ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Μιά μέρα μετά τη γιορτή του έρωτα, ο λόγος στους νομικούς και πάλι




Ολοι λέγαμε χθες ότι ο έρωτας γιορτάζει. Και φυσικά όλοι οι νομικοί διερωτώμεθα τι αλήθεια σχέση μπορεί να έχει ο έρωτας με τη νομική επιστήμη. Ο γάμος ίσως ναι! το διαζύγιο ναι! το έγκλημα από έρωτα ίσως! τα οικονομικά του έρωτα ναι! ο έρωτας όμως? Καθόλου θα έλεγε κανείς αφού ο έρωτας δεν σηκώνει δεσμά και κανόνες. Η νομική επιστήμη επίσης δεν σηκώνει ανορθολογισμό και μαγεία. Οπότε ασύμπτωτες σχέσεις.
Ομως μια είδηση, μια ακόμη στην ίδια σειρά μας βάζει σε σκέψεις: η Γαλλία ετοιμάζεται να καλωσορίσει το γάμο των ομοφυλοφίλων.
Υπερψήφισε λοιιπόν η γαλλική εθνοσυνέλευση το νόμο που επιτρέπει το γάμο και τις υιοθεσίες σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την καθιέρωση του νόμου με οριακή διαφορά ψήφων.
Η Γερουσία θα ψηφίσει στις 2 Απριλίου και αναμένεται και εκεί να εγκριθεί ο νόμος, αφού οι Σοσιαλιστές έχουν την πλειοψηφία Αφού υπογραφεί ο νόμος από τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η Γαλλία θα γίνει η δωδέκατη χώρα στον κόσμο που επιτρέπει τους γάμους σε άτομα του ίδιου φύλου. Ο γάμος επιτρέπεται και σε εννέα πολιτείες των ΗΠΑ. Το μέτρο θεωρείται μία από τις πιο μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής το 1981.
Να λοιπόν που ο νόμος και ο έρωτας μοιάζει να βρίσκονται κάπως κοντά. Γιατί τα συγκεκριμένα μέτρα μετά από αιώνες διώξεων των ομοφυλόφιλων σχέσεων και των ομοφυλόφιλων των ίδιων  αλλάζουν το ρου της ιστορίας. Η ιστορία της ομοφυλοφιλίας θα είχε πολλά να πει για το δίκαιο και αντίστροφα. Ισως γιατί το μένος υπήρξε μεγάλο και το δίκαιο παρενέβη δυναμικά. Ομως η ασύμβατη αυτή σχέση μοιάζει να παίρνει από κάθε πλευρά το καλύτερο. Το δίκαιο προσφέρει το θεσμό (αν και ήδη άνευ νοήματος για τους ετεροφυλόφιλους φοβάμαι) ενώ η ομοφυλοφιλία τον έρωτα χωρίς κοινωνικές συμβάσεις (αν και πλέον τούτο δεν ισχύει ούτε για τον ομοφυλόφιλο έρωτα φοβάμαι).
Οι νομικοί δεν μπορούν παρά να βάλουν τον εαυτό τους να σκεφθεί για το πόσο ο κόσμος αλλάζει αν και πολύ αργά είναι η αλήθεια. Υπερβολικά αργά θα έλεγε κανείς όταν ακόμη σε πολλά μέρη του κόσμου οι ομοφυλόφιλοι όχι μόνον δεν παντρεύονται αλλά τιμωρούνται με θανατική ποινή για μια αυστηρά προσωπική επιλογή.

ΥΓ. καμία σχέση το παρόν αφιέρωμα με το ανάλογο επίκαιρο του "αδελφού" νομικού πόρταλ
ABOVE THE LAW το οποίο αφιερώνει στην ημέρα των ερωτευμένων άρθρο με θέμα την κακή ερωτική ποιότητα των δικηγόρων If You Are A Lawyer, Chances Are Last Night Was Premature and Unfeminine . Για να ξέρετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: