ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΟΜΠΟΛΟΥ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ



1Ετοιμάζοντας ένα αφιέρωμα για το έγκλημα στην Ελλάδα με αφορμή το έργο του Πάνου Σόμπολου παρουσιάζουμε την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε με ιδιαίτερη χαρά
ΝΝ      Διαβάσαμε το βιβλίο σας με μεγάλο ενδιαφέρον. Πιστεύετε με αφορμή τις υποθέσεις αυτές ότι η απονομή δικαιοσύνης ήταν επαρκής? 




    Πιστεύω ότι οι δικαστές κάνουν καλά τη δουλειά τους και παρά τις αντίξοες συνθήκες στην εργασία τους, απονέμουν σωστά τη δικαιοσύνη.




2ΝΝ       Προσωπικά μένω με την αίσθηση ότι πολλές υποθέσεις δεν διαλευκάνθηκαν επαρκώς! Υπάρχει «κάθαρση» στην κοινωνία με τον τρόπο αυτό?


  Είναι βέβαιο ότι κάποιες πτυχές από τις υποθέσεις δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί.  Γνωρίζετε ότι και η προανάκριση που γίνεται από την Αστυνομία και η τακτική ανάκριση με τους δικαστές αλλά και η εκδίκαση των υποθέσεων στο ακροατήριο, δεν είναι σε θέση να ρίξουν άπλετο φως παντού. Σε κάποια σημεία -  ιδίως στις πολύκροτες υποθέσεις – υπάρχουν ερωτηματικά, υπάρχουν δηλαδή σκιές που δεν ξεκαθαρίζονται. Σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στην τρομοκρατία,  την οργάνωση «17 Νοέμβρη». Πολλοί διερωτώνται: ήταν μόνο αυτά τα άτομα που δικάστηκαν; Γιατί να μην πιάσουν και δικάσουν και τα άλλα που μπορεί να είχαν περιφερειακό ρόλο. Ήταν ο Γιωτόπουλος ο ιθύνων νους ή πάνω από αυτόν κρύβονταν άλλοι που δεν αποκαλύφθηκαν και δεν πρόκειται να αποκαλυφθούν ποτέ; Τέτοια ερωτηματικά παραμένουν για πάμπολλες υποθέσεις στην τρομοκρατία και στο κοινό έγκλημα. Όσο για το αν υπάρχει «κάθαρση» στην κοινωνία με τον τρόπο αυτό, μπορώ να πω ότι γίνεται προσπάθεια σε πολλά επίπεδα για την επίτευξη αυτού του στόχου.



ΝΝ      Η υποθέσεις που μένουν άλυτες δημιουργούν ανομία?



Καθήκον των διωκτικών και των δικαστικών αρχών είναι να διαλευκάνουν τις  υποθέσεις που χειρίζονται. Όσο περισσότερο επιτυγχάνουν τη διαλεύκανση τόσο καλύτερα είναι για το κοινωνικό σύνολο. Είναι βέβαιο ότι προσπάθειες καταβάλλονται. Μόνο όταν υπάρχει αδιαφορία μπορεί να πει κανείς ότι δημιουργούν ανομία.



ΝΝ      Το έργο σας πιστεύω θα έπρεπε να διδάσκεται στο πρώτο έτος της Νομικής Σχολής. Αν σας πρότειναν να το κάνατε θα συμφωνούσατε? Ποια ειδικότητα νομικού πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερο να το κάνει?


                  Δεν είμαι ο αρμόδιος να πω αν θα πρέπει να διδάσκεται ή όχι. Αυτό που μπορώ όμως να πω είναι ότι δεν  είναι πανεπιστημιακό σύγγραμμα.  Είναι ένα βιβλίο που περιλαμβάνει  πραγματικές υποθέσεις που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία. Είναι αναλυτική καταγραφή των υποθέσεων που απασχόλησαν για καιρό και εξακολουθούν – πολλές από αυτές – να απασχολούν και σήμερα την  κοινή γνώμη.  Ως προς τα άλλα σημεία που με ρωτάτε, νομίζω ότι οι καθηγητές της Νομικής και οι άλλοι ειδικοί έχουν άποψη κι όχι εγώ.




ΝΝ       Ποιος είναι  ο αγαπημένος σας συγγραφέας



            Όσο και αν θα σας φανεί περίεργο έχω «αγκυροβολήσει» στους αρχαίους φιλοσόφους μας. Στον ελεύθερο χρόνο μου, «πέφτω με τα μούτρα» στον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα και τους άλλους γίγαντες της ανθρωπότητας. Πάρα πολλά, από αυτά που έλεγαν και έγραφαν πριν από 2.500 χρόνια έχουν εφαρμογή 100% και σήμερα, ισχύουν δηλαδή και το 2014.  Αυτές τις ημέρες έχω στο σπίτι μου τα «πολιτικά» του Αριστοτέλη. Αυτά ξαναδιαβάζω. Του Αριστοτέλη που έχει χαρακτηρισθεί ως ο μεγαλύτερος διανοητής της αρχαιότητας και το πιο καθολικό μυαλό ανάμεσα στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.



ΝΝ      Υπάρχει κάποιος νομικός που εκτιμάτε ιδιαίτερα και γιατί



            Θα σας απαντούσα τον Τερτσέτη και τον Πολυζωίδη αλλά εσείς αναφέρεστε, φαντάζομαι, στους σημερινούς νομικούς. Σίγουρα στη μακρόχρονη δημοσιογραφική μου καριέρα (έχω κάνει και 12 χρόνια δικαστικό ρεπορτάζ παράλληλα με το αστυνομικό) έχω γνωρίσει εκατοντάδες νομικούς. Έχω ξεχωρίσει περίπου όσους και τα δάκτυλα των δυο χεριών μας, αλλά λυπάμαι δεν θα ήθελα να αναφέρω ονόματα, όπως αντιλαμβάνεστε για ευνόητους λόγους.




7.ΝΝ      Τι πιστεύετε για την γυναικεία εγκληματικότητα




.           Η γυναικεία εγκληματικότητα μ’έχει απασχολήσει στην καριέρα μου πολλές φορές . Και για να είμαι ειλικρινής όποτε είχαμε έγκλημα –όχι απαραίτητα ανθρωποκτονία-   με δράστιδα γυναίκα , οι αρχισυντάκτες μας ζητούσαν να κάνουμε έρευνα για την εγκληματικότητα της γυναίκας. Παλαιότερα, οι συνάδελφοι έγραφαν ότι η γυναίκα είχε ως όπλο το δηλητήριο επειδή υστερούσε έναντι της μυϊκής δύναμης του άνδρα.  Και δεν είχαν άδικο, αλλά και σήμερα δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Η γυναίκα χρησιμοποιεί την πονηριά της, το μυαλό της για τη διάπραξη μιας εγκληματικής πράξης. Σας αναφέρω ένα παράδειγμα : η Κολιτσοπούλου σοφίστηκε σατανικό σχέδιο για να βγάλει από τη μέση τον σύζυγό της. «Πούλησε υπερβολική αγάπη στον εραστή της και δυστυχώς η ανθρωποκτονία έγινε μπροστά στο ανήλικο παιδί της.   Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και πολλά περιστατικά με πρωταγωνίστριες γυναίκες σε διαφόρων ειδών εγκληματικές πράξεις που αποδεικνύουν ότι και η γυναικεία εγκληματικότητα  «καλά κρατεί» και στην Ελλάδα. Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρα στοιχεία (νούμερα) να σας δώσω σήμερα.




8ΝΝ       Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια?



           Όπως γνωρίζετε σήμερα, περίπου δύο χρόνια από τη συνταξιοδότησή μου, ασχολούμαι με το Ταμείο Υγείας των δημοσιογράφων, τον ΕΔΟΕΑΠ. Είναι πολλές οι υποχρεώσεις καθώς είναι μεγάλος Οργανισμός και τελευταία με πολλά οικονομικά προβλήματα, τα οποία καλούμαι να αντιμετωπίσω. Παράλληλα ασχολούμαι και με τη συγγραφή του επόμενου βιβλίου ή μάλλον των δύο επόμενων βιβλίων μου που είναι: Το ένα για τα μεγάλα γεγονότα που απασχόλησαν για καιρό την ελληνική κοινωνία ( δυστυχήματα, σεισμοί, πυρκαγιές , ναυάγια, αεροπειρατίες κλπ)  και το άλλο για τους μεγάλους του εγκληματικού πανθέου. Δηλαδή τα γνωστά ονόματα των παρανόμων στην Ελλάδα όπως Ρωχάμης , Πάσσαρης, Κοεμτζής, Βενάρδος, Παπαχρόνης, «Αυτιάς» και πολλοί άλλοι. Ελπίζω έως το τέλος του χρόνου να έχω ολοκληρώσει το ένα και να πλησιάζω και την ολοκλήρωση του δεύτερου. 

 Λίγα λόγια για τον Πάνο Σόμπολο
Γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (Δ.Δ. Καραϊσκάκης). Σπούδασε δημοσιογραφία και εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τομέα του αστυνομικού ρεπορτάζ.

Εργάστηκε στις εφημερίδες ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΑΘΗΝΑΙΚΗ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (γραφεία Αθήνας), στα περιοδικά ΕΙΚΟΝΕΣ, ΠΑΝΘΕΟ, ΡΟΜΑΝΤΣΟ κ.α. Επίσης εργάστηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καλύπτοντας το δικαστικό ρεπορτάζ. Εργάστηκε στην ΕΡΤ (ΥΕΝΕΔ, ΕΡΤ2, ΝΕΤ) την τηλεόραση και το ραδιόφωνο στον τομέα ειδήσεων και σε εκπομπές.

Ήταν ο δημιουργός και παρουσιαστής της εκπομπής ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ του MEGA τα δυο τελευταία χρόνια, που ήταν πρώτη σε θεαματικότητα απ' όλες τις εκπομπές του καναλιού. Σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ως
προϊστάμενος στο αστυνομικό ρεπορτάζ.

Έχει καλύψει σχεδόν όλα τα γεγονότα που συγκλόνισαν τη χώρα τα τελευταία 34 χρόνια όπως σεισμούς, αεροπορικές τραγωδίες, μεγάλες πυρκαγιές, δολοφονίες, τρομοκρατικές ενέργειες, αεροπειρατείες και όλες τις πολύκροτες υποθέσεις.

Επίσης έχει καλύψει μεγάλα γεγονότα στο εξωτερικό όπως η ανατίναξη αεροπλάνου στη Μάλτα με πολλά θύματα, η επίθεση σε λεωφορείο με τουρίστες στο Κάιρο, η πυρπόληση λεωφορείου στην Κωνσταντινούπολη με δεκάδες Έλληνες τουρίστες νεκρούς, η εξέγερση στην Αλβανία με τις παρατράπεζες, οι πολύνεκροι σεισμοί στα βάθη της Τουρκίας και πολλά άλλα.

Τιμήθηκε δυο φορές (βραβείο και τιμητική διάκριση) από τα βραβεία του Ιδρύματος Μπότση και τον Φεβρουάριο του 2006 με το βραβείο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων «Κωνσταντίνος Καλλιγάς».

Έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δραστηριότητα καθώς χρημάτισε μέλος του Δ.Σ. και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).