ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ



του παρδαlaw - 25/8/2014
Μερικά χρόνια μετά την ίδρυση του μπλογκ Νομικά Νέα θύμωσα διαπιστώνοντας πόσοι σφετερίσθηκαν το όνομα που είχα επιλέξει και επιβάλει.
Παράπονο και πίκρα οδήγησανσε μία πράξη δημιουργίας, του πόρταλ, και σε μία νομική ενέργεια προς την ΕΕΤ που με εξέπληξε απορρίπτοντας το αίτημα καταχώρησης ως URL του ονόματός μου.
Παράλληλα ξεκίνησαν διάφορα δεινά με το θέμα αυτό που αφορούσαν τη ζωή μου.
Δεν πίστευα ότι το μικρό μου μπλογκ θα είχε τέτοιες επιδράσεις και πολεμική ούτε ότι θα αντιγραφόταν σε τέτοια έκταση ένα απλό όνομα (συμπεριλαμβανομένης και της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ που εξέδωσε για λίγο ένα συνώνυμο ένθετο).
Σήμερα ο επιλέξας το ίδιο όνομα και URL δεν υπάρχει πιά και δεν ξέρω αν θα ξαναπροσπαθήσει.
Χωρίς δική μου προσπάθεια ή πάθος. Παρά την ΕΕΤ και τα ασφαλιστικά που έχασα καθώς αντιπρότειναν ότι χάνουν τα προς τον βίον αφού το έτερο πόρταλ έγινε και κερδοσκοπικό εκμεταλλευόμενο το όνομα που ανεβαίνει στη google πρώτο.
Εμαθα πολλά από αυτή την ιστορία.
Εμαθα και τι αξίζει ένα χόμπυ.
Εμαθα ότι η google δημιουργεί αξίες.
Γνώρισα τον κ. Σφακιανάκη για το facebook.
Τα Νομικά Νέα είναι κατοχυρωμένο σήμα για ηλεκτρονικά έντυπα από καιρό και φυσικά δεν επέλεξα το όνομα αυτό τότε πριν πολλά χρόνια γιατί ανεβαίνει ψηλά στα ψαχτήρια αλλά γιατί τα γράμματα που το συναπαρτίζουν είναι ίδια στο λατινικό και στο ελληνικό αλφάβητο. Παράλληλα πίστευα ότι κανένας δεν διαβάζει τα γραφόμενά μας. Ισως κανα δυό τυχαία. Δεν μέτρησα ποτέ τους αναγνώστες, τα like, τη φήμη.
Συνέχισα. Η κινέζικη παροιμία ισχύει: να κάθεσαι στην όχθη του ποταμού. Το πτώμα αυτού που σε έβλαψε αργά ή γρήγορα θα περάσει...
Τα Νομικά Νέα καλωσορίζουν τη νέα σεζόν με καλή διάθεση και φιλοσοφημένη στάση.
Ακόμη και όταν μοιάζει ότι χάνει κανείς ίσως να έχει κερδίσει.

Aστική Ευθύνη Δημοσίου: νεώτερη νομολογία


Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με δύο αποφάσεις του, άναψε το πράσινο φως για να δοθούν αποζημιώσεις σε συγγενείς του μοιραίου Γιάκοβλεφ 42 στα Πιέρια Όρη και του «Εξπρές Σάμινα», το οποίο βυθίστηκε στην Πάρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΣτΕ επιδίκασε αποζημίωση ακόμη και σε εγγόνι που έχασε τον παππού του και την γιαγιά του στο «Εξπρές Σάμινα».
Στις 17 Δεκεμβρίου 1997 ένα Yakovlev Yak-42 των αερογραμμών «Aerosvit» από την Οδησσό της Ουκρανίας με προορισμό την Θεσσαλονίκη, έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου «Μακεδονία», ευρισκόμενο σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διαδικασία της δεύτερης προσπάθειας για προσέγγιση, ο πιλότος έχασε τον προσανατολισμό του και το αεροσκάφος συνετρίβη στη δύσβατη δασική περιοχή Ντίτσιος των Πιερίων, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.
Από τη συντριβή του αεροσκάφους έχασαν τη ζωή τους συνολικά 74 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και 42 Έλληνες.
Ορισμένοι από τους συγγενείς των θυμάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατο των συγγενών τους.
Για ορισμένους από τους συγγενείς η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα, 17 χρόνια μετά από το περιστατικό, ότι δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση.
Για τους γονείς και τα δύο αδέλφια ενός από τους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε για ψυχική οδύνη χρηματική ικανοποίηση συνολικά 90.873 ευρώ. Στον πατέρα επιδικάστηκαν 21.306 ευρώ, στη μητέρα 35.980 ευρώ, στον έναν αδελφό 15.326 ευρώ και στον μικρότερο αδελφό 18.261 ευρώ.
Το Δημόσιο, άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης στο ΣτΕ, παρά το ποσό που έχει επιδικαστεί για κάθε έναν από τους συγγενείς δεν υπερβαίνει το όριο των 40.000 ευρώ, πάνω από το οποίο μπορεί να ασκηθεί το ένδικο μέσο της αναίρεσης.
Δικαίωση για εγγονό θύματος του Σάμινα
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 το πλοίο «Εξπρές Σάμινα» προσάραξε στη βραχονησίδα Πόρτες της Πάρου, λίγο έξω από το λιμάνι, βυθίστηκε και πήρε μαζί του στον θάνατο 80 ανθρώπους.
Ακολούθησαν ποινικές δίκες μέχρι τον 'Αρειο Πάγο, καθώς και αγωγές αποζημίωσης από τους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν.
Μετά το τραγικό συμβάν ένα ανήλικο παιδί που έχασε και τον παππού και τη γιαγιά του στο ναυάγιο διεκδίκησε από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο εφάπαξ αποζημίωση, όπως δικαιούται από τον νόμο.
Η αποζημίωση που προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές είναι 20πλάσια του μισθού του ναύτη επιβατηγού πλοίου, όπως αυτή καθορίζεται από τη σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας. Στην προκειμένη περίπτωση σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών του έτους 2000, η αποζημίωση πρέπει να ανέρχεται περίπου στις 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την νομοθεσία, το ΝΑΤ έχει την υποχρέωση να καταβάλει την σχετική αποζημίωση στις περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων.
Κι αυτό γιατί ποσοστό από τα εισιτήρια των επιβατών και των αυτοκινήτων που μεταφέρονται με τα πλοία πηγαίνει στο ΝΑΤ για τον σκοπό αυτό.
Όμως, τον Δεκέμβριο του 2000 το ΝΑΤ απέρριψε το αίτημα του ανήλικου για καταβολή αποζημίωσης. Από τότε ξεκίνησε η δικαστική περιπέτεια του εγγονού, που ευτυχώς μετά από 14 χρόνια δικαιώθηκε.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως παράνομη την αρνητική για τον ανήλικο απόφαση του ΝΑΤ, ενώ επέβαλε εις βάρος του ΝΑΤ δικαστική δαπάνη ύψους 920 ευρώ.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Θερινή νομοθέτηση

Η σπουδή στη θερινή νομοθέτηση και το περιεχόμενο των διατάξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εισερχόμεθα σε προεκλογική περίοδο.
Για το λόγο αυτό δεν αρμόζει πραγματικά να  αναλύσει κανείς σε βάθος τις διατάξεις που εισρέουν για ψήφιση στην θερινή ένομη τάξη.
Θερινές διατάξεις,  θερινά προεκλογικά μπάνια του λαού.
Στο μεταξύ πολλοί ετοιμάζουν προεδρικό κοστούμι. Ισως και κάποιες κυρίες.
Μετά την επιλογή Επιτρόπου, το ζήτημα της προεδρείας της δημοκρατίας θα προσδιορίσει το μέλλον του κυβερνητικού μας συνασπισμού.
Στους ράφτες πέφτει δουλειά λοιπόν. Θερινή δουλειά με ιδρώτα.
Αλήθεια υπάρχουν ακόμη πολίτες που προσβλέπουν σε θέσεις "εξουσίας" ?