεν συμφωνούμε με τη χρυσή αυγή. Ομως αμελούμε να το δείξουμε.
Ετσι πέθαναν πάμπολοι ξένοι στη χώρα μας. Ετσι το Αιγαίο γέμισε οστά και η Πίνδος κουφάρια. Ετσι τάφηκαν κοντά στα ορνιθοτροφεία που δούλευαν παράνομοι που κανείς ποτέ δεν αναζήτησε. Ζούμε χρόνια με ανθρώπους σε καθεστώς δουλείας γύρω μας. Το ανεχόμαστε και αμελούμε.
Η λογική του δόλου είναι προφανής: αν απαξιώνεις τον ξένο, αν τον διώκεις σύμφωνα με αρχές τότε υπηρετείς ένα σκοπό. Εχεις εργαλείο μια απεχθή για πολλούς ιδεολογία αλλά την υπηρετείς. Ο δόλος του ανθρώπου που απαξιώνει το μαύρο παράνομο συμπολίτη και τον σκοτώνει είναι προφανής και συνεπής.
Η αμέλεια των υπολοίπων όμως? Αυτή πώς θα παταχθεί? πώς θα περάσει? Ποιός εισαγγελέας θα λυτρώσει την ενοχή των αμελών?
Οι αμελείς θα στραφούν σιωπηλοί σε άλλο θύμα. Με την ανείπωτη βία της αμέλειας θα ξεκοκαλίσουν άλλο υποκείμενο με το σιωπηλό και αδιάφορο τρόπο των αμελών.
Πάντα με τρόμαζε η αμέλεια περισσότερο από το δόλο. Ο δόλος είχε τη λογική του. Η αμέλεια καμία.
Σήμερα η Ευρώπη πενθεί συμβολικά πολλούν νεκρούς στη Λαμπεντούζα και ο πάππας τουιτάρει θρηνώντας τους. Σήμερα ο δυτικός κόσμος ξεχνά ότι όσα και να λέει για τη δουλεία που έχει χαθεί από τον πολιτισμό του με αμέλεια παραβλέπει την συντήρησή της.
Καλώς ή κακώς οι δόλιοι κάποτε θα τιμωρηθούν έστω και συμβολικά.
Ο αμελής όχλος θα συνεχίσει να βιώνει την καταθληπτική του δημοκρατικότητα αυτοκτονώντας λόγω χρεών και καταπίνοντας βοηθήματα λησμονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: