ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Υπόγειο γκαράζ στο Νευροκόπι!

Τα καλύτερα ψάρια της καριέρας μου τα έφαγα πριν αποχωρήσω οριστικά από μια συνάντηση στη συμπροτεύουσα με θέμα: υπόγεια γκαράζ στο Νευροκόπι. Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για τα γκαράζ στην Κυψέλη τα θυμήθηκα.
Πλησίαζαν εκλογές τότε. Οπως πάντα πρέπει να υπάρχουν έργα στην εικόνα. Ο δήμαρχος τότε είχε δηλώσει ότι θέλει πριν τις εκλογές η ... τρύπα να έχει ανοίξει στην κεντρική πλατεία. Η σύμβαση να έχει υπογραφεί. Ο εργολάβος να έχει αναλάβει δράση. Διακόσιες περίπου επιδοτούμενες υπόγειες θέσεις ήθελε στην κεντρική πλατεία. Διότι τα υπόγεια γκαράζ επιδοτούνται. Οταν ρώτησα αν υπάρχουν διακόσια αυτοκίνητα για να παρκάρουν εκεί απόρρησαν όλοι. Και τι σας νοιάζει μου είπαν. Μα, πώς θα αποπληρωθεί το κόστος κατασκευής? Ηταν βλέπετε σύμβαση παραχώρησης ή ΣΔΙΤ στα μοντέρνα... Ο κατασκευαστής θα έκανε το έργο με δανισμό και θα το εκμεταλλευόταν πολλά χρόνια για την αποπληρωμή του. Τα υπόγεια γκαράζ είναι το αγαπημένο αντικείμενο των ΣΔΙΤ, διότι επιδοτουνται. Και είναι και φτηνή κατασκευή. Μια τρύπα ανοίγεις...
Τώρα βέβαια θα μπορούσε να απορρήσει κάποιος γιατί χρειάζεται η εκμετάλλευση εφόσον γίνεται κρατική επιδότηση... Ε δεν θα τα πούμε και όλα εδώ!
Τα γκαράζ της χώρας θα μπορούσαν να μας πουν την ιστορία της. Από το γκαράζ του Μεγάρου Μουσικής, του δημαρχείου, τα τέσσερα της Αθήνας, της Κατερίνησ,τώρα της Κυψέλης αλλά σαν του Νευροκοπίου κανένα.
Δεν ξέρω αν έγινε. Εγώ έφυγα τότε αυθημερόν γιατί δεν πιστεύω στα φαντάσματα. Οι άλλοι έμειναν. Δήμαρχοι, πολιτικοί σπουδαίοι, επιχειρηματίες (νομίζω ο εν λόγω πτώχευσε) και παράγοντες. Πολλοί παράγοντες. Εύσωμοι σαν τους αρχηγούς τους. Δυσκίνητοι και λεξιλάγνοι. Ελεγαν ΣΔΙΤ και το στόμα τους έσταζε μέλι. Μου το θύμησε ένας εργατικός φίλος χθες: πάντα το έλεγες μου είπε ότι είναι αρλούμπα το έργο. Ε και? επισήμανα: ξέρεις πόσοι πληρώνονται αδρά για να σχεδιάζουν αρλούμπες?
Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν θα με κάνει να ξεχάσω τα γκαράζ στο Νευροκόπι. Στη συνέχεια κατάλαβα ότι το Νευροκόπι μας ακολουθεί. Γέμισε τη χώρα. Και τα άλλα Νευροκόπια δεν παράγουν και τόσο νόστιμες πατάτες όσο εκείνο, το μακρινό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: