ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Αλλοι αποφυλακίζονται και άλλοι φυλακίζονται για καλά

σημερινή είδηση: 

Μετατρέπονται σε "φρούριο" για βαρυποινίτες οι φυλακές Δομοκού


Χωρίς δικαίωμα αδείας και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τη βοήθεια υπερ-εξελιγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων, θα κρατούνται στις φυλακές Δομοκού οι "ιδιαιτέρως επικίνδυνοι" κατάδικοι αλλά και υπόδικοι για τρομοκρατικές πράξεις και άλλα αδικήματα
Το νομοσχέδιο, το οποίο προσεχώς αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, περιλαμβάνει δέσμη μέτρων που αφορούν την αυστηροποίηση των αποφυλακίσεων και την απαγόρευση των αδειών για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά αποδράσεις και φυγές, όπως η πρόσφατη του καταδικασθέντος μέλους της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού.
Όπως γράφει η "Καθημερινή", σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, "τύπου Γ", στον Δομοκό, που θα είναι έτοιμες εντός του Απριλίου, θα κρατούνται και όσοι έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατικές ενέργειες και έχουν εκτίσει σε άλλες φυλακές της χώρας 10 χρόνια από την ποινή τους, ήτοι οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη 17Ν.
Η συνέχιση της κράτησής τους στο σωφρονιστικό κατάστημα για ακόμη δύο χρόνια θα γίνεται με απόφαση του εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών, ενώ η κράτησή τους εκεί μπορεί να παρατείνεται ανά διετία.
Οι κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού δεν θα έχουν δικαίωμα σε άδειες. Περαιτέρω, οι καταδικασθέντες σε ισόβια για εγκλήματα τρομοκρατίας δεν θα αποφυλακίζονται με όρους αν δεν έχουν συμπληρώσει κράτηση είκοσι ετών.
Πέραν των καταδικασθέντων για τρομοκρατικές ενέργειες, στις φυλακές Δομοκού θα μεταχθούν καταδικασθέντες και υπόδικοι για εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης αλλά και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10ετή κάθειρξη.
Οι κατάδικοι θα «φιλοξενούνται» υποχρεωτικά 10 χρόνια και η κράτησή τους θα επανεξετάζεται μετά τη δεκαετία, με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δύο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α ή Β τύπου, τότε οι αιτήσεις τους για άδεια θα επανελέγχονται όπως και σήμερα από το συμβούλιο των φυλακών.
Άλλα αδικήματα
Οι κατάδικοι για άλλα αδικήματα, οι οποίοι ωστόσο κρίνονται επικίνδυνοι, θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, ενώ η κράτησή τους θα μπορεί να παρατείνεται επί διετία εφόσον κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων ή συμμετείχαν σε επικίνδυνες ομαδικές αποδράσεις.
Και αυτή η κατηγορία κρατουμένων θα στερείται το δικαίωμα αδείας, ενώ για όλες τις περιπτώσεις θα υπάρχει ειδικό καθεστώς επικοινωνίας με τους συγγενείς τους.
(Πηγή: Καθημερινή)

το σχόλιο

Λίγο καιρό πριν ψηφίσθηκε μέτρο για το άδειασμα των φυλακών καθώς είχαν "παραγεμίσει". Τώρα ιδρύεται φυλακή για τους πιό αποτελεσματικά φυλακισμένους.
Τα εγκλήματα είναι ίδια.
Οι ποινές είναι οι αυτές.
Γιατί να διαφοροποιείται τόσο ο τρόπος που εκτείονται οι ποινές επειδή το κράτος δεν λειτουργεί?
Θα τιμωρούνται οι υπόδικοι και για τις αδυναμίες του συστήματος?
Αλλά και κατά τα λοιπά διερωτάται κανείς: στις άλλες φυλακές που δεν θα είναι υψίστης ασφαλείας θα μπαίνουν οι σκύλοι και θα αλέθουν?
Τέλος γιατί πάντα τα μέτρα έρχονται αφού το κακό συμβεί?
από κάποια μεριά γελά ο Χριστόδουλος Ξηρός και μαζύ του όλοι μας κλαίμε για τη μοίρα όσων δεν φυλακίσθηκαν γιατί νόμιζαν ότι τηρούν τους νόμους!
Και φυσικά και το Ανέκδοτο

οι φυλακές αυτές θα είναι έτοιμες εντός του Απριλίου
από την Ημερισία

Πρωτοφανή υπόθεση άγριου βιασμού 5χρονου κοριτσιού ερευνά η Δικαιοσύνη

Πρωτοφανή υπόθεση άγριου βιασμού 5χρονου κοριτσιού ερευνά η Δικαιοσύνη

Πρωτοφανούς αγριότητας έγκλημα στη Γλαύκη της Ξάνθης σε βάρος ενός πεντάχρονου παιδιού ερευνά η Δικαιοσύνη, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Το θέμα έφτασε στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουΐκ, ο οποίος επικαλείται δημοσίευμα σε θρακιώτικη ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με όσα παρατίθενται στην ερώτηση, τον Αύγουστο του 2010, ένα πεντάχρονο κοριτσάκι βιάστηκε από τρεις δράστες στην τουαλέτα του τζαμιού της Γλαύκης, αλλά μέχρι σήμερα οι φερόμενοι ως δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Στο κείμενο παρατίθενται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, σύμφωνα με τις οποίες ο βιασμός ήταν ο δεύτερος κατά σειρά σε βάρος του πεντάχρονου κοριτσιού και οι δράστες χρησιμοποίησαν ακόμη και ξύλα στα γεννητικά όργανα του παιδιού με πρωτοφανή αγριότητα και σαδισμό. Αναφέρεται ακόμη ότι, παιδοψυχίατρος που εξέτασε το παιδί επιβεβαίωσε τα εγκλήματα του βιασμού.
Όπως εξάλλου παρατίθεται στο κείμενο, στην αρχή θεωρήθηκε πρωταγωνιστής της άγριας εγκληματικής πράξης ο πατέρας του παιδιού, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι οι δράστες του βιασμού ήταν ο αδελφός του (θείος της μικρής) με δύο ακόμη ανήλικους, ο ένας ηλικίας 12 ετών (γιος του) και ο άλλος φίλος του.
Από την έγγραφη απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, προκύπτει ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχουν σχηματιστεί δύο δικογραφίες, η μία το 2013 και η δεύτερη το 2014, οι οποίες εκκρεμούν όμως στην Ανάκριση.
Με την πρώτη δικογραφία ασκήθηκε δίωξη για την πράξη της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, της ηθικής αυτουργίας στην πράξη της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, του βιασμού κατ΄ εξακολούθηση και της αποπλάνησης ανηλίκου κατ΄ εξακολούθηση.
Με τη δεύτερη δικογραφία ασκήθηκε δίωξη για αποπλάνηση ανηλίκου νεότερου των 12 ετών κατ΄ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε αποπλάνηση ανηλίκου νεότερου των 12 ετών κατ΄ εξακολούθηση.

σχόλια
 Στη Βουλή έφθασε τι άραγε? το γεγονός ότι βιάσθηκε το παιδί? ή μήπως το γεγονός ότι από το 2010 μέχρι σήμερα "έχει σχηματισθεί δικογραφία".
Δεν ξέρω ποιός βιασμός για το μικρό κορίτσι είναι πιό βίαιος. Ο σωματικός ή η μη απονομή δικαιοσύνης έγκαιρα. Τέσσερα χρόνια μετά και όλα βαίνουν καλώς για τους δράστες...
Το παιδί δικαιούται να φοβάται απρόσκοπτα.


Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΕΝΌΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

ΝΟΜΟΣ 4244/ΦΕΚ Α 60/11.03.2014
Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/1/ΕΕ του Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 2012 για την τροποποίηση της Οδηγίας 93/109/ΕΚ σχετικά με τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε ένα κράτος - μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι, στο ελληνικό δίκαιο και τροποποίηση του ν. 2196/1994 (Α' 41) και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Σκοπός

   Σκοπός του παρόντος είναι η ενσωμάτωση στο εσωτερικό δίκαιο της Οδηγίας 2013/1/ΕΕ του Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 2012 για την τροποποίηση της Οδηγίας 93/109/ΕΚ σχετικά με τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε ένα κράτος - μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι (EE L 26 της 26.1.2013).

Άρθρο 2
Προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι (Aρθρο 1 παρ. 2 της Οδηγίας)

   Το άρθρο πέμπτο του ν. 2196/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

   1. Οι πολίτες των λοιπών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελληνική Επικράτεια, μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σύμφωνα με όσα ορίζονται για τους Έλληνες πολίτες από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

   2. Κατά την κατάθεση της δήλωσης υποψηφιότητας κάθε εκλόγιμος πολίτης κράτους - μέλους της Ένωσης οφείλει να υποβάλει, πέρα από τα οριζόμενα από την κείμενη νομοθεσία και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

   α. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 5 του ν. 1599/1986 (Α' 75) στην οποία θα δηλώνει ότι δεν έχει στερηθεί ή εκπέσει του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στο κράτος -μέλος καταγωγής του, μετά από δικαστική απόφαση ή απόφαση (πράξη) διοικητικής αρχής, υπό την προϋπόθεση ότι για την τελευταία προβλέπεται η προσβολή της με ένδικο βοήθημα το οποίο είτε ασκηθέν απερίφθη είτε παρήλθε η εκ του νόμου τασσόμενη προς τούτο προθεσμία. Στη δήλωση αυτή περιλαμβάνονται και τα εξής στοιχεία:
   (1) η ιθαγένεια, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης, η τελευταία διεύθυνση στο κράτος - μέλος καταγωγής και η διεύθυνση στην εκλογική περιφέρεια του κράτους -μέλους κατοικίας,
   (2) ο εκλογικός κατάλογος του δήμου, κοινότητας ή περιφέρειας στον οποίο είναι εγγεγραμμένος τελευταία στο κράτος μέλος καταγωγής του,
   (3) δήλωση ότι δεν είναι υποψήφιος για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε άλλο κράτος - μέλος αλλά ούτε και στην Ελλάδα σε συνδυασμό άλλου κόμματος ή συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων,
   (4) η ημερομηνία από την οποία είναι υπήκοος ενός κράτους - μέλους.

   β. Φωτοαντίγραφο ισχύοντος αποδεικτικού ταυτότητας, όπως αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Άρθρο 3
Ανταλλαγή πληροφοριών με τα λοιπά κράτη - μέλη της Ε.Ε. (Aρθρο 1 της Οδηγίας)

   Το άρθρο έκτο του ν. 2196/1994 αντικαθίσταται ως εξής:

   1. Τα πολιτικά κόμματα ή οι συνασπισμοί συνεργαζόμενων κομμάτων που προτίθενται να συμπεριλάβουν ως υποψήφιο στο συνδυασμό τους για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολίτη άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικεί στην Ελληνική Επικράτεια, είναι υποχρεωμένα να αποστείλουν στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών μέσα σε έξι (6) ημέρες από την προκήρυξη των εν λόγω εκλογών, αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου πέμπτου. Η Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών διαβιβάζει αμέσως την ανωτέρω δήλωση του υποψήφιου πολίτη κράτους - μέλους της Ένωσης στο κράτος - μέλος καταγωγής του. Αν, μετά την εμπρόθεσμη παραλαβή της πληροφορίας από το κράτος - μέλος καταγωγής προκύψει ότι ο δηλών έχει στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγεσθαι σε αυτό, τη διαβιβάζει αμέσως στο Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για την ανακήρυξη των υποψηφίων.

   2. Αν η πληροφορία περί στερήσεως του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στο κράτος - μέλος καταγωγής του υποψηφίου, περιέλθει στο Υπουργείο Εσωτερικών μετά την ανακήρυξή του από τον Aρειο Πάγο, το Υπουργείο Εσωτερικών διαβιβάζει άμεσα την πληροφορία αυτή στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο κατά τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 1180/1981 (Α' 188) είναι αρμόδιο για την ανακήρυξη των εκλεγόμενων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να μην τον ανακηρύξει ως επιτυχόντα.

   3. Όταν η πληροφορία περί στερήσεως του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στο κράτος - μέλος καταγωγής του υποψηφίου, περιέλθει στο Υπουργείο Εσωτερικών μετά την κατά τα ανωτέρω ανακήρυξη αυτού ως εκλεγμένου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το μέλος αυτό εκπίπτει αυτοδικαίως του αξιώματός του, κατά το άρθρο 2 παρ. 4 του ν. 1180/1981.

   4. Αρμόδια υπηρεσία για την ανταλλαγή των αναγκαίων πληροφοριών με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την παραλαβή και τη διαβίβαση των πληροφοριών που απαιτούνται για την εφαρμογή των ανωτέρω, είναι η Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.

   5. Η Διεύθυνση Εκλογών ανακοινώνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το όνομα και τα στοιχεία του σημείου επαφής και τυχόν επικαιροποιημένες πληροφορίες ή σχετικές αλλαγές.

Άρθρο 4

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ



- 26/3/2014
Οι Δίκες του Κάφκα
ο Κάφκα με τη Φελίτσε Μπάουερ το 1917

Διαβάζοντας την «Άλλη Δίκη» του σπουδαίου Βούλγαρου συγγραφέα Ελίας Κανέττι(μτφ. Αλέξανδρος Ισαρης, εκδ. Scripta) που αναφέρεται στην αλληλογραφία του Φραντς Κάφκα με την δύο φορές μνηστή του Φελίτσε Μπάουερ έχει ενδιαφέρον να σταθούμε στην διαπίστωση του Κανέττι για την επιρροή που άσκησε στον Κάφκα ένα προσωπικό γεγονός κατά τη συγγραφή του διασημότερου έργου του, της Δίκης. Σύμφωνα με αυτό, ο Κάφκα πέρασε το καλοκαίρι του 1914 ένα είδος Δικαστηρίου έχοντας το ρόλο του κατηγορούμενου με κατήγορους την μνηστή του Φελίτσε Μπάουερ, την αδερφή της Έρνα και την φίλη της Γκρέτε Μπλοχ. Γράφει χαρακτηριστικά ο Κανέττι: «Για να καταλάβουμε πώς από το «δικαστήριο» που είχε επηρεάσει τον Κάφκα προέκυψε η εκτέλεση στο τελευταίο κεφάλαιο της Δίκης είναι απαραίτητο να παραθέσουμε ορισμένα αποσπάσματα από το ημερολόγιο και τις επιστολές του: «Το Δικαστήριο στο ξενοδοχείο. Η διαδρομή με το αμάξι. Το πρόσωπο της Φ (Φελίτσε). Περνάει τα χέρια της μέσα από τα μαλλιά της, χασμουριέται. Ξαφνικά ζωηρεύει και λέει πράγματα που έχει σκεφτεί καλά, που έχει φυλάξει μέσα της πολύ καιρό, πράγματα εχθρικά (…) Δεν ξαναπήγα στους γονείς της την επομένη.
Έστειλα μόνο τον Ράντλερ μ’ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα, ανειλικρινές και φιλάρεσκο: «Είθε να μην έχετε κακές αναμνήσεις από μένα». Λόγος από τον τόπο της εκτελέσεως». Έτσι συγκράτησε στο μυαλό του τον τόπο της εκτελέσεως ήδη από τότε (…) Εξάλλου με τη λέξη δικαστήριο είχε εισέλθει στη σφαίρα του μυθιστορήματος. Με τις λέξεις «τόπος εκτελέσεως» προδιαγράφηκαν ο στόχος και το τέλος του. Αυτός ο πρόωρος καθορισμός του στόχου είναι αξιοπρόσεκτος. Εξηγεί τη σιγουριά με την οποία αναπτύχθηκε η Δίκη». Η ατμόσφαιρα της Δίκης του Γιόσεφ Κ. επανέρχεται στο μυαλό όταν ο Κάφκα εξιστορεί τη δική του δίκη. Είναι και οι δύο στη θέση του κατηγορούμενου, μα η κατηγορία δεν είναι σαφής και συγκεκριμένη. Η χρήση των λέξεων «δικαστήριο», «τόπος εκτέλεσης» από τον συγγραφέα της Δίκης στις σημειώσεις του το καλοκαίρι του 1914, αλλά περισσότερο και από αυτή το αποπνικτικό και τερατώδες περιβάλλον του δικαστηρίου με τον διωκόμενο ήρωα να διώκεται από τα ανθρωπάκια, τους διώκτες του, έδειχναν ότι ένα από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας είχε ξεκινήσει ήδη να γράφεται.

http://isterofimia.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΗΘΗ ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ



- 26/3/2014
Αναμένοντας να διαβάζουμε το πλήρες κείμενο της απόφασης ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:
Συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με το πρώτο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε με δυο αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έγινε για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του ΣΤΕ με τις υπ. αριθμόν 1116 και 1117/2014 απέρριψε κατά πλειοψηφία 31 υπέρ και 7 ή 8 κατά, ανάλογα με το νομικό ζήτημα που τέθηκε προς ψηφοφορία) όλους τους ισχυρισμούς των περίπου επτά χιλιάδων ομολογιούχων (φυσικών προσώπων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικών εταιρειών, ΤΕΙ Καβάλας, κ.λπ.). Οι ομολογιούχοι υποστήριζαν ότι με το PSI είχαν απώλεια κεφαλαίου 53,5%.


Όπως επισημαίνει το δικαστήριο ι ο νόμος 4050/2012 που προβλέπει τη διαδικασία «αντικατάστασης των τίτλων εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού δημοσίου με νέους τίτλους» προβλέφθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και με την αντικατάσταση αυτή, μειώθηκε το δημόσιο χρέος.

«Ο Νόμος για το κούρεμα των ομολόγων, δεν θεσπίστηκε κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη, αλλά συμφώνα με τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, όπως αυτά εξελίσσονται» τονίζει η Ολομέλεια, αν και γι΄αυτό το θέμα μειοψήφησαν 7 δικαστές.

Το δικαστήριο επισημαίνει ότι με τη δικαστική απόφαση το κούρεμα των ομολόγων, δεν προσκρούει στο άρθρο 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αρχή του κράτους δικαίου, στην έννοια του οποίου περιλαμβάνεται η ασφάλεια του δικαίου στις οικονομικές συναλλαγές, αλλά ούτεπαραβιάζει και το άρθρο 5 του Συνταγματικού χάρτη που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν ελεύθερα οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Επισημαίνει τέλος   ότι το κούρεμα των ομολόγων δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4), γιατί ήταν γενική η ρύθμιση που έγινε, αλλά ούτε και το άρθρο αυτό (4) επιβάλει στο Δημόσιο να επιφυλάσσει ιδιαίτερη ευνοϊκή μεταχείριση σε ορισμένους πιστωτές επί τη βάση των προσωπικών τους δεδομένων.

Τα διεθνή συναλλακτικά ήθη λοιπόν στο προσκήνιο του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων? να διαβάσουμε πρώτα την απόφαση!

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ο δικαστής που στηλίτευσε την ηλεκτρική καρέκλα



της Eλένης Tροβά - 21/3/2014
William Joseph Brennan, Jr.

Ο William Joseph Brennan
, Jr γεννήθηκε από τον William και την Agnes στο Newark του New Jersey, στις 25 Απριλίου 1906, και πέθανε στην Ουάσιγκτον στις 24 Ιουλίου 1997 σε ηλικία 91 ετών. Οι γονείς του είχαν οκτώ παιδιά.
Σπούδασε στα δημόσια σχολεία του Newark, στο New Jersey Barringer Γυμνάσιο και Wharton School και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Φοίτησε στο Harvard. Παντρεύτηκε μικρός έναν νεανικό του έρωτα και απέκτησε τρία παιδιά   Ο κυβερνήτης του New Jersey, Alfred E. Driscoll, τον διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο του New Jersey.
Ο Dwight D. Eisenhower τον διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο Brennan αντιτάχθηκε στη συνταγματικότητα της θανατικής ποινής με τη χρήση της ηλεκτρικής καρέκλας, δηλώνοντας ότι η ηλεκτροπληξία "Δεν ήταν τίποτα λιγότερο από το σύγχρονο τεχνολογικό ισοδύναμο της καύσης των ανθρώπων στην πυρά".
Αυτό που χαρακτήρισε την καριέρα του ήταν η τόλμη να στηλιτεύσει το αυτονόητο: την ηλεκτρική καρέκλα.


Η δίκη του Λουθήρου



της Eλένης Tροβά - 21/3/2014
Έχει ονομαστεί ευρέως ως η δίκη που γέννησε τη σύγχρονη εποχή.
Στις 15 Ιουνίου 1520, ο Πάπας απείλησε ότι θα αφορίσει τον γερμανό μοναχό από την καθολική εκκλησία αν δεν αποκήρυττε 41 προτάσεις από τα αμφιλεγόμενα γραπτά του, τα οποία έβλεπαν κριτικά κάποιες όψεις της πίστης και ευαγγελίζονταν μεταρρυθμίσεις.

Οι θέσεις του Λούθηρου, ακόμη και αν ο ίδιος δεν το επεδίωξε, ήταν πολιτικές. Η άρνησή του να αποδεχθεί την παπική εξουσία, ή και όποια άλλη θεολογική εξουσία πλην της Βίβλου, η επιστροφή στην εκκλησία- κοινότητα και όχι έναν αυστηρό, ιεραρχικά δομημένο κόσμο, στον οποίο οι εκλεκτοί φορούν ράσο ή στέμμα ελέω Θεού, ήταν βαθιά πολιτικές και προκλητικές θέσεις. Μοιάζει ειρωνική η ρήση του ιδίου του μεγάλου μεταρρυθμιστή, πως "η πίστη και το Ευαγγέλιο δεν έχουν σε τίποτε να κάνουν με την πολιτική" όταν κανείς συνειδητοποιήσει πόσο πολιτικός υπήρξε ο ίδιος και πόσο βαθιά πολιτικά εισέπραξαν τις θέσεις του οι απλοί άνθρωποι. Όπως από την εποχή των Διωγμών είναι γνωστό, η πίστη είναι κοινωνικό γεγονός με βαθιά και πολύπλευρη επιρροή. Το ίδιο απέδειξε και η αποδοχή του προτεσταντισμού, όπως και οι μορφές του που αναπτύχθηκαν, παρ' ότι ακόμη και σήμερα οι "φονταμενταλιστές" λουθηρανοί και τα (πολιτικά) παρακλάδια τους, μιλούν για απόλυτο προσωπικό χαρακτήρα της Πίστης.

Το μεγαλύτερο όπλο του Λούθηρου, έδρασε ανεξάρτητα από τον ίδιο. Ήταν η τυπογραφία. Οι Ενενήντα Πέντε Θέσεις τυπώθηκαν, δέθηκαν και μοιράστηκαν, για να μεταφραστούν, να ξανατυπωθούν και να ξαναμοιραστούν από άκρου εις άκρον της δυτικής Ευρώπης. Το μήνυμα, τα μηνύματα, μεταφέρονταν ανεξάρτητα από τον ίδιο τους το συγγραφέα, χρωματίζονταν και νοηματοδοτούνταν από άλλους: θεολόγους, βασιλείς, πολιτικούς, αγύρτες... Οι θεολογικές διαφωνίες του Λούθηρου υπήρχαν, ερμηνεύονταν και επιδρούσαν ανεξάρτητα από τον ίδιο και τις ερμηνείες τους. Αυθύπαρκτες, μελετούνταν απ' όλους, από κάθε πολίτη, με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμούσε και κήρυττε ότι θα έπρεπε να μελετάται η Αγία Γραφή. Μπορεί στην Γερμανία ο επίσημος προτεσταντισμός - αυτός που έγινε εξουσία - να κατηγορείται για την πολιτική παθητικότητα των διαμαρτυρόμενων χριστιανών, όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη η δράση των παραφυάδων του προτεσταντισμού υπήρξε πολιτικά ενεργή και ανατρεπτική, βάζοντας το σπόρο για πολλές μεταγενέστερες ευρωπαϊκές πολιτικές και φιλοσοφικές θεωρήσεις.
Ο Λούθηρος όχι μόνο δεν σταμάτησε τη διδασκαλία του, αλλά καταφερόταν πλέον ανοιχτά και εναντίον του Πάπα. Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης περιφρόνησης, ο μοναχός θα αφοριζόταν από την εκκλησία στις 3 Ιανουαρίου 1521. Είχε βέβαια δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στον Λούθηρο να ανακαλέσει, όταν τον κάλεσαν σε δημόσια απολογία για τις θέσεις του, αποδείχτηκε ωστόσο αμετακίνητος. Εμφανίσθηκε στη Δίαιτα της Βορμς αποφασισμένος.
Η απόφαση που βγήκε έπειτα από έναν μήνα ήθελε τη σύλληψη του αιρετικού μοναχού και την παράδοσή του στον αυτοκράτορα για παραδειγματική τιμωρία.
Το διάταγμα ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Κι ενώ οι μετακινήσεις του Λούθηρου περιορίστηκαν δραστικά από τότε, τα λόγια του οδήγησαν στην Προτεσταντική Μεταρρύθμιση και ό,τι ακολούθησε…
Μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, αποτελεί το γεγονός ότι ο Λούθηρος υπέγραφε ελληνικά, κατά την συνήθεια της εποχής. Υπέγραφε ως Ελευθέριος. Παράλληλα, είχε προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πριν προχωρήσει σε αυτόνομη πορεία, ελπίζοντας σε στήριξη για την επιστροφή στον πρώτο χριστιανισμό, της Αγάπης.
Είπε για τον εαυτό του:
«Είμαι γιος χωρικού, και ο παππούς μου και ο προπάππος μου ήταν κι αυτοί χωρικοί. Ο πατέρας μου με προόριζε να γίνω δήμαρχος. Εγώ πήρα το δίπλωμα του πανεπιστημίου κι έγινα καθηγητής. Ύστερα ντύθηκα το μοναχικό σχήμα κι αργότερα το πέταξα. Αυτό δυσαρέστησε τον πατέρα μου. Κατόπιν μπήκα στη μύτη του πάπα παίρνοντας για γυναίκα μια μοναχή αποστάτρια. Ποιος θα μπορούσε να τα διαβάσει όλα αυτά στ’ αστέρια;»

Βιβλιογραφία
 http://lancefuhrer.com/ml_bibliography.htm

Bainton, Roland H., "Here I Stand: The Life of Martin Luther," Meridian Publishing, New York, 1955.
Fulbrook, Mary, "A Concise History of Germany," Cambridge University Press, Cambridge, 1992.
Gritsch, Eric w., "Lutheranism," Fortress Press, Minneapolis, 1994
Manchester, William, "A World Lit only by Fire," Little, Brown and Company, Boston, 1993.
Tuchman, Barbara W., "The March of Folly," Ballantine Books, New York, 1984

Additional Reading:
Atkinson, James. “The Trial of Luther”, Stein and Day, New York, 1971.
Atkinson, Mary. “Luther on Trial: the Proceedings Against Martin Luther from a Legal Viewpoint”, Northwestern University School of Law, 1967
Hillerbrand, Hans Joachim. “The Protestant Reformation”, Harper & Row, New York, 1968
Olivier, Daniel. “The Trial of Luther” translated by John Tonkin, Mowbrays, London, 1978.
Stella, Allyson. “Martin Luther: a Recreation of his 1521 Trial for Heresy”. Interact, Lakeside, CA., 1991

Video: The Trial of Martin Luther

Most Evangelicals who celebrate Reformation Day do so on October 31, which is the day that Martin Luther nailed his famous 95 theses to the Castle Church door in Wittenburg in 1517. The debate that ensued led to a full outbreak of reformation and to Luther's trial at the Diet of Worms in 1521. So, I offer this video from GodTube as a reminder of this important occasion in the history of the Church. The clip is taken from the 1953 film, Martin Luther, in which Luther was wonderfully portrayed by Niall MacGinnis.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Σεμινάρια Ενωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων



- 18/3/2014


Η Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με νομική προσωπικότητα. Η ιστοσελίδα της είναι η εξής: www.dimosiodikaio.gr. Ο στόχος της ΕΕΔ είναι να γίνει η επιστημονική ένωση στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι Συνταγματολόγοι, Διοικητικολόγοι, Ευρωπαϊκολόγοι και Διοικητικοί Επιστήμονες και θα αναπτύσσεται πολυτασικός δημόσιος διάλογος για την προαγωγή του δημοσίου δικαίου. Η Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων προσκαλεί να γίνουν μέλη της (με αίτηση στο www. info@dimosiodikaio.gr ή στο περιθώριο των σεμιναρίων του ΔΣΑ και με ετήσια συνδρομή 20 Ευρώ) όλους τους Διοικητικούς Δικαστές, Καθηγητές Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ειδικούς Επιστήμονες Ανεξαρτήτων Αρχών, Νομικούς Συμβούλους του Κράτους και όλους τους Δικηγόρους, Ασκούμενους Δικηγόρους, Νομικούς, Διοικητικούς Επιστήμονες, Πολιτικούς Επιστήμονες με μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο ή επαγγελματική ειδίκευση στο Δημόσιο και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Η Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) διοργανώνει σε συνεργασία με τον ΔΣΑ Επιστημονικές Εκδηλώσεις - Σεμινάρια Δημοσίου Δικαίου με τίτλο «Επίκαιρα Θέματα Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου» που θα λαμβάνουν χώρα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος) περίπου κάθε τρίτη Τετάρτη απόγευμα 6-8 μ.μ. από 19 Φεβρουαρίου μέχρι 7 Μαΐου 2014. Προσκομίζονται βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους παρακολουθήσουν τα σεμινάρια. Οι επιστημονικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις Τετάρτες 19 Φεβρουαρίου, 19 Μαρτίου, 4 Απριλίου, 30 Απριλίου και 7 Μαΐου 2014.

Το πλήρες πρόγραμμα Μαρτίου – Μαΐου 2014 έχει ως εξής:


1. Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014, 18:00 - 20:00:

Ομιλητές:

Δονάτος Παπαγιάννης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος: «Η προσφυγή των ιδιωτών στα δικαστήρια της ΕΕ»

Δημήτρης Πυργάκης, Εισηγητής Συμβουλίου της Επικρατείας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ): «Η προδικαστική παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ ως δικαίωμα των ιδιωτών»

Συντονιστής: Βασίλης Γ. Τζέμος, Δικηγόρος, Ειδ. Επιστ. Συνηγόρου του Πολίτη, Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ)


2. Τετάρτη 2 Απριλίου 2014, 18:00 - 20:00:

Ομιλητές:

Αστέριος Πλιάκος, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην κρίση»

Γιώργος Αναγνωσταράς, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας ΕΣΡ: «Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση»

Συντονιστής: Δρ. Βασίλης Γ. Τζέμος, Δικηγόρος, Ειδ. Επιστ. Συνηγόρου του Πολίτη, Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ)


3. Τετάρτη 7 Μαΐου 2014, 18:00 - 20:00:

Ομιλητές:

Νίκος Φαραντούρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet, Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά: «Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας: πρόσφατες εξελίξεις»

Χαρίκλεια Αθανασοπούλου, Δρ. Νομικής, Δικηγόρος, Ειδική Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη: «Η συμβολή της νομολογίας του ΕΔΔΑ σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος»

Νικόλαος Σεκέρογλου, Εισηγητής Συμβουλίου της Επικρατείας: «Το ζήτημα της εκτροπής του ποταμού Αχελώου υπό το πρίσμα του ενωσιακού δικαίου περιβάλλοντος»

Συντονίστρια: Νατάσα Κουτσαύτη, Δικηγόρος, Μ.Δ.Ε. Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Αθηνών, Νομική Σύμβουλος ΕΛ.Γ.Α., Ταμίας της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ)


Τα σεμινάρια - ομιλίες απευθύνονται σε νομικούς αλλά και διοικητικούς επιστήμονες και πολιτικούς επιστήμονες που ασχολούνται με το Δημόσιο Δίκαιο. Έχουν στόχο την επιστημονική και επαγγελματική ενημέρωση Δικηγόρων, Ασκούμενων Δικηγόρων και Δικαστών, την επιμόρφωση φοιτητών και τον πολυτασικό διάλογο για την προαγωγή του Δημοσίου Δικαίου.

Θα προσκομιστούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους παρακολουθήσουν τα σεμινάρια.

______________________________________


Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) διοργανώνει το 1ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριό της Τρίτη και Τετάρτη 29 και 30 Απριλίου 2014 στην Αθήνα, στην αίθουσα Ευρώπη της Νομικής Βιβλιοθήκης, με τίτλο:

Θεμελιώδη Δικαιώματα και Θεσμοί στην εποχή της κρίσης.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου θα είναι οι εξής:

- Η δημοκρατική αρχή
- Συνταγματική, ευρωπαϊκή και διεθνής προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων
- Δικαστική προστασία
- Κοινωνικά Δικαιώματα - Κοινωνικό Κράτος Δικαίου
- Περιβάλλον
- Ιδιοκτησία
- Οργάνωση του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης
- Οικονομικό Σύνταγμα
- Ευρωπαϊκοί Θεσμοί
- Συγκριτικό δημόσιο δίκαιο.


Οργανωτική-Επιστημονική Επιτροπή Συνεδρίου:

Βασίλης Γ. Τζέμος, Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας Συνηγόρου του Πολίτη, Δημήτριος Πυργάκης, Εισηγητής Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρία-Ηλιάνα Πραβίτα, Λέκτορας (εκλ.) Διοικητικής Επιστήμης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασία Κουτσαύτη, Δικηγόρος, L.L.M., Αριστοτέλης Σακελλαρίου, Πάρεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, Απόστολος Παπακωνσταντίνου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος, Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας Συνηγόρου του Πολίτη, Δημήτριος Μπελαντής, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος, Πάρης Ζορμπάς, Δικηγόρος, L.L.M., Ειδικός Επιστήμονας Συνηγόρου του Πολίτη, Κώστας Τσιμάρας, Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΕΙ Σ.Σ. Ευελπίδων, Δικηγόρος, Ηλίας Μικρουλέας, Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου του Μονάχου, Μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Δικηγόρος.

Θα διανεμηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης



Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ)
Δρ. Βασίλης Γ. Τζέμος

Πολεοδομικές δεσμεύσεις ακινήτων και φορολογία μνημονιακή. Μια σημαντική απόφαση του ΣτΕ


Αριθμός 520/2014

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
       
Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του την 1η Φεβρουαρίου 2013, με την εξής σύνθεση: Κ. 
Μενουδάκος, Πρόεδρος, Αθ. Ράντος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ν. 
Μαρκουλάκης, Γ. Παπαγεωργίου, Ιω. Μαντζουράνης, Αικ. Χριστοφορίδου, Δ. Σκαλτσούνης, Γ. 
Ποταμιάς, Μ. Γκορτζολίδου, Ε. Νίκα, Ιω. Γράβαρης, Ε. Αντωνόπουλος, Π. Καρλή, Φ. Ντζίμας, Ηρ. 
Τσακόπουλος, Β. Καλαντζή, Μ. Σταματελάτου, Μ. Παπαδοπούλου, Β. Αραβαντινός, Ό. Ζύγουρα, Κ. 
Κουσούλης, Κ. Φιλοπούλου, Κ. Πισπιρίγκος, Α. Χλαμπέα, Δ. Μακρής, Τ. Κόμβου, Β. 
Αναγνωστοπούλου - Σαρρή, Σύμβουλοι, Ηλ. Μάζος, Χρ. Σιταρά, Αικ. Ρωξάνα, Πάρεδροι. Από τους 
ανωτέρω οι Σύμβουλοι Ό. Ζύγουρα και Β. Αναγνωστοπούλου - Σαρρή καθώς και η Πάρεδρος Αικ. 
Ρωξάνα μετέχουν ως αναπληρωματικά μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 2 του ν. 3719/2008. 
Γραμματέας η Μ. Παπασαράντη.
       
Για να δικάσει την από 21 Σεπτεμβρίου 2010 προσφυγή:
       
Της…........ , κατοίκου Θεσσαλονίκης (......), η οποία παρέστη με τη δικηγόρο Ευφροσύνη Φιλίνδρη 
(Α.Μ. 21662), που τη διόρισε με πληρεξούσιο,
       
κατά του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος παρέστη με τον Θεόδωρο Ψυχογυιό, Νομικό Σύμβουλο 
του Κράτους
       
και κατά του υπ’ αριθ. χρηματικού καταλόγου 5/1257/29.7.2010 (αριθ. ειδοποίησης 3674) 
εκκαθαριστικού σημειώματος Ενιαίου Τέλους Ακινήτων Φυσικών Προσώπων και Έκτακτης 
Εισφοράς, έτους 2009, της Δ.Ο.Υ. Δ’ Θεσσαλονίκης και κάθε άλλης σχετικής πράξης ή παράλειψης 
της Διοικήσεως.
       
Η πιο πάνω προσφυγή εισάγεται στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, κατόπιν της από 7 Μαρτίου 
2012 πράξεως της Επιτροπής του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3900/2010 και της από 28 Μαρτίου 
2012 πράξεως του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω της σπουδαιότητάς της, 
σύμφωνα με τα άρθρα 14 παρ. 2 εδάφ. α, 20 και 21 του π.δ. 18/1989.
      
 Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του εισηγητή, Συμβούλου Ιω. Γράβαρη.
      
 Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε την πληρεξούσια της προσφεύγουσας, η οποία ανέπτυξε και 
προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους προσφυγής και ζήτησε να γίνει δεκτή η προσφυγή και 
τον αντιπρόσωπο του Υπουργού, ο οποίος ζήτησε την απόρριψή της.
       
Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου κ α 
ι

Α φ ο ύ   μ ε λ έ τ η σ ε   τ α   σ χ ε τ ι κ ά   έ γ γ ρ α φ α

Σ κ έ φ θ η κ ε   κ α τ ά   τ ο ν   Ν ό μ ο

 1. Επειδή, λόγω κωλύματος, κατ’ άρθρ. 26 ν. 3719/2008, των τακτικών μελών της συνθέσεως 
που δίκασε την υπόθεση, Συμβούλων Γ. Παπαγεωργίου και Κ. Κουσούλη, στη διάσκεψη έλαβαν 
μέρος αντ’ αυτών οι Σύμβουλοι Ό. Ζύγουρα και Β. Αναγνωστοπούλου – Σαρρή. (Πρακτ. Διάσκ. 
Ολομ. 75/2013).
 2. Επειδή, η υπό κρίση προσφυγή εισήχθη στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατ’ εφαρμογή του 
άρθρου 1 παρ. 1 του νόμου 3900/2010, με την από 7.3.2012 πράξη της Επιτροπής του άρθρου 
αυτού συζητήθηκε δε, λόγω της σπουδαιότητάς της, στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, σύμφωνα 
με την από 28.3.2012 (όπως τροποποιήθηκε με την από 13.12.2012) πράξη του Προέδρου του. 

 3. Επειδή, στην πιο πάνω διάταξη του ν. 3900/2010 («Εξορθολογισμός διαδικασιών και 
επιτάχυνση της διοικητικής δίκης […]», Α΄213) ορίζονται τα εξής: «Οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή 
μέσο ενώπιον οποιουδήποτε διοικητικού δικαστηρίου μπορεί να εισαχθεί στο Συμβούλιο της 
Επικρατείας με πράξη τριμελούς Επιτροπής, αποτελούμενης από τον Πρόεδρό του, τον αρχαιότερο 
Αντιπρόεδρο και τον Πρόεδρο του αρμόδιου καθ’ ύλην Τμήματος, ύστερα από αίτημα ενός των 
διαδίκων, όταν με αυτό τίθεται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχει συνέπειες για 
ευρύτερο κύκλο προσώπων. Η πράξη αυτή δημοσιεύεται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των 
Αθηνών και συνεπάγεται την αναστολή εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες τίθεται 
το ίδιο ζήτημα. Μετά την επίλυσή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να παραπέμψει το 
ένδικο μέσο ή βοήθημα στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο. Η απόφαση του Συμβουλίου της 
Επικρατείας δεσμεύει τους διαδίκους της ενώπιόν του δίκης, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι 
παρεμβάντες. Στη δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να παρέμβει κάθε διάδικος 
σε εκκρεμή δίκη, στην οποία τίθεται το ίδιο ως άνω ζήτημα, και να προβάλει τους ισχυρισμούς του 
σχετικά με το ζήτημα αυτό. […]». 
       
4. Επειδή, εν προκειμένω, με την ανωτέρω πράξη της οικείας Επιτροπής, έγινε δεκτή η από 
1.3.2012 αίτηση της προσφεύγουσας να εισαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά τις 
ανωτέρω διατάξεις, η εκκρεμής ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης 
υπ’ αριθ. καταθ. ΠΡ9133/21.9.2010 προσφυγή της κατά του υπ’ αριθ. χρηματικού καταλόγου 
5/1257/29.7.2010 (αριθ. ειδοποίησης 3674) εκκαθαριστικού σημειώματος Ενιαίου Τέλους 
Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) και έκτακτης εισφοράς, έτους 2009, της Δ.Ο.Υ. Δ΄ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με 
την πράξη της Επιτροπής, η εισαγωγή της εν λόγω προσφυγής στο ΣτΕ ενδείκνυται κατά το νόμο 
ως εκ του ότι τίθεται με αυτήν το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα, αν και κατά πόσο υπόκειται 
σε Ε.Τ.ΑΚ. και έκτακτη εισφορά ακίνητης περιουσίας απαλλοτριωθέν ακίνητο μετά τη βεβαίωση, με 
δικαστική απόφαση, της αυτοδίκαιης άρσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και την ακύρωση, 
επίσης με δικαστική απόφαση, της άρνησης της Διοίκησης να άρει το χαρακτηρισμό του ως 
κοινοχρήστου. 
       
5. Επειδή, έχουν διενεργηθεί νομίμως οι δημοσιεύσεις που προβλέπονται στις πιο πάνω διατάξεις 
(Εφημερίδες «....» και «...........» της 14.3.2012.). 
       
6. Επειδή, με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ (άρθρα 5 κ.επ.) του 
ν. 3634/2008 («Κατάργηση φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών – Απαλλαγή πρώτης 
κατοικίας – Ενιαίο τέλος ακινήτων […], Α΄9/29.1.2008», θεσπίσθηκε «ενιαίο τέλος ακινήτων», ως 
φόρος επί της ακίνητης περιουσίας. (Βλ. και την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού, όπου 
αναφέρεται ότι το εν λόγω «τέλος», «με ιδιαίτερα χαμηλό φορολογικό συντελεστή και ευρεία 
φορολογική βάση», έχει «στόχο τη σταδιακή ενσωμάτωση […] φόρων που έχουν ήδη καταργηθεί, 
καταργούνται διά του παρόντος νομοθετήματος (φόρος μεγάλης ακίνητης νομοθεσίας) ή θα 
καταργηθούν στο μέλλον και οι οποίοι επιβαρύνουν τα ακίνητα» και ότι «με τη συγχώνευση αυτή 
απλοποιείται το σύστημα, γίνεται περισσότερο δίκαιο, σύγχρονο και ορθολογικό.»). Ειδικότερα, 
στις πιο πάνω διατάξεις, όπως ίσχυαν κατά τον κρίσιμο εν προκειμένω χρόνο, ορίζονται, μεταξύ 
άλλων, τα εξής: «Άρθρο 5 [Αντικείμενο του ενιαίου τέλους ακινήτων] Από το έτος 2008 και για 
κάθε επόμενο έτος, επιβάλλεται ενιαίο τέλος στην ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα 
και ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Στην έννοια του όρου 
ακίνητη περιουσία για την εφαρμογή του νόμου αυτού περιλαμβάνονται: 

α) το δικαίωμα της πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας επί ακινήτων. […] β) […]. Άρθρο 6 
[Υποκείμενο του ενιαίου τέλους ακινήτων] Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την 
ιθαγένεια, κατοικία ή έδρα του, φορολογείται για την ακίνητη περιουσία του, που βρίσκεται στην 
Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, ανεξαρτήτως των μεταβολών που τυχόν 
επέρχονται κατά τη διάρκεια του έτους αυτού. […] Άρθρο 7 [Προσδιορισμός αξίας ακινήτων] 1. Για 
τον υπολογισμό του ενιαίου τέλους ακινήτων λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα ή τα 
εμπράγματα σε αυτά δικαιώματα, κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας. 2. […] 3. Για τον 
προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας του ακινήτου ή του εμπράγματου σε αυτό δικαιώματος για 
τα φυσικά πρόσωπα λαμβάνονται υπόψη οι τιμές εκκίνησης ή αφετηρίας σύμφωνα με τις διατάξεις 
των άρθρων 41 και 41α του ν. 1249/1982 για τα ακίνητα ή τα εμπράγματα σε αυτά δικαιώματα 
που βρίσκονται σε περιοχές όπου εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας 
ακινήτων. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι συντελεστές 
αυξομείωσης ανά είδος ακινήτου ή κτιρίου στις τιμές εκκίνησης ή αφετηρίας, βάσει των άρθρων 41 
και 41α του ιδίου νόμου, οι οποίοι προκύπτουν από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του 
υποχρέου, καθώς και οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται για την 
εφαρμογή της παρούσας παραγράφου. Στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό 
σύστημα, η αξία των οικοπέδων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και 
Οικονομικών, με βάση την κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου του δήμου ή της 
κοινότητας, όπως προκύπτει σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του α.ν. 1521/1950. 
[Περί προσδιορισμού της αξίας για το φόρο μεταβιβάσεως ακινήτων]. 4. […] Άρθρο 8 [Απαλλαγές 
από το ενιαίο τέλος] Απαλλάσσονται από το τέλος: α) τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, 
επί των οποίων έχουν δικαίωμα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας φυσικά πρόσωπα. β) Τα 
δάση και οι δασικές εκτάσεις. γ) […] δ) Τα ακίνητα που έχουν δεσμευθεί από την αρχαιολογική 
υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, λόγω αρχαιολογικής έρευνας. ε) Κτίσματα για τα οποία έχει 
εκδοθεί άδεια ή πρωτόκολλο κατεδάφισης. στ) Τα επιταγμένα από το στρατό ακίνητα […]. ζ) […] 
Κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική, που αφορά απαλλαγές από φόρους ή τέλη, πλην των ανωτέρω, 
δεν εφαρμόζεται για το ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας. […] Άρθρο 9 [Απαλλαγή κύριας κατοικίας] 
[…] Άρθρο 11 [Υπολογισμός του τέλους] Η ακίνητη περιουσία κάθε προσώπου φορολογείται 
χωριστά. Α. Φυσικά πρόσωπα Επί της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή 
διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση της αξίας της κύριας κατοικίας […] επιβάλλεται τέλος με 
συντελεστή ένα τοις χιλίοις (1‰). […] Άρθρο 12 [Υπόχρεοι σε δήλωση […] 1. Κάθε νομικό πρόσωπο 
που έχει ακίνητο […] υποχρεούται να υποβάλει δήλωση […] Για την επιβολή του ενιαίου τέλους 
ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων, για το πρώτο έτος εφαρμογής, ως δήλωση φυσικού 
προσώπου ορίζονται οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2005 έως 2008, οι οποίες 
περιλαμβάνουν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του την πρώτη Ιανουαρίου 2008. Για κάθε 
επόμενο έτος ως δήλωση φυσικού προσώπου ορίζονται οι αυτές δηλώσεις […] με τις μεταβολές της 
περιουσιακής ή οικογενειακής κατάστασης που επήλθαν κάθε επόμενο έτος, για τις οποίες 
υποβάλλεται δήλωση στοιχείων ακινήτων το αντίστοιχο έτος. […]». Περαιτέρω, κατ’ επίκληση της 
ως άνω εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 7 παρ. 3, εκδόθηκε η 
1085787/888/0013/13.8.2008 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών 
(«Καθορισμός συντελεστών προσδιορισμού αξίας ανά είδος ακινήτου ή κτιρίου για τον υπολογισμό 
του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων φυσικών προσώπων», Β΄1714/26.8.2008), με την οποία, μεταξύ 
άλλων, καθορίσθηκαν, για τα οικόπεδα «εντός του συστήματος πλήρους αντικειμενικού 
προσδιορισμού αξίας ακινήτων», «συντελεστές ειδικών συνθηκών», ως εξής (άρθρο 4.5): «Αν το 
οικόπεδο: α. Δεν είναι οικοδομήσιμο και δεν μπορεί να τακτοποιηθεί […] εφαρμόζεται συντελεστής 
0,60. […] β. Δεν είναι οικοδομήσιμο, αλλά μπορεί να τακτοποιηθεί, […] συντελεστής 0,80. γ. Έχει 
κηρυχθεί απαλλοτριωτέο […] συντελεστής 0,80. δ. Τελεί υπό αναστολή οικοδομικών αδειών, η 
οποία δεν έχει αρθεί […] συντελεστής 0,90». Εξ άλλου, με το άρθρο 3 του ν. 3808/2009 (Α΄227) 
ορίσθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: 

«1. Επιβάλλεται έκτακτη, εφάπαξ εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων, 
κατά την εκκαθάριση του Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, ανά κλιμάκιο φορολογητέας αξίας, με προοδευτικό 
συντελεστή, ως εξής: α) Για φορολογητέα αξία, από τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) ευρώ μέχρι 
εξακόσιες χιλιάδες (600.000) ευρώ, ένα τοις χιλίοις (1‰) […] στ) Για φορολογητέα αξία, από ένα 
εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες ένα (1.600.001) ευρώ μέχρι και δύο εκατομμύρια (2.000.000) 
ευρώ, έξι τοις χιλίοις (6‰) […]. Η έκτακτη εισφορά συμβεβαιώνεται και καταβάλλεται μαζί με το 
ενιαίο τέλος ακινήτων φυσικών προσώπων του έτους 2009. 
2. Οι διατάξεις των άρθρων 5 έως και 19 του ν. 3634/2008 (ΦΕΚ 9 Α΄), όπως ισχύουν, 
εφαρμόζονται αναλόγως και για την έκτακτη εισφορά […]».
       
7. Επειδή, κατά μεν το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος, «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς 
διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους», κατά δε το άρθρο 78 παρ. 1 αυτού, 
«Κανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο που καθορίζει το 
υποκείμενο της φορολογίας και το εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες και τις 
συναλλαγές ή τις κατηγορίες τους, στις οποίες αναφέρεται ο φόρος.». Εξ άλλου, στο Σύνταγμα 
ορίζεται επίσης, στο άρθρο 17, ότι «Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους, τα 
δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτή δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του εθνικού 
συμφέροντος» (παρ. 1), και ότι «Κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια 
ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε 
αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση […]» (παρ. 2). Τέλος, στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου 
Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και 
των θεμελιωδών ελευθεριών, που κυρώθηκε, όπως και η Σύμβαση, με το άρθρο πρώτο του ν.δ. 
53/1974 (Α΄256), ορίζονται τα εξής: «Παν φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον δικαιούται σεβασμού της 
περιουσίας του. Ουδείς δύναται να στερηθεί της ιδιοκτησίας αυτού ειμή διά λόγους δημοσίας 
ωφελείας και υπό τους προβλεπομένους υπό του νόμου και των γενικών αρχών του διεθνούς 
δικαίου όρους. Αι προαναφερόμεναι διατάξεις δεν θίγουσι το δικαίωμα παντός Κράτους όπως θέση 
εν ισχύι νόμους ους ήθελε κρίνει αναγκαίους προς ρύθμισιν της χρήσεως αγαθών συμφώνως προς 
το δημόσιον συμφέρον ή προς διασφάλισιν της καταβολής φόρων ή άλλων εισφορών ή 
προστίμων.».
       
8. Επειδή, σύμφωνα με τα άρθρα 2 παρ. 1 εδ. Α, 23 παρ. 1 και 30 παρ.1 του ν.δ. της 
17.7/16.8.1923 (άρθρα 153 παρ.1 εδ. α΄, 246 παρ.1 και 276 παρ.1 Κ.Β.Π.Ν.), ο χαρακτηρισμός, με 
ρυμοτομική πράξη, ακινήτου ως κοινόχρηστου χώρου και η συνακόλουθη αναγκαστική του 
απαλλοτρίωση, συνεπάγεται την απαγόρευση της χρησιμοποίησής του για διαφορετικό σκοπό, 
όπως η ανοικοδόμηση και η εκτέλεση συναφών εργασιών ο περιορισμός δε αυτός της ιδιοκτησίας 
είναι, κατ’ αρχήν, θεμιτός, εφόσον δεν υπερβαίνει ορισμένα εύλογα χρονικά όρια, μετά την 
παρέλευση των οποίων επιβάλλεται η άρση του. (Βλ., μεταξύ άλλων, ΣτΕ 2076/2006). Εξ άλλου, 
όπως παγίως έχει κριθεί, και μετά την αυτοδίκαιη άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή τη 
δικαστική κρίση ότι συντρέχει υποχρέωση άρσης λόγω παρόδου ευλόγου χρόνου, το ακίνητο δεν 
καθίσταται εκ μόνου του λόγου τούτου οικοδομήσιμο, αλλά η Διοίκηση, στο πλαίσιο της 
υποχρέωσής της για πολεοδομικό σχεδιασμό (άρθρο 24 Συντ.), οφείλει να επανέλθει και να κρίνει 
σχετικά, έχοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να δεσμεύσει και 
πάλι τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία, επανεπιβάλλοντας τη ρυμοτομική απαλλοτρίωσή της. (Βλ., 
μεταξύ άλλων, ΣτΕ 4619/2011).
       
9. Επειδή, από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων συνάγεται ότι ο ν. 3634/2008, θεσπίζοντας 
το Ε.Τ.ΑΚ. ως φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, απέβλεψε στον καθορισμό της πραγματικής 
αγοραίας αξίας των ακινήτων ως βάσης επιβολής τού φόρου. Προς τούτο, ως προς μεν τις τιμές 
εκκίνησης παρέπεμψε, για τις περιοχές όπου ισχύει το αντικειμενικό σύστημα, στη σχετική 
νομοθεσία, για δε τους περαιτέρω «συντελεστές αυξομείωσης» εξουσιοδότησε, κατά τα 
προεκτεθέντα, τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να προβεί κανονιστικά στον καθορισμό 
τους. Κατά την έννοια, επομένως, της εν λόγω εξουσιοδότησης, προκειμένου περί ακινήτων που 
τελούν υπό ειδικές συνθήκες από άποψη πολεοδομικών βαρών και περιορισμών, όπως είναι εκείνα 
που έχουν απαλλοτριωθεί λόγω ρυμοτομίας χωρίς να έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση, θα έπρεπε 
να χρησιμοποιηθούν συντελεστές τέτοιοι που να αποδίδουν, κατά το δυνατόν, την πραγματική 
επίδραση που έχει η απαλλοτρίωση, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, στην αξία του ακινήτου κατά 
το χρόνο της φορολογίας. Ειδικότερα δε, θα έπρεπε να ρυθμίζεται ιδιαιτέρως, με την πρόβλεψη 
μηδενικού συντελεστή, και, κατ’ ακολουθίαν, εξαίρεσης από το φόρο, η περίπτωση εκείνη, κατά 
την οποία οι νόμιμες συνέπειες της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ακινήτου, σε συνδυασμό με τις 
συγκεκριμένες, χρονικές και άλλες, περιστάσεις, ιδίως δε τις σχετικές ενέργειες ή παραλείψεις του 
Δημοσίου, έχουν ουσιαστικά καταστήσει αδύνατη την κατά προορισμό χρήση και εκμετάλλευση 
του ακινήτου για τον ιδιοκτήτη του. Γιατί, η υπαγωγή ενός τέτοιου ακινήτου σε φόρο ακίνητης 
περιουσίας, όπως το ένδικο ενιαίο τέλος ακινήτων, αφ’ ενός μεν θα συνιστούσε υπέρμετρη 
επιβάρυνση της ιδιοκτησίας, κατά παράβαση του άρθρου 17 του Συντάγματος και του Πρώτου 
Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, αφ’ ετέρου δε θα ερχόταν σε αντίθεση με το άρθρο 4 παρ. 5 
του Συντάγματος, αφού, υπό τις συνθήκες αυτές, η κυριότητα του ακινήτου, ως αντικείμενο του 
φόρου, δεν θα αποτελούσε, για τον ιδιοκτήτη, ένδειξη αντίστοιχης φοροδοτικής ικανότητας, 
διασφαλίζοντας, όπως θα έπρεπε, τη φορολόγησή του «ανάλογα με τις δυνάμεις του». (ανωτ. 
σκέψη 7). Τέτοια όμως ρύθμιση, πρόβλεψη δηλ. για την τελευταία αυτή περίπτωση μηδενικού 
συντελεστή, δεν περιέχεται στην προπαρατεθείσα 1085787/888/0013/13.8.2008 κανονιστική 
απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται αδιακρίτως, για 
όλα τα ακίνητα που «έχουν κηρυχθεί απαλλοτριωτέα», ενιαίος συντελεστής 0,80 επί της αξίας 
τους. Επομένως, καθ’ ο μέρος προβλέπει εφαρμογή του ενιαίου αυτού συντελεστή, αντί μηδενικού, 
και σε περιπτώσεις ακινήτων εντός σχεδίου των οποίων η απαλλοτρίωση λόγω ρυμοτομίας έχει 
οδηγήσει, κατά τ’ ανωτέρω, σε αδυναμία χρήσης και εκμετάλλευσης κατά τον προορισμό τους, 
που είναι, κατ’ αρχήν, η δόμηση, η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι ανίσχυρη ως εκτός 
εξουσιοδοτήσεως με συνέπεια, τα εν λόγω ακίνητα να εξαιρούνται από το ενιαίο τέλος του ν. 
3634/2008 ευθέως εκ του νόμου τούτου. Στην περίπτωση, άλλωστε, αυτή, η εξαίρεση 
καταλαμβάνει και την έκτακτη εισφορά του ν. 3808/2009, αφού και για την εισφορά αυτή 
εφαρμόζονται, κατά τα προεκτεθέντα, οι διατάξεις περί φορολογητέας αξίας που ισχύουν για το 
ενιαίο τέλος.
       
10. Επειδή, εν προκειμένω, από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτουν τα εξής: Η προσφεύγουσα 
φέρεται κυρία ενός οικοπέδου εκτάσεως 1242 τ.μ. στην περιοχή . ... ..., στη Θεσσαλονίκη, και, 
ειδικότερα, στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς............... . Με το από 
13.11.1972 β.δ/μα (Δ΄333) εγκρίθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου Θεσσαλονίκης με 
τη μετατροπή του εν λόγω οικοδομικού τετραγώνου σε κοινόχρηστο χώρο. Με την 10/1985 
απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης έγινε δεκτή αίτηση της προσφεύγουσας και «βεβαιώθηκε» 
ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικοπέδου της για την πιο πάνω αιτία «θεωρείται 
ανακληθείσα αυτοδικαίως […] λόγω μη καθορισμού […] δικαστικώς ή εξωδίκως της ένεκα ταύτης 
προσωρινής ή οριστικής αποζημιώσεως.». Ακολούθησαν, το 2007, αιτήσεις της προσφεύγουσας 
προς τη Διοίκηση για την άρση του ρυμοτομικού βάρους και τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου 
της ως κοινοχρήστου χώρου με αντίστοιχη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Κατά της 
απόρριψης των εν λόγω αιτήσεων η προσφεύγουσα προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο 
Θεσσαλονίκης, το οποίο, με την 2207/2008 απόφαση έκρινε ότι «και μετά την έκδοση της 
προαναφερθείσης δικαστικής απόφασης [του 1985] έως την υποβολή των αιτήσεων της 
προσφεύγουσας παρήλθε χρονικό διάστημα 22 περίπου ετών υπερβαίνον τον εύλογο χρόνο κατά 
τον οποίο δικαιολογείται η δέσμευση ακινήτου» δέχθηκε δε, κατόπιν αυτού, την προσφυγή, 
ακύρωσε «την άρνηση της Διοίκησης να άρει τον χαρακτηρισμό του προαναφερόμενου ακινήτου 
της προσφεύγουσας ως κοινόχρηστου χώρου και να τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο 
Θεσσαλονίκης στο οικείο οικοδομικό τετράγωνο […]», και ανέπεμψε την υπόθεση στη Διοίκηση 
«προκειμένου να προβεί στις, κατά το σκεπτικό, νόμιμες ενέργειες». Στη συνέχεια της απόφασης 
αυτής, εκδόθηκε αρχικά γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος 
Νομού Θεσσαλονίκης (18/Συν 20/9.12.2010) «για την έγκριση της τροποποίησης του ρυμοτομικού 
σχεδίου Δήμου Θεσσαλονίκης με τον αποχαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας της [προσφεύγουσας] από 
κοινόχρηστο χώρο και το χαρακτηρισμό του σε οικοδομήσιμο χώρο, με τους αυτούς όρους και 
περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή (συντελεστής δόμησης 3,0 […] μέγιστο ποσοστό 
κάλυψης 70% […]), μετά ταύτα όμως, με την 61052/2605/30.3.2012 απόφαση του αν. 
Περιφερειάρχη Μακεδονίας (Δ΄119/10.4.2012) αποφασίσθηκε η «επανεπιβολή του χαρακτηρισμού 
του [πιο πάνω ακινήτου] ως κοινόχρηστου χώρου […]». 

Εν τω μεταξύ, εκδόθηκε το επίδικο, από 29.7.2010 εκκαθαριστικό σημείωμα επ’ ονόματι της 
προσφεύγουσας και του συζύγου της, με το οποίο, μεταξύ άλλων, επιβάλλεται στην προσφεύγουσα 
ενιαίο τέλος ακινήτων και έκτακτη εισφορά έτους 2009 για το πιο πάνω ακίνητό της στη 
Θεσσαλονίκη. Η φορολογητέα αξία του ακινήτου αυτού προσδιορίζεται σε 1.783.357,08 ευρώ, με 
εφαρμογή του συντελεστή 0,80 που προβλέπεται στην πιο πάνω υπουργική απόφαση για τα 
ακίνητα που έχουν κηρυχθεί απαλλοτριωτέα. (Βλ. και το από 14.2.2013 υπόμνημα του Δημοσίου 
(ΔΟΥ 
Δ΄ Θεσσαλονίκης) προς το Συμβούλιο της Επικρατείας). Με την κρινόμενη προσφυγή, η 
προσφεύγουσα προβάλλει ότι η μακρόχρονη, κατά τ’ ανωτέρω, πολεοδομική δέσμευση του εν 
λόγω ακινήτου της, παρά τις ως άνω δικαστικές αποφάσεις, της έχει στερήσει τη χρήση και 
εκμετάλλευσή του, ότι, ως εκ τούτου, θα έπρεπε να απαλλαγεί από το φόρο, και ότι, 
συνακόλουθα, η επίδικη φορολογική επιβάρυνσή της (11.896,40 ευρώ συνολικά) παραβιάζει τις 
σχετικές με τη φορολογία και την ιδιοκτησία διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ. 
       
11. Επειδή, υπό τα δεδομένα αυτά, που δεν αμφισβητούνται, το ένδικο οικόπεδο, εξακολουθώντας 
κατά το χρόνο της φορολογίας (2009) να είναι ρυμοτομικά δεσμευμένο ως κοινόχρηστος χώρος, 
και μάλιστα επί ιδιαίτερα μακρό διάστημα, παρά τη δικαστική διάγνωση της άρσης της σχετικής 
απαλλοτρίωσής του και την επίσης δικαστική ακύρωση της άρνησης της Διοίκησης να προβεί στον 
αντίστοιχο πολεοδομικό αποχαρακτηρισμό του, εμπίπτει, κατά τα εκτεθέντα στη σκέψη 9, στην 
κατηγορία των ακινήτων εκείνων, των οποίων η αναγκαστική απαλλοτρίωση έχει οδηγήσει, με 
ενέργειες τις Διοικήσεως, σε αδυναμία χρήσης και κάρπωσης, σύμφωνα με τον προορισμό τους, και 
τα οποία, ως εκ τούτου, εξαιρούνται από το ενιαίο τέλος ακινήτων και την έκτακτη εισφορά των 
νόμων 3634/2008 και 3808/2009, αντιστοίχως. 
       
12. Επειδή, μετά την επίλυση, κατά τ’ ανωτέρω, του ζητήματος γενικότερου ενδιαφέροντος για το 
οποίο εισήχθη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ανωτ. σκέψη 4), και στο οποίο, κατά βάση, 
εξαντλείται η κρινόμενη προσφυγή, το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν συντρέχει λόγος να την 
παραπέμψει στο διοικητικό πρωτοδικείο αλλ’ ότι πρέπει να την κρατήσει και να τη δικάσει 
περαιτέρω.
       
13. Επειδή, για την προσφυγή αυτή έχει καταβληθεί το νόμιμο παράβολο (52191816, 
2512774/2010, 2514437, 3128855, 5314773/2012, σειράς Α΄, ειδικά γραμμάτια παραβόλου). 
       
14. Επειδή, η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ. 1125/2010 αφορά διοικητική διαδικασία 
διόρθωσης δηλώσεων και «επανεκκαθάρισης» υποθέσεων Ε.Τ.ΑΚ. και έκτακτης εισφοράς, στο 
πλαίσιο των προβλεπομένων αξιών και συντελεστών αυξομείωσης, και δεν καταλαμβάνει 
περιπτώσεις όπως η προκειμένη, κατά τις οποίες αμφισβητείται, κατά τ’ ανωτέρω, η νομιμότητα 
της ίδιας της πρόβλεψης του συγκεκριμένου συντελεστή. Συνεπώς, είναι εν πάση περιπτώσει 
αβάσιμα τα προβαλλόμενα από την καθ’ ης φορολογική αρχή, με την από 17.11.2010 έκθεση των 
απόψεών της, ότι η κρινόμενη προσφυγή είναι απαράδεκτη γιατί η προσφεύγουσα δεν υπέβαλε 
προηγουμένως σχετικό αίτημα στη Διοίκηση κατά την ως άνω υπουργική απόφαση. 
       
15. Επειδή, η προσφυγή ασκείται και κατά τα λοιπά παραδεκτώς. 
      
 16. Επειδή, κατά τα εκτεθέντα στη σκέψη 11, το ένδικο ακίνητο της προσφεύγουσας εξαιρείται 
από το επίδικο τέλος και εισφορά. Επομένως, όπως βασίμως ζητείται με την κρινόμενη προσφυγή, 
το προσβαλλόμενο εκκαθαριστικό σημείωμα, κατά το μέρος που αφορά το εν λόγω ακίνητο, 
πρέπει να ακυρωθεί.

Δ ι ά   τ α ύ τ α
       
Επιλύει το ζήτημα που αναφέρεται στη σκέψη 4.
       
Κρατεί, δικάζει και δέχεται την προσφυγή.
       
Ακυρώνει εν μέρει το υπ’ αριθ. Χρημ. Καταλ. 5/1257-2010 (αριθμός ειδοποίησης 3674) από 
29.7.2010 εκκαθαριστικό σημείωμα ενιαίου τέλους ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε.Τ.ΑΚ.) και 
έκτακτης εισφοράς έτους 2009 του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Δ΄ ...., σύμφωνα με το σκεπτικό.
      
Διατάσσει την επιστροφή του παραβόλου.
      
Επιβάλλει στο Δημόσιο τη δικαστική δαπάνη της προσφεύγουσας, η οποία ανέρχεται σε 545 ευρώ 
(85 για τη σύνταξη του δικογράφου της προσφυγής ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου 
Θεσσαλονίκης και 460 για την παράσταση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας). 
       
Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 13 Μαρτίου και 13 Μαΐου 2013
 
Ο Πρόεδρος                           Η Γραμματέας

Κ. Μενουδάκος                     Μ. Παπασαράντη
       
και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου 2014.
 
Ο Πρόεδρος                             Η Γραμματέας

Σωτ. Αλ. Ρίζος                    Μ. Παπασαράντη




ΠΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΝΑ ΘΥΜΌΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ!

Υπογράφθηκε και δημοσιεύθηκε:

 Πράξη 7 της 27.2.2014 (ΦΕΚ Α 45 27.2.2014)

 Συνυπογραφή από το Ελληνικό Δημόσιο του Σχεδίου Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της 
ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

 ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 Έχοντας υπόψη:

 1. Τη διάταξη της παραγράφου 2β του άρθρου 5 του ν. 3986/2011 (Α' 152), όπως αυτή 
προστέθηκε με τη διάταξη της παραγράφου 3β του άρθρου 46 του Ν. 4238/2014 «Πρωτοβάθμιο 
Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.ΟΠ.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις» (Α' 38).

 2. Τις διατάξεις των άρθρων 2, 5,10 και 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα 
Κυβερνητικά Όργανα (Π.Δ. 63/2005, Α' 98).

 3. Τις διατάξεις των άρθρων 1, 2 , 3, 5, 9,18 και 19 του Ν. 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα 
Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», (Α' 152), ιδίως δε 
τη διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 5, όπως αυτή προστέθηκε με 
την παράγραφο 5δ του άρθρου 7 του Ν. 4038/2012 (Α' 14).

 4. Το κεφάλαιο Β' II του Ν. 3985/2011 «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 
2011-2015» (Α' 151), όπου αποτυπώνεται το προβλεπόμενο από το άρθρο 6Α του Ν. 2362/1995 
Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων της περιόδου ετών 2011-2015, όπως το άρθρο αυτό 
προστέθηκε με το άρθρο 9 του Ν. 3871/2010 (Α' 141).

 5. Το σημείο III «Ακίνητη Περιουσία» του πίνακα που περιέχεται στο Παράρτημα IV «Πρόγραμμα 
Αποκρατικοποιήσεων» του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής του 
Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της 
Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο κυρώθηκε με το άρθρο 1 παρ. 2 του Ν. 4046/2012 «Έγκριση των 
Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου 
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της 
Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της 
Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση 
του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» (Α' 28/2012).

 6. Το Τμήμα II του Κεφαλαίου «Αποκρατικοποιήσεις» του Παραρτήματος Ι του Ν. 4093/2012 
«Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» (Α' 222).

 7. Τις υπ' αρ. 225/07.01.2013 (Β' 15) και 234/25-4-2013 (Β' 1020), περίπτωση 39 του Κεφαλαίου 
III ) αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με θέμα τη 
μεταφορά στην ανώνυμη εταιρεία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» 
περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου κατά τις διατάξεις του Ν. 3986/2011.

 8. Τις διατάξεις των άρθρων 1-9 του Ν. 4062/2012 «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου 
Ελληνικού - Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ - Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές 
(Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ ΕΚ) - Κριτήρια Αειφορίας Βιοκαυσίμων και Βιορευστών 
(Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/30/ΕΚ)» (Α' 70).

 9. Την από 6 Δεκεμβρίου 2013 πρόσκληση της ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. στους προεπιλεγέντες επενδυτές για 
την υποβολή προσφορών για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της 
εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

 10. Την ανάγκη άμεσης έγκρισης του Σχεδίου Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της Ελληνικό 
Α.Ε.

 11. Την από 25.2.2014 εισήγηση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

 12. Την από 27-2-2014 πρόταση του Πρωθυπουργού.

 13. Το γεγονός ότι από την παρούσα Πράξη δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού 
Προϋπολογισμού.

 14. Το γεγονός ότι μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους προεπιλεγέντες 
επενδυτές και προ της ανάδειξης πλειοδότη και της υπογραφής της Σύμβασης, θα αξιολογηθεί βάσει 
του προσφερόμενου τιμήματος κατά πόσον η σύναψη της Σύμβασης είναι συμφέρουσα για το 
Ελληνικό Δημόσιο.

 15. Το γεγονός ότι μετά την ανακήρυξη του πλειοδότη και προ της υπογραφής της Σύμβασης θα 
έχει προηγηθεί ο προβλεπόμενος στην παράγραφο 4 του άρθρου 9 του Ν. 3986/2011 
προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του Σχεδίου της Σύμβασης.

 16. Το γεγονός ότι όρος για τη θέση της Συμβάσεως σε ισχύ αποτελεί η με νόμο κύρωση της από 
τη Βουλή των Ελλήνων, αποφασίζει:

 1. Τη συνυπογραφή από το Ελληνικό Δημόσιο, ως εκ τρίτου συμβαλλομένου, του Σχεδίου 
Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. ως προς τους όρους αυτής που αφορούν 
σε πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του, εφόσον οι όροι αυτοί εγκριθούν προηγουμένως από το 
Ελεγκτικό Συνέδριο στο πλαίσιο του προβλεπόμενου στην παράγραφο 4 του άρθρου 9 του Ν. 
3986/2011 προσυμβατικού ελέγχου και κυρωθούν από τη Βουλή των Ελλήνων κατά τα οριζόμενα 
στο άρθρο 2.2 (ί) του Σχεδίου Σύμβασης, με στόχο την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος 
για την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

 2. Την παροχή εξουσιοδότησης στους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και 
Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Αθλητισμού και 
Τουρισμού για τη συνυπογραφή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου της Σύμβασης 
Αγοραπωλησίας Μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στην παρ. 1.

 Η Πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

 Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

 Τ0Υ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 Ακριβές Αντίγραφο

 Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ


H βιντεοσκόπιση Τομπούλογλου

Οχι δεν ήταν γυμνός και δεν έκανε σεξ. Είχε σοβαρότερες ασχολείες.
Διαμαρτύρεται όμως για τη βιντεοσκόπησή του τη στιγμή που έλαβε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Εχει το θράσος κα τολμά. Αυτό είναι που πληγώνει πιό πολύ. Οτι αντί να πηδήξει από το παράθυρο ως όφειλε τολμά να παίζει με το νόμο ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο άνθρωπος που διοικούσε το Νοσοκομείο Παίδων "τα έπιανε κανονικά".
Η ντροπή χωρίς μέτρο.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι νόμιμα έγινε η βιντεοσκόπηση που απεικονίζει τη στιγμή που ο πρόεδρος του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Χάρης Τομπούλογου ελάμβανε, την παραμονή των Χριστουγέννων, το ποσό των 25 χιλιάδων ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσό αυτό ήταν «καρπός» εκβίασης διαφημιστικής εταιρείας, που είχε κερδίσει σε διαγωνισμό του νοσοκομείου.
Αναλυτικότερα, ο Τομπούλογου προσέβαλε ως μη νόμιμη τη διαδικασία παρακολούθησης με κάμερες της χρονικής στιγμής που ελάμβανε το ποσό των 25.000 ευρώ. Υποστήριζε ότι η βιντεοσκόπηση έγινε με αίτημα από το Τμήμα Εκβίασης της ΕΛΑΣ και με σχετική διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ, κατά τον νόμο 2713/1999, τη σχετική αρμοδιότητα έρευνας την είχε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ και αποφαίνεται σχετικά ο Εισαγγελέας Εφετών.

 Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσό αυτό ήταν «καρπός» εκβίασης διαφημιστικής εταιρείας, που είχε κερδίσει σε διαγωνισμό του νοσοκομείου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τομπούλογου προσέβαλε ως μη νόμιμη τη διαδικασία παρακολούθησης με κάμερες της χρονικής στιγμής που ελάμβανε το ποσό των 25.000 ευρώ.

Υποστήριζε ότι η βιντεοσκόπηση έγινε με αίτημα από το Τμήμα Εκβίασης της ΕΛΑΣ και με σχετική διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ, κατά τον νόμο 2713/1999, τη σχετική αρμοδιότητα έρευνας την είχε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ και αποφαίνεται σχετικά ο Εισαγγελέας Εφετών.

Σε πρώτο βαθμό (Πρωτοδικείο), βούλευμα έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του κ. Τομπούλογου και μετά από έφεση που άσκησε η Εισαγγελία Εφετών έκρινε ότι νόμιμα επιλήφθηκε του ζητήματος το Τμήμα Εκβιαστών που ερευνούσε την υπόθεση ως εξειδικευμένο.

Ακόμα, κρίθηκε ότι νόμιμα εξέδωσε διάταξη ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών που έχει συντρέχουσα αρμοδιότητα με τον Εισαγγελέα Εφετών και απέρριψε τον ισχυρισμό περί παραβίασης του νόμου και δικαιωμάτων του.

Μετά από αυτό, ο κ. Τομπούλογου υπέβαλε αίτηση αναίρεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά της εφετειακής απόφασης.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση, κρίνοντας ότι ορθά ερμήνευσε το Συμβούλιο Εφετών την ισχύουσα νομοθεσία.


Χθες είδα μια ταινία στο Σταρ για μια μεγαλοφυία που οργίσθηκε καθώς ο δολοφόνος της γυναίκας και του παιδιού του χρησιμοποίησε το νομικό αμερικανικό σύστημα και τα έκανε γης μαδιάμ.
Την απόλαυσα και ταυτίστηκα. Μερικές φορές πραγματικά κανείς επιθυμεί να βάλει το δίκαιο στον τόπο του και τα νομικά τερτίπια στην μπάντα.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΟΤΖΑΛΑΝ


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης δικαίωσε σήμερα Τρίτη, αλλά μόνον εν μέρει, τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην προσφυγή του εναντίον των τουρκικών αρχών.
Καταδίκη της Τουρκίας για την ισόβια κάθειρξη στον Οτζαλάν από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης δικαίωσε σήμερα Τρίτη, αλλά μόνον εν μέρει, τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην προσφυγή του εναντίον των τουρκικών αρχών, κρίνοντας ότι η ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης που του επιβλήθηκε παραβιάζει τα δικαιώματά του, αλλά απορρίπτοντας άλλες καταγγελίες του σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες τις φυλάκισής του.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του 65χρονου ηγέτη της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ο οποίος παραμένει στη φυλακή για 15 χρόνια, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία μόνον για παραβίαση του άρθρου 3 σε σχέση με την καταδίκη του σε ποινή αόριστης διάρκειας χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης καθώς και παραβίαση για του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων («καμιά ποινή χωρίς νόμο»).

Ο Οτζαλάν είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1999 για εσχάτη προδοσία, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής από την Τουρκία. Τα πρώτα 11 χρόνια, ως το Νοέμβριο του 2009, ο Οτζαλάν κρατείτο σε αυστηρή απομόνωση.

Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε πως η Τουρκία οφείλει να καταβάλει στον Οτζαλάν 25.000 ευρώ ως αποζημίωση για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, για μερική καταδίκη της Τουρκίας ελήφθησαν ομόφωνα. Οι αποφάσεις με τις οποίες η Τουρκία απαλλάχθηκε ουσιαστικά από τις κατηγορίες ελήφθησαν κατά πλειοψηφία.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Η δικαιοσύνη άργησε 460 μέρες (κατά μέσον όρο, συνήθως πολύ περισσότερο)



του Γιώργου Καζολέα, δικηγόρου LL.M. - 17/3/2014 6:33:49 μμ
 Η καθυστέρηση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης είναι το μεγάλο πρόβλημα στο χώρο και το πρώτο θέμα που θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπίσει δραστικά και με αποτέλεσμα οι εκάστοτε ηγεσίες του αρμόδιου υπουργείου σε συνεργασία πάντα με τους εμπλεκόμενους θεσμούς. Είναι γνήσιος παραλογισμός να δίνονται δικάσιμοι για το 2025, ωμή κοροϊδία για τους διαδίκους αλλά και τους δικηγόρους τους, οι οποίοι εκτίθενται στα μάτια των μη σχετικών, χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη. Επίσης δεν προσφέρει άλλοθι στην πολιτεία, να θεσπίζει νόμους για την χρηματική ικανοποίηση των διαδίκων σε περίπτωση υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Θα ήταν ωφέλιμο να σκαρφιστεί νόμους και τρόπους που θα περιορίζουν στο ελάχιστο τη διάρκεια της δίκης.
Ένα βήμα φαίνεται να γίνεται με το νέο σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αναμένεται να ψηφιστεί τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις θα προβλέπεται για πρώτη φορά η επιλογή της γραπτή; αποκλειστικά διαδικασίας στις δίκες. Δηλαδή, μόλις κατατίθεται μία αγωγή οι διάδικοι σε σύντομο χρόνο θα ορίζουν τον τρόπο εκδίκασης της υπόθεσής τους. Αν δηλαδή θα γίνει γραπτά, χωρίς δίκη στο ακροατήριο, με την προσκόμιση όλων των εγγράφων στον δικαστή και των μαρτυρικών καταθέσεων, οι οποίες θα γίνονται ενόρκως ενώπιον συμβολαιογράφου. Μόλις ο φάκελος της υπόθεσης ολοκληρωθεί, ο δικαστής, χωρίς δίκη, και χωρίς αναβολές, θα εκδίδει απόφαση. Πέρα από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα έπρεπε για συγκεκριμένες υποθέσεις να προβλέπεται υποχρεωτικά, είναι αναγκαίο να τονισθεί αφενός ως προτέρημα της διαδικασίας αυτή η ταχεία έκδοση απόφασης, ώστε να προτιμηθεί από τους διαδίκους, αφετέρου να μην υποτιμηθεί λόγω της έλλειψης προφορικής διαδικασίας στο ακροατήριο ο ρόλος του πληρεξουσίου δικηγόρου σχετικά με την αμοιβή του.
Προς διευκόλυνση των δικαστών, οι οποίοι ομολογουμένως έχουν βαρύ φόρτο εργασίας, θα πρέπει να προτιμηθεί μια νέα μορφή δικαστικών αποφάσεων που να είναι πολύ πιο σύντομες και περιεκτικές, έτσι ώστε και το έργο των δικαστικών λειτουργών να ελαφρυνθεί και οι αποφάσεις να δημοσιεύονται πολύ πιο γρήγορα. Περαιτέρω προς την ίδια κατεύθυνση με τις αλλαγές του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα ο θεσμός των διαμεσολαβητών ώστε να μειωθούν οι υποθέσεις που χειριζόνται δικαστές. όπως για παράδειγμα οι υποθέσεις της εκούσιας δικαιοδοσίας θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από το αντικείμενο τους.
Αποφασιστικό ρόλο στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης πρέπει κάποτε και στη χώρα μας να διαδραματίσει η τεχνολογία. Είναι επιτακτική ανάγκη η ευρεία χρήση της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφου, ηλεκτρονικής επίδοσης και ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας κάθε υπόθεσης. Εκτός από τους δικηγόρους στο ζήτημα αυτό πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες όσο αφορά στις δικαστικές υπηρεσίες που θα πρέπει να χειρίζονται την πληθώρα των στοιχείων, των πληροφοριών και των υποθέσεων ταχύτατα σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Επίσης αιτήσεις, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις θα πρέπει να κατατίθενται και να εκδίδονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται με email. H εποχή των μεγαροσημων και των επικυρωσιμων και γενικά των ενσήμων πρέπει να περάσει ανεπιστρεπτί. Με τη χρήση της τεχνολογίας στη δικαιοσύνη θα κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για τους πολίτες, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους.
Η Ελλάδα αναδεικνύεται η τρίτη χειρότερη χώρα στην ΕΕ στην απονομή δικαιοσύνης, σύμφωνα με αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Κομισιόν, στην Ελλάδα ο χρόνος για την εκδίκαση αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια έχει αυξηθεί από 190 το 2010 σε 460 ημέρες το 2012, επίδοση η οποία είναι η τρίτη χειρότερη μεταξύ των 22 κρατών-μελών της ΕΕ για τα οποία υπάρχουν στοιχεία. Οι γνωρίζοντες ξέρουν ότι η διαδικασία εξελίσσεται το ίδιο αργά και στην ποινική δικαιοσύνη και ακόμα πιο αργά στη διοικητική.
Η δικαιοσύνη πρέπει λοιπόν να μετατραπεί από έναν αργοκίνητο, αναποτελεσματικό σχεδόν αναξιόπιστο θεσμό σε μια ελκυστική και συνειδητή επιλογή για τον πολίτη. Αυτό θα φέρει κατ αρχήν γρήγορο αποτέλεσμα στο διάδικο που θα προσφύγει σε αυτή, θα δώσει περισσότερη δουλειά στο δικηγόρο και θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού λειτουργού, διευκολύνοντας παράλληλα τη δουλειά του.

Εξι μήνες προθεσμία για τον αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες» με τροπολογία

Κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, η τροπολογία με την οποία παρατείνεται η προθεσμία ολοκλήρωσης του αναδρομικού ελέγχου των πόθεν έσχες, της περιόδου 1974- 2012 για όσους κατείχαν κρίσιμες δημόσιες ιδιότητες.

Εξι μήνες προθεσμία για τον αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες»
Η παράταση θα είναι εξάμηνη και όχι ετήσια, όπως προέβλεπε η αρχική τροπολογία η οποία είχε κατατεθεί πριν από λίγες ημέρες από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Αυτή τη φορά, η τροπολογία για τον αναδρομικό έλεγχο πόθεν έσχες υπογράφεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης και έχει κατατεθεί στον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, που εισάγεται αύριο προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι κανείς αρμόδιος δεν παει στο χωριό το καλοκαίρι.
Ας υποθέσουμε ότι καθε κατεργαρης στον πάγκο του.
Αυτό το εξαμηνο πόσους θα αφήσει ανέγκιχτους μα την αλήθεια?

Ιδού και το κείμενο 

 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Από την μέχρι τώρα εφαρμογή των σχετικών διατάξεων για τον αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης δημοσίων προσώπων, ανέκυψαν δυσχέρειες. Με τις προτεινόμενες διατάξεις αντιμετωπίζονται οι δυσχέρειες αυτές, έτσι ώστε ο ανωτέρω αναδρομικός έλεγχος να καθίσταται περισσότερο λειτουργικός και αποτελεσματικός. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος κατευθύνεται στην αποτροπή και καταστολή της αθέμιτης απόκτησης περιουσιακού οφέλους κατά το χρόνο κτήσης της κρίσιμης δημόσιας ιδιότητας.

Ειδικότερα, παρατείνεται η προθεσμία περατώσεως του αναδρομικού ελέγχου του ν. 4065/2012, και απλοποιείται το αντικείμενο του, ιδίως ως προς το χρόνο ενάρξεως, που συνδέεται με την ανάληψη της κρίσιμης ιδιότητας, τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά, και τον κύριο προσανατολισμό του, που είναι η αναζήτηση τυχόν αθέμιτης περιουσιακής μεταβολής. Προς τον ίδιο σκοπό, βελτιώνεται η πρόβλεψη των κυρώσεων της δήμευσης και της υποχρεωτικής στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Αρθρο ....

1. Η περίπτωση α της παραγράφου 12 του άρθρου 1 του ν. 4065/2012 (Α'77) αντικαθίσταται ως εξής:
«α. Ο έλεγχος της Επιτροπής ολοκληρώνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014».

2. Η περίπτωση β.i. της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 3213/2003 αντικαθίσταται ως εξής:
«β.i. Ο έλεγχος της αρχικής δήλωσης αφορά στη διαπίστωση του αληθούς περιεχομένου για τα υφιστάμενα κατά το χρόνο υποβολής της περιουσιακά στοιχεία. Για τα μετέπειτα έτη ο έλεγχος, πέραν της διαπίστωσης του αληθούς περιεχομένου της δήλωσης, περιλαμβάνει, σε κάθε περίπτωση, τη διακρίβωση, εάν η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφιστάμενων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων, σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσης των υπόχρεων σε δήλωση προσώπων. Η δήλωση δεν θεωρείται ανακριβής ή ελλιπής σε περίπτωση επουσιώδους ανακρίβειας ή έλλειψης ή εφόσον, ύστερα από πρόσκληση του οργάνου ελέγχου, αποδεικνύεται η νομιμότητα της πηγής προέλευσης του ανακριβώς δηλωθέντος στοιχείου».

3. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν. 4065/2012 διαγράφεται η φράση «, δύο έτη πριν,) και προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Ο έλεγχος γίνεται με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις, τα εκάστοτε προσκομισθέντα παραστατικά και τις διαθέσιμες φορολογικές δηλώσεις, με την επιφύλαξη της παραγράφου 8, εάν η επιτροπή κρίνει ότι συντρέχει αποχρών λόγος προς τούτο. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η διάταξη της περίπτωσης β i της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 3213/2003».

4. α. Η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν. 3213/2003 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Στον υπαίτιο των αδικημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 4, 5, 6 παράγραφος 2 και 8 παράγραφος 2 επιβάλλεται και αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων από ένα (1) έως πέντε (5) έτη, αν η ποινή είναι φυλάκιση, και από δύο (2) έως δέκα (10) έτη, αν η ποινή είναι κάθειρξη. Η έκπτωση του υπαιτίου από το αιρετό δημόσιο, δημοτικό ή κοινοτικό αξίωμα ή τη δημόσια, δημοτική ή κοινοτική θέση που κατέχει, ως συνέπεια της αποστέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων, επέρχεται αυτοδικαίως μόλις η καταδικαστική απόφαση καταστεί αμετάκλητη και δεν μπορεί να αποκλειστεί με εφαρμογή του άρθρου 64 του Ποινικού Κώδικα».
β. Η περίπτωση β της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του ν. 3213/2003 αντικαθίσταται ως εξής:
«β. Τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώθηκαν στην περίπτωση κάποιου από τα αδικήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6, και εφόσον δεν έχει προηγηθεί εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 2, δημεύονται με την καταδικαστική απόφαση, εκτός αν ο υπαίτιος αποδεικνύει τη νόμιμη προέλευσή τους».
γ. Η περίπτωση γ της παραγράφου 12 του άρθρου 1 του ν. 4065/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ειδικότερα, εφόσον από τον έλεγχο προκύψει αδικαιολόγητη απόκτηση ή επαύξηση περιουσιακών στοιχείων, συντάσσεται σχετική έκθεση, η οποία αποστέλλεται στον Γενικό Επίτροπο της Επικράτειας για το ενδεχόμενο συνδρομής περίπτωσης καταλογισμού κατά τις κείμενες διατάξεις. Αν ανακύπτει περίπτωση ποινικής ευθύνης, η έκθεση αποστέλλεται στο αρμόδιο για την άσκηση ποινικής δίωξης όργανο».

Αθήνα, 14/03/2014

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

νομοσκοπιο! από τα ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

Νομοσκόπιο
Ταύρος
Απρ 21-Μαϊ 20
 Το γενικότερο κλίμα του Μαρτίου επιτάσσει αποδέσμευση και ανεξαρτητοποίηση από τα τετριμμένα και αυτό δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και εσένα, αγαπητέ Ταύρε. Είναι σίγουρο πως το ένστικτό σου θα σε οδηγήσει στο σωστό δρόμο και σε αποφάσεις που θα κάνουν την διαφορά, αρκεί να μην υπερεκτιμήσεις τις δυνάμεις σου. Με τον κυβερνήτη σου, την Αφροδίτη, να κινείται στον Υδροχόο από τις 5 και μετά, είναι εύκολο να παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό και τη χαρά που δίνει η αναζήτηση καινούργιων εμπειριών, γεγονός που δεν αποκλείεται να προκαλέσει λάθη απροσεξίας. Επαγγελματικά, δεν προβλέπονται ιδιαίτερες αλλαγές. Ούτε πολλά εμπόδια θα υπάρξουν, ούτε ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας. Βρίσκεσαι σε μία αρκετά αρμονική επαγγελματική κατάσταση, που είναι ίσως ό,τι καλύτερο σου έχει συμβεί μέχρι τώρα. Δάνεισε μεγάλε κάνα φράγκο και σε μας!
Δίδυμοι
Μάϊ 21-Ιούν 22
 Για εσένα, αγαπητέ Δίδυμε, ο Μάρτιος φέρνει μια δροσερή πνοή και μία έντονη διάθεση για ζωή. Από τη μία, με τον κυβερνήτη πλανήτη σου Ερμή να κινείται στον Υδροχόο μέχρι τις 18, και από την άλλη με την Αφροδίτη στο ίδιο ζώδιο, από τις 5 του μήνα και μετά, οι επιθυμίες σου για περισσότερα και καλύτερα πράγματα στην ζωή σου αυξάνονται αισθητά. Αυτό σε κάνει να κυνηγάς την αλλαγή με όλες σου τις δυνάμεις. Θα προσπαθήσεις με όλο σου το είναι να ανεξαρτητοποιηθείς και να αποδεσμευτείς από παλαιότερες καταστάσεις, που ένιωθες πως σε κρατούν πίσω και περιόριζαν τις δυνατότητές σου. Στα επαγγελματικά και στα οικονομικά σου, καλή και εφικτή είναι η ανανέωση που προσδοκάς και η εναρμόνιση με νέες μεθόδους, αλλά μην το παρακάνεις και μην ξεχάσεις παλιές, καλές συνταγές, που μέχρι τώρα ανταποκρίνονταν στις ανάγκες σου. Έχε στο μυαλό σου πως η αλλαγή θα πρέπει να γίνει σιγά σιγά για να είναι ουσιαστική και μόνιμη. Η αναζήτηση καινούργιων εμπειριών στον τομέα των διαπροσωπικών σου σχέσεων θα αποδειχθεί το κύριο μέλημά σου μέσα στο Μάρτιο. Αυτό θα γίνει αρκετά ομαλά στην περίπτωση όπου δεν βρίσκεσαι ήδη σε κάποια σχέση ή δεν έχεις φτιάξει ακόμη τη δική σου οικογένεια. Σε αντίθετη περίπτωση, καλό θα ήταν να ψάξεις για καινούργιες εμπειρίες, χωρίς να απομονώνεις και να κρατάς απέξω τους ανθρώπους, με τους οποίους έχεις συνδέσει πλέον την ζωή σου.
Καρκίνος
Ιούν 22-Ιούλ 22
 Οι καταστάσεις γύρω σου τις ημέρες του Μαρτίου, αγαπητέ Καρκίνε, γίνονται πιο ευνοϊκές με την επιστροφή του Δία σε κανονική πορεία από το ζώδιό σου, από τις 6 του μήνα και μετά. Οι αδυναμίες που σε ταλαιπωρούσαν μέχρι τώρα και δεν σου επέτρεπαν να κινηθείς όπως θα ήθελες, ανήκουν στο παρελθόν και πολλά από τα σχέδια που παρέμεναν σε παύση, μπορούν πλέον να μπουν σε διαδικασία υλοποίησης με ταχύτατους ρυθμούς. Με λίγα λόγια, αισθάνεσαι καλά και αυτό είναι κάτι που φαίνεται και στο πρόσωπο, αλλά και στις ενέργειές σου. Στα επαγγελματικά σου, στην διάρκεια του πρώτου δεκαημέρου του μήνα, κάποια εμπόδια θα κάνουν την εμφάνισή τους και ίσως βρεθείς σε δύσκολη θέση, προκειμένου να κρατήσεις τον έλεγχο των καταστάσεων. Το πλανητικό σκηνικό είναι δυσαρμονικό για εσένα και οι επιτυχίες που ονειρεύεσαι δεν έχουν έρθει ακόμη. Ωστόσο, πολύ όμορφα πράγματα προβλέπονται στον τομέα των διαπροσωπικών σου σχέσεων από τις 18 του μήνα και μετά, που ο Ερμής θα κάνει την είσοδό του στο φιλικό για εσένα ζώδιο των Ιχθύων. Σε περιμένουν νέες γνωριμίες, αλλά και ουσιαστική ανανέωση στις ήδη υπάρχουσες σχέσεις σου.
Λέων
Ιούλ 23-Αύγ 22
 Ο Μάρτιος αποδεικνύεται αρκετά ήπιος για εσένα, αγαπητέ Λέων. Ο βαθμός συνεννόησής σου αυξάνεται κατά πολύ, με τον Ερμή να κινείται στον Υδροχόο έως τις 18 του μήνα, και αυτό σου επιτρέπει να αποκομίζεις πολύ περισσότερα μέσα από τις συνεργασίες σου και σε βοηθά σημαντικά να είσαι πολύ πιο εύστοχος στις αποφάσεις σου. Εκτός αυτού, με την Αφροδίτη να κινείται στο ίδιο ζώδιο από τις 5 και μετά, θα μπορέσεις να οργανώσεις καλύτερα τις υποχρεώσεις σου και να προετοιμάσεις το έδαφος, οργανώνοντας τα επαγγελματικά βήματά σου και εξασφαλίζοντας στον εαυτό σου μία ομαλή πορεία για τις ημέρες που θα έρθουν. Ο Ήλιος εισέρχεται στον Κριό στις 20 Μαρτίου, ημερομηνία σημαντική για εσένα, προκειμένου να επανεξετάσεις τα σχέδιά σου και να σκεφτείς τρόπους υλοποίησης των στόχων σου. Στα προσωπικά, θα υπάρξουν αρκετές γνωριμίες, που είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθούν σε όμορφες φιλίες, ενώ ανάμεσά τους ίσως κρύβεται και ο άνθρωπος που θα κάνει για εσένα την διαφορά στον συναισθηματικό σου τομέα.
Παρθένος
Αύγ 23-Σέπ 22
Ο ερχομός του Μαρτίου, αγαπητέ Παρθένε, θα σε βρει φορτωμένο με πολλά θέματα, πολλών και διαφορετικών ειδών. Η επιστροφή του κυβερνήτη σου Ερμή σε ορθή πορεία στο ζώδιο του Υδροχόου, από την 1η του μήνα και μετά, θα κάνει τις υποχρεώσεις σου να μείνουν σε λογικά επίπεδα για αρχή και αυτό είναι κάτι το οποίο θα σου δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι έχεις αρκετό χρόνο και για άλλες δραστηριότητες, που παλαιότερα δεν ήσουνα σε θέση να κάνεις. Ωστόσο, με τον Άρη να κινείται ανάδρομα στο ζώδιο του Ζυγού, θα χρειαστεί να προσέξεις λίγο περισσότερο κάποιες εντάσεις που πιθανόν να προκύψουν, με ανθρώπους του περιβάλλοντός σου. Αν δεν προσπαθήσεις να κρατήσεις κάπως τις ισορροπίες και να ρίξεις τους τόνους, ίσως φτάσεις στα άκρα μαζί τους και σε καταστάσεις, για τις οποίες αργότερα θα μετανιώσεις που εξελίχθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κοντά στην Πανσέληνο, που θα πραγματοποιηθεί στο ζώδιό σου στις 16, τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στα επαγγελματικά σου είναι αρκετά και δύσκολα αντιμετωπίσιμα. Με τον Ερμή να εισέρχεται στο ζώδιο των Ιχθύων δύο μέρες μετά, η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για διορθωτικές κινήσεις και επίλυση προβλημάτων.
Ζυγός
Σέπ 23-Όκτ 23
Ο Μάρτιος χρήζει της προσοχής σου, αγαπητέ Ζυγέ, καθώς με τον Άρη να ξεκινά την ανάδρομη πορεία του από το ζώδιό σου την 1η του μήνα, ο μήνας θα προκαλέσει αρκετά σκαμπανεβάσματα στη ζωή σου. Τώρα θα χρειαστεί να αποδείξεις την μαχητικότητά σου και να αντιμετωπίσεις με θάρρος τις δυσκολίες που θα κάνουν την εμφάνισή τους. Λογικά, σε αυτόν τον τομέα δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα, διότι σπάνια στερείσαι δύναμης και τόλμης. Τα προβλήματα που θα προκύψουν, θα έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό που θα συναντήσεις και τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουν οι τρίτοι για να σε βγάλουν εκτός στόχων. Η οξυδέρκεια και η προνοητικότητά σου είναι επιβεβλημένες, για να σε βγάλουν από την δύσκολη θέση που πιθανόν να βρεθείς. Ο τομέας των επαγγελματικών απαιτεί σωστή στρατηγική και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν γνωρίζεις καλά ποιους έχεις στο πλευρό σου.
Σκορπιός
Όκτ 24-Νοέμ 22
Με τον Κρόνο να ξεκινά την ανάδρομη πορεία του στο ξεκίνημα του μήνα στο ζώδιό σου, αγαπητέ Σκορπιέ, ξεκαθάρισε το παρελθόν και όλα τα στραβά που κουβαλά μαζί του και επαναπροσδιόρισε τους στόχους σου. Ο Ερμής στο ζώδιό του Υδροχόου μέχρι τις 18 του μήνα, σου δίνει τη δυνατότητα, λίγο ως πολύ, να προχωρήσεις στις απαραίτητες αλλαγές, αρκεί να εκμεταλλευτείς την εύνοιά του και τις ευκαιρίες που κρύβει. Έχε υπόψη σου πως όσο περνάει ο καιρός και αφήνεις τις καταστάσεις γύρω σου ως έχουν, αργότερα θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο να καταφέρεις να αντιστρέψεις το κλίμα. Στα επαγγελματικά και τα οικονομικά σου τα πράγματα πάνε καλά. Αν και οι απαιτήσεις σου μείνουν σε λογικά επίπεδα, τότε και οι στόχοι για αλλαγή και ανανέωση, με τις καλές επιρροές που δέχεσαι από τον ορθόδρομο Δία στον Καρκίνο από τις 6 του μήνα και μετά, θα υλοποιηθούν πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα. Οι όποιες αλλαγές λάβουν χώρα πάντως, θα πρέπει να εξετάζονται προσεχτικά από εσένα, ως προς την ορθότητά τους.
Τοξότης
Νοέμ 23-Δεκ 21
 Αυτό το μήνα, αγαπητέ Τοξότη, δείχνεις αποφασισμένος να έρθεις σε απευθείας σύγκρουση με ανθρώπους και καταστάσεις, που έως τώρα είτε άμεσα είτε έμμεσα, δεν σου επέτρεπαν να κινηθείς στους ρυθμούς που επιθυμούσες. Ωστόσο, με τον Άρη να κινείται ανάδρομα στο ζώδιο του Ζυγού για όλο αυτό το διάστημα, θα πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός και να ασκείς πίεση στα σημεία και στο χρόνο που πρέπει, διαφορετικά το μόνο που θα σου μείνει στο τέλος, είναι οι αρνητικές συνέπειες μιας ανώφελης σύγκρουσης. Με τον Ερμή να κινείται στον Υδροχόο μέχρι τις 18 και τις καλές επιρροές που σου στέλνει ο πλέον ορθόδρομος κυβερνήτης σου Δίας από τον Καρκίνο, από τις 6 και μετά, φτιάξε τα πλάνα σου και, με υπομονή και επιμονή, βάλε τα σε εφαρμογή. Αν κινηθείς έξυπνα, πολλά πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι προσπάθειές σου θα είναι εντελώς αναίμακτες. Με τον καιρό θα έρθουν όλα όσα έχεις βάλει στόχο. Καλό βόλι!
Αιγόκερως
Δεκ 22-Ιαν 20
 Ο Μάρτιος, αγαπητέ Αιγόκερε, με τον Δία να επιστρέφει σε ορθή πορεία στο φιλικό για εσένα ζώδιο του Καρκίνου από τις 6 του μήνα, σου δίνει μια πιο ανάλαφρη διάθεση, ενισχύοντας ταυτόχρονα μέσα σου ένα αίσθημα αυτονομίας και ρήξης με παλιές, αδιέξοδες καταστάσεις. Αυτό θα προωθήσει σε μεγάλο βαθμό τα σχέδιά σου, αλλά με την έναρξη της ανάδρομης πορείας του κυβερνήτη σου Κρόνου από τις 2 του μήνα και μετά από το ζώδιο του Σκορπιού, θα χρειαστεί να επιδείξεις αρκετή αυτοσυγκράτηση και προσοχή, ώστε να μην χάσεις το μέτρο και να μην οδηγηθείς σε απερίσκεπτες κινήσεις ενθουσιασμού. Πάντως, για ακόμη μία φορά διαθέτεις τον απαραίτητο δυναμισμό και την ενέργεια, για να προωθήσεις τα σχέδιά σου. Ο ενθουσιασμός που σου προσφέρει η Αφροδίτη στον Υδροχόο από τις 5 και μετά, θα σε κάνει σίγουρα ευρηματικό και πρόθυμο να ξεκινήσεις πολλά, καινούργια πράγματα. Πρόσεχε όμως ιδιαίτερα στα μέσα του μήνα, με την Πανσέληνο που θα πραγματοποιηθεί στο ζώδιο της Παρθένου, και ζήτα τη βοήθεια των ανθρώπων που εμπιστεύεσαι, διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι προσπάθειές σου να αποδειχτούν μάταιες. Η ανανέωση, που αισθάνεσαι πως είναι επιβεβλημένο να φέρεις στην ζωή σου, είναι λογικό να κάνει την εμφάνισή της και στον τομέα των διαπροσωπικών σου σχέσεων. Αυτό θα φέρει πολλές νέες γνωριμίες, αλλά θα θέσει και σε διαφορετικές βάσεις παλαιότερες σχέσεις και συνεργασίες σου από τις 18 του μήνα και μετά, που ο Ερμής θα κάνει την είσοδό του στο ζώδιο των Ιχθύων.
Υδροχόος
Ιαν 21-Φεβ 19
 Ο Μάρτιος είναι ιδανικός μήνας για να πάρεις πρωτοβουλίες, που δεν είχες τολμήσει να πάρεις ως τώρα, αγαπητέ Υδροχόε. Με τον Ερμή μέχρι τις 18 και την Αφροδίτη από τις 5 και μετά στο ζώδιό σου, έχει έρθει πλέον ο καιρός να φανείς πιο δραστήριος και να εκμεταλλευτείς τις δυνάμεις που κρύβονται μέσα σου. Το κλίμα που θα δημιουργηθεί τώρα στους σημαντικότερους τομείς της καθημερινότητάς σου θα είναι αρκετά θετικό, γεγονός που θα σου επιτρέψει να μην συναντήσεις πολλά εμπόδια και να αποφύγεις τις παγίδες, που μπορεί να σε αναγκάσουν να κάνεις βήματα προς τα πίσω. Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται είναι να διοχετεύσεις σωστά την ενέργειά σου, προωθώντας περισσότερο τα ατομικά σου σχέδια, σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους. Ιδέες και πλάνα που παρέμεναν ως τώρα στο μυαλό σου, μπορούν επιτέλους να έρθουν στο προσκήνιο και να τεθούν σε δοκιμασία.
Ιχθείς
Φεβ 20-Μάρ 20
 Ο ερχομός του Μαρτίου θα σε βρει με πολλά πράγματα να αλλάζουν έντονα για εσένα, που ανήκεις στους Ιχθείς. Με τον Άρη να ξεκινά την ανάδρομη πορεία του στο Ζυγό, από την 1η του μήνα και μετά, θα αισθάνεσαι πως οι καταστάσεις γύρω σου γίνονται λίγο πιο αβέβαιες, πράγμα που πηγάζει από το γεγονός πως δεν μπορείς να φέρεις εύκολα εις πέρας κάποιες από τις υποθέσεις σου. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανάδρομη πορεία του Κρόνου από τον Σκορπιό, από τις 2 και μετά, δεν αποκλείεται να σου δημιουργήσει αρκετό εκνευρισμό και να χαλάσει το καλό κλίμα, που έχεις τόσο πολύ ανάγκη. Ο Ερμής μέχρι τις 18 στον Υδροχόο θα δυσκολέψει τις επικοινωνίες σου και πρέπει να καταβάλλεις αρκετή προσπάθεια, για να διατηρηθούν οι ισορροπίες και μέσα σου, αλλά και με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου. Επαγγελματικά και οικονομικά, με την Πανσέληνο να λαμβάνει χώρα στις 16 στο ζώδιο της Παρθένου, θα βρεθείς κάπως μετέωρος και θα χρειαστεί να επιδείξεις αρκετή επιμονή και υπομονή, για να μπορέσεις να βγεις νικητής σε ό,τι έχει να κάνει με την υλοποίηση των επαγγελματικών σου στόχων. Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, με τον Ερμή να επισκέπτεται το ζώδιό σου, η οικογένεια και ο σύντροφός σου είναι οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν να σου δώσουν το στήριγμα που χρειάζεσαι τόσο αυτή την δύσκολη περίοδο της ζωής σου. Προστάτεψε όσο το δυνατόν περισσότερο των τομέα των διαπροσωπικών σου σχέσεων, γιατί είναι εφικτό να βρεις τις ιδανικές λύσεις σε πολλά ζητήματα που θα προκύψουν. καλά κουράγια δηλαδή!
Κριός
Μαρ 21-Απρ 20
 Αγαπητέ Κριέ, καθ’ όλη την διάρκεια του Μαρτίου θα πρέπει να βλέπεις τα πράγματα πιο ρεαλιστικά.  Αν δεν αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία τις υποχρεώσεις σου, θα είναι δύσκολο να πάρεις σωστές αποφάσεις. Επίσης, είναι γεγονός ότι αν υποπέσεις σε λάθη, λόγω της υπέρμετρης ευαισθησίας σου, και αφήσεις τον πανικό να έχει τον πρώτο λόγο, θα πρέπει δυστυχώς να επιλέξεις ανάμεσα στην απραξία και τις συνεχείς αποτυχίες σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Ο Δίας που επιστρέφει σε ορθή πορεία στον Καρκίνο, από τις 6 και μετά, ευνοεί τα οικονομικά σου, γι’ αυτό μίλα ανοιχτά για τις ιδέες σου, ζήτα την γνώμη φίλων και συνεργατών και άφησε τις επαγγελματικές κινήσεις και επιλογές σου να κριθούν στην πράξη και όχι μόνο στην θεωρία. Έτσι, θα μπορέσεις να δεις τα λάθη σου και θα διώξεις από πάνω σου αρκετό από το άγχος που σε βαραίνει, επειδή ακριβώς δεν έχεις ξεκαθαρίσει προς τα πού βαδίζεις. Πρόσεξε ιδιαίτερα τα μέσα του μήνα, που θα λάβει χώρα η Πανσέληνος στο ζώδιο της Παρθένου, και μίλα σε έμπιστα πρόσωπα, για τα προβλήματα και τις ανησυχίες σου. Μην βασίζεσαι σε υποτιθέμενους φίλους και υποψήφιους εραστές, για να ικανοποιήσεις στο ελάχιστο την φαντασία σου. Μάρτης γδάρτης που λένε.