ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Παραίτηση από το δικόγραφο με εξώδικο - Κλήτευση διαδίκων σε μετ'αναβολή δικάσιμο

ΑΠ 109/2013: Παραίτηση από το δικόγραφο μπορεί να γίνει και με εξώδικη δήλωση- Η αναγραφή της υποθέσεως στο πινάκιο ισχύει ως κλήτευση όλων των διαδίκων, η οποία όμως δεν καλύπτει τα τυχόν ελαττώματα της μη νόμιμης παράστασης του απόντος διαδίκου κατά την αρχική δικάσιμο. « (…) Από τις διατάξεις των άρθρων 294, 296, 297 και 299 ΚΠολΔ, που εφαρµόζονται, σύµφωνα µε το άρθρο 573 παρ. 1 του ίδιου Κώδικα, και στη διαδικασία της δίκης για την αναίρεση, προκύπτει ότι η παραίτηση ολική ή µερική από το δικόγραφο της αιτήσεως αναιρέσεως, µπορεί να γίνει ή µε προφορική δήλωση προτού αρχίσει η προφορική συζήτηση της υπόθεσης, ή µε δικόγραφο που επιδίδεται στον αντίδικο του παραιτουμένου, και επιφέρει αντίστοιχη (αναλόγως του περιεχοµένου και της έκτασής της) κατάργηση της δίκης (Ολ.ΑΠ 4/2012, Ολ.ΑΠ 20/1999).
Ως δικόγραφο νοείται κάθε έγγραφο που συντάσσεται από το διάδικο ή το δικαστικό πληρεξούσιό του, για την πιστοποίηση των διαδικαστικών πράξεων που ενεργούν ή από το δικαστήριο, και το οποίο (έγγραφο), κατ' άρθρο 118 ΚΠολΔ, είτε υποβάλλεται στο δικαστήριο, είτε επιδίδεται από τον ένα διάδικο στον άλλο. Με βάση τα ανωτέρω η παραίτηση από το δικόγραφο της αίτησης αναίρεσης και των πρόσθετων λόγων αναίρεσης µπορεί να γίνει και µε εξώδικη δήλωση, εφόσον φέρει τα στοιχεία του άρθρου 118 ΚΠολΔ. Για το κύρος δε της εν λόγω παραίτησης δεν είναι αναγκαία η κλήτευση του αναιρεσιβλήτου, αφού αυτός, και αν τυχόν είχε κληθεί και παρίστατο, δεν θα μπορούσε να αντιταχθεί σ' αυτή, εφόσον γίνεται προτού το δικαστήριο προχωρήσει στην έρευνα των λόγων της αναίρεσης (ΟλΑΠ 744/1982)….

Διακοπή παραγραφής με άσκηση αγωγής (261 ΑΚ): Η νέα ρύθμιση με το ν.4139/2013

Με τη νέα ρύθμιση του άρθρου 261 ΑΚ η παραγραφή που διακόπτεται με την άσκηση της αγωγής ξεκινάει και πάλι από την έκδοση τελεσίδικης απόφασης ή σε περίπτωση αδράνειας των διαδίκων, μετά από 6 μήνες από την τελευταία διαδικαστική πράξη των διαδίκων ή του δικαστηρίου. Σε αντίθεση με την προηγούμενη ρύθμιση, κατά την οποία, η παραγραφή ξεκινούσε από την τελευταία διαδικαστική πράξη των διαδίκων ή του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα: Το άρθρο 261 αντικαταστάθηκε ως εξής με το άρθρο 101 παρ.1 Ν.4139/2013,
(ΦΕΚ Α 74/20.3.2013):
"1. Την παραγραφή διακόπτει η άσκηση της αγωγής. Η παραγραφή που διακόπηκε με τον τρόπο αυτόν αρχίζει και πάλι από την έκδοση τελεσίδικης απόφασης ή την κατ` άλλον τρόπο περάτωση της δίκης.
2. Στην περίπτωση που οι διάδικοι δεν επισπεύδουν την πρόοδο της δίκης και εφόσον δεν προβλέπεται άλλη προθεσμία για την ενέργεια διαδικαστικών πράξεων από αυτούς, η παραγραφή αρχίζει και πάλι έξι μήνες μετά την τελευταία διαδικαστική πράξη των διαδίκων ή του δικαστηρίου. Στις περιπτώσεις αυτές η παραγραφή διακόπτεται εκ νέου εφόσον κάποιος διάδικος επισπεύσει την πρόοδο της δίκης.
3. Η παρούσα διάταξη εφαρμόζεται και στις εκκρεμείς υποθέσεις εφόσον δεν έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση".
Η προηγούμενη διατύπωση του άρθρου 261 παρ.1 ΑΚ είχε ως εξής: «Την παραγραφή διακόπτει η έγερση της αγωγής. Η παραγραφή που διακόπηκε με τον τρόπο αυτόν αρχίζει και πάλι από την τελευταία διαδικαστική πράξη των διαδίκων ή του δικαστηρίου».
(legalnews24.gr)

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΒΟΟΚWAVE 2013- ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ!



της Eλένης Tροβά - 30/10/2013

Eίστε έτοιμοι για το πρώτο bookwave στην Ελλάδα;
Ανακαλύψτε το στο Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς! Εμείς μαζί με την Ελένη, την αγαπημένη φίλη Ελένη Γερουλάνου που πάντα μας εμπνένει με τις ιδέες της δηλώνουμε το παρόν.

To bookwave 2013 είναι μία πρωτότυπη δράση που θα φιλοξενηθεί τον Νοέμβριο στο Μουσείο Μπενάκη με σκοπό την προσφορά καινούριων -ή σχεδόν καινούριων- παιδικών βιβλίων σε βιβλιοθήκες νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και ιδρυμάτων της Αττικής.

Είναι μια πρωτοβουλία του Library4all, μίας μη κερδοσκοπικής εταιρείας προσηλωμένης στη διά βίου μάθηση και την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και φέτος συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Μπενάκη και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Το κοινό θα μπορεί να προσφέρει τα βιβλία του από τις 21 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου στο Κτήριο της οδού Πειραιώς στον πρώτο όροφο.

To Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη θα πραγματοποιήσει δωρεάν εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5-12.

Για πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 210 6207520 ή να στείλετε email στο info@bookwave.gr

Ελένη καλή επιτυχία σε ότι κάνεις, Τα Νομικά Νέα και όλοι  οι νομικοί και φίλοι που σε ξέρουν από νιάνιαρο σου στέλνουν αγάπη αρκετή για να μοιράσεις σε ότι ονειρεύεσαι και προσπαθείς.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

τα νέα της Κύπρου : ALVARES & MARSAL



- 24/10/2013
Νομικό «παραθυράκι» εντόπισε ο εξωτερικός Νομικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στη βάση του οποίου γνωμάτευσε ότι δεν δικαιολογείται η καταβολή της αμοιβής επιτυχίας στον Αlvares & Μarsal, με βάση τους όρους του συμβολαίου.

Ο εξωτερικός νομικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας, παρότρυνε μεταξύ των δύο κρίσιμων Eirogroup την Κεντρική Τράπεζα, να προβεί σε τροποποίηση του κειμένου του συμβολαίου ώστε να μην νομιμοποιείται η Αlvares & Μarsal να διεκδικεί αμοιβή επιτυχίας(success fee) στην περίπτωση κουρέματος. Η Κεντρική Τράπεζα δεν ακολούθησε τότε τη συμβουλή του νομικού συμβούλου και ως εκ τούτου ο οίκος διεκδικεί σήμερα την εν λόγω αμοιβή.

Το τεράστιο ερώτημα που εγείρεται στην υπόθεση των συμφωνιών μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και διεθνούς Οίκου Αlvares & Μarsal, σε σχέση με την αμοιβή επιτυχίας του οίκου είναι: «πώς είναι δυνατόν, προχθές, ο ίδιος νομικός σύμβουλος να γνωμάτευσε ότι δεν δικαιολογείται η καταβολή της εν λόγω αμοιβής με βάση τους όρους του συμβολαίου, αφού μεταξύ των δύο Eurogroup συμβούλευε την Κεντρική να τροποποιήσει του όρους του συμβολαίου, κάτι που η Κεντρική δεν έκανε»;

Πληροφορίες του Sigmalive από καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο εξωτερικός νομικός σύμβουλος της Κεντρικής, εντόπισε στο συμβόλαιο ένα παραθυράκι, μια διαφορετική πτυχή, βάσει τη οποίας γνωμάτευσε. H Kαθημερινή έχει και εκείνη αναλυτικό ρεπορτάζ.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι «το συμβόλαιο ως έχει κάνει λόγο για ΄΄συμφέρον του τραπεζικού τομέα΄΄. Καθώς όμως κανένα συμφέρον δεν προέκυψε για τον τραπεζικό τομέα, αφού τελικώς προέκυψε ανακεφαλαιοποίηση μέσω bail in-από ίδια μέσα (κούρεμα καταθέσεων), ο Οίκος δεν νομιμοποιείται να απαιτεί success fee».

Σημειώνεται ότι ο εξωτερικός Νομικός Σύμβουλος δεν θα μπορούσε να γνωματεύσει υπέρ της Κεντρικής Τράπεζας, (ότι ο Αlvares & Μarsal δεν δικαιούται την αμοιβή του), με δικαιολογία την πρόνοια για το κούρεμα, καθότι δεν ακολουθήθηκε η αρχική του προτροπή για τροποποίηση του κειμένου και ως εκ τούτου έπρεπε να εξευρεθεί νέος τρόπος που θα έβαζε εμπόδιο στις αξιώσεις του οίκου.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/71951#sthash.LnHGDA45.dpuf

Δεν προσκρούει στην ΕΣΔΑ η διετής παραγραφή των αξιώσεων των υπαλλήλων ΝΠΔΔ κατά των εν λόγω νομ.προσώπων

Με την από 3-10-2013 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.), επί της προσφυγής Γιαβή κατά Ελλάδας (αριθμ. προσφ. 25816/09) έγινε δεκτό ότι η εφαρμογή από τα εθνικά δικαστήρια των διατάξεων που προβλέπουν διετή παραγραφή των αξιώσεων των υπαλλήλων των ν.π.δ.δ. κατά των εν λόγω νομικών προσώπων (άρθρο 48 παρ. 3 του ν.δ. 497/1974), δεν παραβιάζει το άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α., που εγγυάται το δικαίωμα στην περιουσία, σε συνδυασμό με το άρθρο 14 της Ε.Σ.Δ.Α., που απαγορεύει τις διακρίσεις. Ειδικότερα, το Ε.Δ.Δ.Α. έλαβε υπόψη του τις κρίσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με το δημόσιο συμφέρον που εξυπηρετούν οι διατάξεις που καθιερώνουν διετή παραγραφή των αξιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων και των ν.π.δ.δ. (βλ. ιδίως παρ. 48 της απόφασης).

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Αδαμόπουλου



της Eλένης Tροβά - 29/10/2013
To νέο βιβλίο του Γιάννη Αδαμόπουλου είναι γεγονός. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα είναι ότι το βιβλίο του εκδόθηκε ηλεκτρονικά. Τα Νομικά Νέα πιστεύουν στην ηλεκτρονική έκδοση θερμά και θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση αξίζει κάθε επιτυχία.
Ο Γιάννης Αδαμόπουλος θεωρεί από παλιά ότι το βιβλίο είναι μέσον επαφής και επικοινωνίας. Και εγώ από βιβλία τον γνώρισα.
Ακόμη περισσότερο αξίζει το γεγονός ότι αν και είναι αδιαφιλονίκητος επόμενος πρόεδρος του ΔΣΑ όπως μας λένε τουλάχιστον οι συνδικαλιστές του χώρου, επιμένει να επικοινωνεί με ιδέες και νομικές θέσεις και να παράγει έργο.
Την ηλεκτρονική επικοινωνία την προάγει δημιουργικά σε κάθε επίπεδο ο ΔΣΑ επί των ημερών του. Θα ήταν ευχής έργο οι επικείμενες δικηγορικές εκλογές να γίνουν χωρίς χαρτί, χωρίς σκουπίδι, χωρις κουρελαρία στην Ακαδημίας. Οι δικηγόροι σκέπτονται και κρίνουν. Θα μας ακούσουν οι συνδικαλιστές?

<- a="">

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΣΤΟ ΔΣΑ

http://www.nomika-nea.gr/post/?id=635

- 24/10/2013 10:19:36 πμ
 Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης γραμματίων προείσπραξης της δικηγορικής αμοιβής με ενσωμάτωση των αποϋλοποιημένων ενσήμων. Η ανακοίνωση του ΔΣΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: " Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δημιούργησε την απαραίτητη υποδομή προκειμένου να έχετε στο εξής τη δυνατότητα να εκδίδετε τα γραμμάτια προείσπραξης της δικηγορικής αμοιβής (ήδη, γραμμάτια προκαταβολής εισφορών), μόνοι σας, από τον προσωπικό σας Η/Υ, στα οποία ενσωματώνονται και τα αποϋλοποιημένα ένσημα της αντίστοιχης διαδικασίας.
Ειδικότερα, μέσω της νέας εφαρμογής στην οποία μπορείτε να συνδεθείτε από την Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών «Ισοκράτης» (www.dsanet.gr), χρησιμοποιώντας τον κωδικό ασφαλείας («Καρτέλα Δικηγόρου»), εκδίδετε το γραμμάτιο και τα σχετικά ένσημα, με χρέωση του λογαριασμού σας στην Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος/προμήθεια για τη διεξαγωγή των τραπεζικών συναλλαγών.
Οι εν λόγω συναλλαγές καταχωρούνται αυτομάτως στην ασφαλιστική σας καρτέλα για την ενημέρωση των ταμείων κατά την ετήσια καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
Σε περίπτωση ακύρωσης του γραμματίου (που γίνεται μόνο στα ταμεία του ΔΣΑ, αποκλειστικά εντός μηνός από την έκδοσή του) επιστρέφεται και η αξία των ενσήμων.
Σημειωτέον δε ότι με την υπ’ αριθμ. 87755οικ./11.10.2013 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων [συνημμένο αρχείο] ενημερώθηκαν οι δικαστικές αρχές και υπηρεσίες της χώρας προκειμένου να δέχονται τα νέου τύπου γραμμάτια που έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά, μετά των ενσωματωμένων σε αυτά ενσήμων των ταμείων (ΕΤΑΑ και ΤΑΧΔΙΚ).
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό Οδηγό Χρήσης της Νέας Διαδικασίας Ηλεκτρονικής Έκδοσης Ενσήμων και Γραμματίων [συνημμένο αρχείο] ή να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 210-3398 +230, +231, +236 (Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 8.00-15.00)".

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Παρέμβαση του ΣτΠ για την κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων

Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τον ΣτΠ έχει ως εξής: "Στον Συνήγορο του Πολίτη έχουν υποβληθεί αρκετές αναφορές για κατάσχεση ποσών, τα οποία προέρχονται από µισθούς ή συντάξεις, χωρίς να τηρηθεί από την Τράπεζα ο περιορισµός του ακατάσχετου όπως τίθεται από το νόµο (ν. δ. 356/1974, όπως ισχύει). Σύµφωνα µε το άρθρο 30α του Κώδικα Είσπραξης ∆ηµοσίων Εσόδων (ΚΕ∆Ε), είναι καταρχήν δυνατή η κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών προς το ∆ηµόσιο. Πρόκειται για την κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυµάτων-Τραπεζών, που είναι µία ειδική περίπτωση της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.Ο περιορισµός στον τρόπο κατάσχεσης προβλέπεται στο άρθρο 31 του ΚΕ∆Ε: ∆εν επιτρέπεται η κατάσχεση µισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθηµάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών µηνιαίως είναι µικρότερο των χιλίων ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου αυτών, πάντα όµως πρέπει να µένει το ποσό των 1000 ευρώ.

Νέα τροπολογία με αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων

Διευκρινίσεις μεταξύ άλλων και για το επίμαχο άρθρο 61 του νέου Κώδικα Δικηγόρων που ψηφίστηκε με το νόμο 4194/2013 επιχειρεί να δώσει μετά και τις αντιδράσεις του δικηγορικού σώματος η από 18-10-2013 τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης στην τροπολογία περιλαμβάνονται ορισμένες τροποποιήσεις σχετικές με θέματα αμοιβών καθώς και με θέματα εκλογής των προεδρείων των δικηγορικών συλλόγων. Δείτε αναλυτικά τις διατάξεις της τροπολογίας εδώ

Τα Άουσβιτς των ημερών



- 23/10/2013
Πλησιάζει 28η Οκτωβρίου. Ο γιός μου μου έλεγε ότι στο σχολείο θα τραγουδήσουν ραπ. Ραπ λέω και εγώ να τραγουδήσω από δώθε. Για τους διωγμούς των τσιγγάνων!

Ένας μεγάλος αριθμός Τσιγγάνων μετακινήθηκε, στην ανταλλαγή πληθυσμών του 1922, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Εννοείται ότι η παρουσία τους στον ελλαδικό χώρο χρονολογείται από την οθωμανική αυτοκρατορία. Ενώ μόλις το 1955 το ελληνικό κράτος αποδίδει την ελληνική ιθαγένεια στους τσιγγάνους που κατοικούν στην ελληνική επικράτεια με σχετικό νομοθετικό διάταγμα (Ν.Δ. 3370/55), το οποίο δημιουργεί το στοιχειώδες θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώρισή τους ως πολιτών και άρα ως δικαιούχων, εν δυνάμει, βασικών και θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη, η κύρια εμφάνιση των τσιγγάνων στην ευρωπαϊκή ήπειρο χρονολογείται στις αρχές του 13ου αι. και σταδιακά εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες. Στις συνθήκες της φεουδαρχικής Ευρώπης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, νομαδικοί πληθυσμοί όπως οι τσιγγάνοι μετακινούνται ανεμπόδιστα και ελεύθερα, διατηρώντας παράλληλα τη συνοχή τους.
Μερικά χρόνια μετά το 1500 πραγματοποιείται γενικός διωγμός τσιγγάνικων φυλών από πολλές χώρες της Ευρώπης, που διαρκεί περίπου διακόσια χρόνια. Αρκετοί αναγκάστηκαν να γίνουν δουλοπάροικοι ή αφομοιώθηκαν, υποχρεωτικά, με τους ντόπιους πληθυσμούς. Η κατάστασή τους αρχίζει πάλι να δυσκολεύει μετά τον Α παγκόσμιο πόλεμου, όπου πολλές χώρες τούς θεωρούν ανεπιθύμητους και οι μετακινήσεις τους περιορίζονται ή απαγορεύονται όπως συμβαίνει σε Αγγλία, Ρωσία και Ουγγαρία. Παρόμοιες διώξεις πραγματοποιούνται στην Ισπανία επί εποχής Φράνκο και παράλληλα στη χιτλερική Γερμανία.

Η σχεδόν άγνωστη ιστορία του τσιγγάνικου ολοκαυτώματος, αποκαλύπτει την φρικιαστική εξόντωση 500 χιλιάδων έως 1,5 εκατομμυρίου τσιγγάνων, που αντιστοιχούσαν στο τουλάχιστον 70% του συνολικού πληθυσμού των τσιγγάνων που κατοικούσαν στον ευρωπαϊκό χώρο. Χαρακτηριστική είναι η εξόντωση 800 παιδιών τσιγγάνικης καταγωγής, την 10η Οκτώβρη 1944 στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς, με το αέριο «ζάικλον Β». Είχαν προηγηθεί πειράματα από τον γιατρό Μένγκελε και μια σειρά σκληρών βασανιστηρίων.

Στο τσιγγάνικο ολοκαύτωμα αφιερώνεται η φετεινή γιορτή από τα ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ.
Στα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ οι Ρομά αποτέλεσαν ένα πρόβλημα για τη φυλετική ιδεολογία του Χίτλερ. Ήδη είχε επικρατήσει ως πιο αξιόπιστη η εκδοχή ότι οι Ρομά είχαν μεταναστεύσει περίπου τον 11ο αιώνα μ.Χ από την περιοχή Punjab της Ινδίας αφού η γλώσσα τους είχε αξιοσημείωτες ομοιότητες με τα ινδικά και την αρχαία σανσκριτική. Με άλλα λόγια οι Ρομά μιλούσαν μία Ινδο-ευρωπαϊκή γλώσσα, απόδειξη της Άρειας καταγωγής τους.

Από την αρχή όμως οι ναζί είχαν αποφασίσει να εξαφανίσουν τους Ρομά αφού ήδη από το 1933 είχαν εξαγγείλει το στόχο τους: να σταματήσουν την αναπαραγωγή της «ανάξιας να βιωθεί» ζωής. Τελικά ο ναζί φυλετιστής Hans Gunther προσέθεσε έναν κοινωνικοοικονομικό παράγοντα στην θεωρία της φυλετικής καθαρότητας. Αν και παραδέχτηκε ότι οι Ρομά είναι πράγματι απόγονοι Άρειων, προσέθεσε ότι ανήκαν στις φτωχές τάξεις και ανακατεύτηκαν με τις «κατώτερες» φυλές κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής τους. Αυτή η φυλετική επιμειξία, που εξηγούσε τη φτώχια και το νομαδισμό τους, απειλούσε την άρεια ομοιογένεια. Οι τσιγγάνοι έγιναν έτσι άθελά τους ο λόγος να μπολιαστεί ο καθαρός ναζί φυλετισμός με κοινωνικά κριτήρια και το 1935 με τους νόμους της Νυρεμβέργης μπήκαν στην κατηγορία των «ακοινωνικών» αφού τους αφαιρέθηκε η ιθαγένεια.

Το 1942 ο Χίμλερ διέταξε τη μεταφορά των Ρομά στο Άουσβιτς Μπιρκενάου, διαταγή που αντιστοιχεί στην απόφαση για την «τελική λύση» στο εβραϊκό «πρόβλημα». Το Νοέμβριο του 1943 οι Ρομά μπήκαν στο ίδιο επίπεδο με τους Εβραίους και τοποθετήθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης. Στις 2 Αυγούστου του 1944 εξοντώθηκαν σε θαλάμους αερίων όσοι είχαν απομείνει στο Άουσβιτς. Η πολιτική εξόντωσης εφαρμόστηκε και σε περιοχές τις οποίες έλεγχαν οι ναζί καθώς και σε συμμαχικές χώρες, ειδικά στην Κροατία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Στην Κεντρική Ευρώπη, στο προτεκτοράτο της Βοημίας και Μοραβίας, η εξόντωσή τους ήταν τόσο εκτενής που η βοημική τσιγγάνικη διάλεκτος εξαφανίστηκε. Μελετητές υποστηρίζουν ότι σχεδόν ολόκληρος ο τσιγγάνικος πληθυσμός εξοντώθηκε στην Κροατία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

Η πληθυσμιακή αυτή ομάδα (Ρομά, Σίντι και Μανούς) πλήρωσε το μεγαλύτερο φόρο αίματος από κάθε άλλη, αν οι δολοφονίες μελών της συγκριθούν με το συνολικό πληθυσμό της. Το 25-50% του πληθυσμού των Τσιγγάνων δολοφονήθηκε, δηλαδή πάνω από 220.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τα καναδικά αρχεία ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Η γενοκτονία τους παραμένει άγνωστη ακόμη και σήμερα στους πολλούς, ίσως επειδή οι τσιγγάνοι ή Ρόμα όπως θέλουν να τους ονομάζουμε, είναι διεσπαρμένοι και ανοργάνωτοι, χωρίς κρατική οντότητα για να υποστηρίξει την υπόθεσή τους ενώ εξακολουθούν να θεωρούνται από την “πολιτισμένη” Ευρώπη ως άνθρωποι β′ κατηγορίας.
H σφαγή των Σίντι (Γερμανοί Τσιγγάνοι) και των Ρομά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως γενοκτονία, από τη Γερμανία και το 2005 όταν έγινε η μεγάλη εκδήλωση για τα εγκαίνια του μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο από το μνημείο – και από τη Μνήμη – αποκλείστηκαν (και) τα θύματα Τσιγγάνοι.

Οι μέρες μας ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και τη Μικρή Μαρία θυμίζουν εποχές που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Η απώλεια της μνήμης οδηγεί σε χαμένα παιδιά και συνειδήσεις πολύ περισσότερο από τη δράση των φασιστοειδών και την συγκυριακή παρανομία πολλών κοινωνικών ομάδων συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των τσιγγάνων.

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΥ



του partner wolf - 23/10/2013
Με αφορμή τη μικρή "Μαρία" κατάλαβα πόσο πολύ αξίζω.
Εμαθα πιά επίσημα ότι ένα παιδί κοστίζει 15-30.00 ευρώ στην Ελλάδα.
Εγώ, καθαρόαιμο καναδέζικο Λυκόσκυλο αν είχα και πιστοποιητικά θα κόστιζα περισσότερο.
Διότι ένα σκυλί ράτσας καλοί μου αναγνώστες και δεν εννοώ ράτσας του Pet-City αλλά εκτροφείου γνησίων σκύλων κοστίζει πολύ μα πολύ πιό πολύ.
Τηλεφώνησα στη Μελίζα το βράδυ να τη ρωτήσω πόσο της κόστισε η γέννα του Δημητράκη πέρσυ και μου έβγαλε λογαριασμό μεγαλύτερο. Καλύτερα συμφέρει να το πάρεις έτοιμο το παιδί. Καλύτερα και από σκυλί.
Τηλεφώνησα και στο συνήγορο του παιδιού να διαμαρτηρηθώ. Δεν μου απάντησε γιατί είμαι σκύλος.
Ξεχνά ο συνήγορος ότι κοστίζω περισσότερο από θηλυκό κοριτσάκι ανθρώπου και δεν είμαι επιδεκτικός επιδομάτων κοκ.
Πόσο κοστίζει τελικά ο άνθρωπος?
Αν με ρωτάτε ως σκύλο, επειδή αγαπώ πολύ τους ανθρώπους και περισσότερο την Ελένη, οι άνθρωποι κοστίζουν όσο η αγάπη μας γι'αυτούς. Εγώ θα έδινα τη ζωή μου αμετανόητος. Αλλά μην το ψάχνεις είμαι σκύλος. Ακριβά κοστίζω, ακριβά και το αφεντικό μου...

ΚΑΚΟΥΡΓΑ ΠΕΘΕΡΑ- Εγκλημα στου Χαροκόπου



- 23/10/2013
«Αι φύο φόνισσαι ενώπιον της Δικαιοσύνης». Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η Ελληνική» τον Ιανουάριο του 1931 για το πολύκροτο έγκλημα με θύμα τον Δημήτρη Αθανασόπουλο, που ενέπνευσε το τραγούδι «Κακούργα πεθερά».


Έγκλημα στου Χαροκόπου

Ήταν νύχτα της 3ης προς 4η Γενάρη του 1931. Παγωνιά. Το σπίτι στη συμβολή των οδών Θησέως και Αγ. Πάντων, στου Χαροκόπου ήταν σκοτεινό. Πίσω από τους τοίχους του, όμως, διαπράττονταν ένας βιασμός. Ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, εργολάβος, βίαζε παρά φύσει τη σύζυγό του Φούλα.

Ο Αθανασόπουλος, αμετανόητος γυναικάς με ελαστικότατη συνείδηση, είχε αγανακτήσει με τη γυναίκα του που του αρνιόταν κάτι, που άλλες του έδιναν πρόθυμα. Μεταξύ αυτών και η μητέρα της συζύγου του και πεθερά του! Ήταν η τελευταία φορά που θα επιδίδονταν σε σεξουαλική πράξη. Την επομένη θα ήταν νεκρός.

Η Φούλα Αθανασοπούλου, πανέμορφη και δροσερή στα 25 της, είχε παντρευτεί τον Αθανασόπουλο απογοητεύοντας στρατιές θαυμαστών. Ο Αθανασόπουλος, κατά πάσα πιθανότητα, διατηρούσε σχέση με τη μητέρα της, Άρτεμη Κάστρου, μια ακόλαστη και άνευ φραγμών 45 χρονη γυναίκα, η οποία δεν δίστασε να παντρέψει την κόρη της με τον εραστή της. Και το χειρότερο είναι πως, εξακολούθησε να έχει περιστασιακές ερωτικές σχέσεις με το γαμπρό της.

Εκείνη τη νύχτα ο Αθανασόπουλος ήταν σε έξαλλη κατάσταση. Κακοποίησε βάναυσα τη Φούλα, η οποία κατόρθωσε να του ξεφύγει και να ζητήσει βοήθεια από τη μητέρα της. Η αντίστροφη μέτρηση για τον Αθανασόπουλο είχε αρχίσει.

Η Κάστρου αποφάσισε την εκτέλεση του Αθανασόπουλου. Δεν είπε τίποτα στην κόρη της. Συνεννοήθηκε με τον 18χρονο Δημήτρη Μοσκιό, ανηψιό της, ερωτοχτυπημένο με την όμορφη Φούλα, και διανοητικά ασταθή. Ίσως να τον έπεισε λέγοντάς του πως μετά το φονικό, η Φούλα θα ήταν ελεύθερη για εκείνον να τη διεκδικήσει. Σημασία έχει πως ό,τι του είπε, τον έπεισε. Φρόντισε να τον μεθύσει με ούζο και ο Δημήτρης Μοσκιός απείχε ελάχιστα από το να γίνει δολοφόνος.

5 Γενάρη 1931. Στο σπίτι στου Χαροκόπου ο Αθανασόπουλος κοιμάται. Ο Μοσκιός τον πυροβολεί και τον σκοτώνει. Η Φούλα παρακολουθεί, χωρίς να συμμετέχει, αλλά και χωρίς να παρεμποδίζει το έγκλημα. Με παρότρυνση της Κάστρου και με τη βοήθεια της 38χρονης Γιαννούλας Μπέλλου, υπηρέτριας του σπιτιού, βάζουν φωτιά στο πτώμα του Αθανασόπουλου. Ο καπνός και η έντονη μυρωδιά, όμως, τις αναγκάζουν να σταματήσουν. Το πτώμα τεμαχίζεται, γίνεται πακέτα και παραδίδεται στον Σπύρο Μαγουλόπουλο, θαυμαστή επίσης της Φούλας για να το ξεφορτωθεί. Αυτός τα δίνει στον καραγωγέα Γιώργο Κορναράκη, με την εντολή να τα πετάξει στο ρέμα του Ιλισσού. Έτσι και έγινε.

Για κακή τους τύχη, τα μακάβρια δέματα σκαλώνουν στις όχθες του ποταμού, όπου τα ανακαλύπτει διερχόμενος διαβάτης. Ειδοποιείται η αστυνομία. Η αποκάλυψη των ενόχων δεν είναι μακριά.

Το έγκλημα στου Χαροκόπου έπεσε σαν βόμβα στην Αθηναϊκή κοινωνία και συντάραξε ολόκληρη της Ελλάδα, που προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μάλιστα, ξεπέρασε τα όρια της χώρας και ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο. Την πολύκροτη δίκη των κατηγορουμένων παρακολούθησαν και πολλοί ξένοι ανταποκριτές.

Η δίκη θα κρατήσει αρκετούς μήνες. Κατηγορούμενοι είναι η Κάστρου, η Φούλα, ο Μοσκιός, η Μπέλλου, ο Μαγουλόπουλος, ένας ανηψιός του και ο Κορναράκης. Οι αστικές εφημερίδες της εποχής (1931-1932) πέτυχαν το «λαβράκι», για να τονίσουν την αναιμική κυκλοφορία τους. Η δίκη πρόσφερε οχτάστηλα και πολλές σελίδες πρακτικά, που κρατούσαν συντάκτες με όλες τις πικάντικες λεπτομέρειες και άφθονο φωτορεποτάζ. Ο φακός «ζούμαρε» πάνω στην πανέμορφη Φούλα, στην «μέγαιρα» Κάστρου και στον αμίλητο ανιψιό, το Μοσκιό, που ήδη είχε καταρρεύσει και χαθεί μέσα στην παράνοιά του.

Οι καταδίκες ήταν βαριές.
1) Άρτεμις Κάστρου, σύζυγος Παναγιώτου, ετών 45, εις θάνατον.
2) Σοφία Αθανασοπούλου, σύζυγος Δημητρίου, ετών 25, εις θάνατον.
3) Γιαννούλα Μπέλλου του Γεωργίου, ετών 38, εις ισόβια δεσμά
4) Δημήτριος Μοσκιός του Περικλέους ετών 18, κάθειρξις 20 ετών
5) Σπύρος Μαγουλόπουλος, κάθειρξις 18 μηνών
6)Αντώνιος Μαγουλόπουλος, ετών 23, αθώος
7) Κορναράκης Γεώργιος , ετών 34, αθώος.

Η Φούλα και η μητέρα της οδηγούνται στις φυλακές. Δεν θα μείνουν εκεί για περισσότερα από δέκα χρόνια. Ο Διευθυντής των φυλακών, ερωτεύεται τη Φούλα , την προστατεύει και κάνει τα πάντα για να περνάει καλά στη φυλακή. Με τον ίδιο τρόπο «βολεύεται» και η Κάστρου.

Η Κατοχή και η πρώτη κυβέρνηση των κουίσλιγκ, με πρωθυπουργό τον Τσολάκογλου, θα βγάλει με διάταγμά της από τις φυλακές τους βαρυποινίτες (υπουργός της Δικαιοσύνης ο Αντ. Λιβιεράτος) και στην περίπτωση αυτή μπήκαν κι η Φούλα μαζί με τη μάνα της, μολονότι είχαν θανατική καταδίκη. Σ’ αυτό συνετέλεσε τα μέγιστα ο ερωτευμένος Διευθυντής των φυλακών, που ήταν και συγγενής του Τσολάκογλου.

Η αποφυλάκιση, από την κυβέρνηση του Τσολάκογλου, όλων των καταδικασμένων και σε θάνατο ακόμη, κάνει πιο εξοργιστικό, εγκληματικό, αυτό που έγινε, δυο μήνες πρωτύτερα (Απρίλης 1941) με την κυβέρνηση Τσουδερού, που όλα τα της διαφυγής τους προβλήματα τα ρύθμισαν και, πρώτα απ' όλα, το χρυσάφι και ξέχασαν ένα: τους κομμουνιστές, τους έγκλειστους δεσμώτες της Ακροναυπλίας, της Ανάφης... Κι όχι μόνο τους παράδωσαν με πρωτόκολλα και σφραγίδες, αλλά τους έδωσαν επίσης και όλα τα σχετικά ντοκουμέντα, καταλόγους και άλλα εμπιστευτικά, όπως είχε προστάξει η φασιστική μαφία της κυβέρνησης. Οι κομμουνιστές παραδόθηκαν στους δημίους τους.

Μάνα και κόρη αποφυλακίζονται. Η Φούλα παντρεύεται όχι τον Διευθυντή των φυλακών, αλλά έναν συνταγματάρχη, τον Αγαπητό Κομήτη. Υπήρξε υποδειγματική σύζυγος και πέθανε το 1971από καρδιά. Ένα χρόνο αργότερα πέθανε και ο σύντροφός της Η Κάστρου υπέφερε πολύ στα τελευταία της, που τα πέρασε κατάκοιτη στο κρεβάτι, τρελάθηκε και πέθανε το 1956. Ο Μοσκιός είχε πεθάνει νωρίτερα, αφού είχε εισαχθεί στο Δρομοκαϊτειο. Η πνευματική του υγεία διαταράχθηκε ανεπανόρθωτα από το φόνο. Η Γιαννούλα Λάμπρου, μετά την αποφυλάκισή της, παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια.

Το έγκλημα στου Χαροκόπου ήταν τόσο ειδεχθές και απεχθές, που ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Έγινε ακόμη και τραγούδι, σε στίχους του Γιακουμή Μοντανάρη και μουσική του Μάρκου Βαμβακάρη. Ο Κώστας Φέρρης αφηγείται χαρακτηριστικά:

«Το "Τραγούδι του Αθανασόπουλου" του Γιακουμή Μοντανάρη, έχει το μεγαλύτερο ρεκόρ πωλήσεων για πάντα, "κατ' αναλογίαν". Πούλησε δηλαδή περισσότερους δίσκους, απ' όσα γραμμόφωνα υπήρχαν τότε στην Ελλάδα για να το παίξουν. Λέγεται πως όλοι οι γαμπροί που είχαν κακές πεθερές, έστηναν γλέντι, και στο τέλος "σπάγανε το δίσκο" στα πόδια της πεθεράς! Λένε επίσης πως απ' αυτό προέρχεται και η φράση "θα σπάσω πλάκα". Έχει δε ως εξής:»


Η ΚΑΚΟΥΡΓΑ ΠΕΘΕΡΑ
Στίχοι: ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΟΝΤΑΝΑΡΗ
Μουσική: ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ

Στου Χαροκόπου τα στενά, μια μικροπαντρεμένη
Εσκότωσε τον άντρα της βρε η δαιμονισμένη.
Στον ύπνο που κοιμότανε, μάνα και θυγατέρα,
Εβάλανε τον ανηψιό και τούριξε τη σφαίρα.

Κι η Φούλα τότε φώναξε: «Μάνα μου, πως σπαράζει
Κι η μάνα της της απαντά: «Πνίχτε τον!» Και διατάζει!
- Βάλτε φωτιά και κάφτε τον, και κάντε τον κομμάτια,
κι εμπρός να τον πετάξουμε, να μη μας δούμε μάτια.»

Τότε τον πήραν σέρνοντας, στη σκάφη τον πετάνε,
Φωτιά του βάζουν να καεί. Στέκονται, τον κοιτάνε.
Πω, πω! Καπνός και μυρουδιά, σβήστε τον, θα πιαστούμε.
Κομμάτια να τον κάνουμε, έτσι θα σκεπαστούμε!

Με μια καρδιά μαρμάρινη, τον έκανε κομμάτια,
Με τέχνη και υπομονή ανύποπτα δεμάτια.
Και νύχτα τα πετάξανε στο ρέμα, να τα πάρει,
Μ’ αυτά στην άκρη στάθηκαν, Θεού ‘τανε η χάρη.

Για να πιαστούν οι αίτιοι, πραγματικοί φονιάδες,
Κι όχι ο γιατρός, ο φίλος του, κι οι δύο φιλενάδες.
Ένας διαβάτης που περνά, περίεργα κοιτάζει.
Τι νάναι αυτά τα δέματα; Κακό στο νου του βάζει.

Του αστυνόμου μίλησε. Στο ρέμα πάνε πάλι.
Τα δέματα ανοίξανε, βλέπουν κορμί, κεφάλι.
Ανατριχιάζουν κι έφριξαν, σαν είδανε ανθρώπου
Κορμί, κεφάλι, δέματα να είναι τέτοιου τρόπου.

Κι η αστυνομία άρχισε, οι κύριοι Κουτουμάρης,
Λεονταρίνης και λοιποί, που πρώτος είναι ο Άρης
Που έριξε όλο το φως στην εγκληματική,
Και τους τσακώσαν όλους τους κι είναι στη φυλακή.

Βρε Φούλα, δεν εσκέφτηκες, δεν πόνεσε η καρδιά σου
Τον άντρα σου, τα νειάτα σου, τα άμοιρα παιδιά σου
Βρε Φούλα πως εβάσταξες, και πως βαστάς ακόμα
Εσύ νάσαι στη φυλακή κι ο άντρας σου στο χώμα

Και συ, κακούργα πεθερά, τους πήρες στο λαιμό σου
Την κόρη σου, τον ανεψιό, τη δούλα, το γαμπρό σου.
Καϋμένε Αθανασόπουλε, τι σούμελλε να πάθεις,
Από κακούργα πεθερά τα νειάτα σου να χάσεις.

Σαν τόμαθε η μανούλα του, κλίνουν τα γόνατά της,
Και πέφτει κάτω αναίσθητη μες στην αυλόπορτά της.
Ωσάν το ψάρι σπαρταρά και σαστισμένη κράζει:
- Τον γιό μου εσκοτώσανε! Πω! Πω! Κι αναστενάζει.

Φωνή, αντάρα, κλάματα, δάκρυα σαν ποτάμι
Εγέμισαν τα στήθη της και τρέμει σαν καλάμι.
Μάνα, γλυκειά μανούλα μου, πάψε τα δάκρυά σου,
Και πάρε τα παιδάκια μου μέσα στην αγκαλιά σου.

Αυτά θα έχεις πια παιδιά. Μένα λησμόνησέ με.
Κάνε σταυρό στην Παναγιά. Μάνα! Συγχώρεσέ με!


-Το τραγούδι, που κυκλοφόρησε με τον Αντ. Νταλγκά (ηχογραφήσεις), τον Κ. Νούρο, τη Ρ. Εσκενάζη, την Μαρίκα Πολίτισσα και την Ζωή Κασιμάτη, υπολογίζεται ότι πούλησε 250.000 δίσκους. Η σύνθεση της ορχήστρας είναι κιθάρα, τσέμπαλο και βιολί. Η μελωδία ακολουθεί την κλίμακα του Κιουρντί.


Η διαμάχη για το βιβλίο

Εβδομήντα χρόνια μετά την τέλεσή του, η ιστορία αναβίωσε και τα πρόσωπα-πρωταγωνιστές του στυγερού εγκλήματος που πια δεν βρίσκονται στη ζωή «ζωντάνεψαν» μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του δημοσιογράφου κ. Τάσου Κοντογιαννίδη που έψαξε, ερεύνησε, κατέγραψε και συγκέντρωσε ενδιαφέροντα στοιχεία. Το βιβλίο έτυχε πολύ καλής αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό και το μόνο που δεν περίμενε ο συγγραφέας του ήταν... αγωγή «για προσβολή μνήμης τεθνεώτων και πρόκληση ψυχικής οδύνης» - από απογόνους της οικογένειας του θύματος που ζήτησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου αλλά και αποζημίωση 600.000 ευρώ.

H Φούλα είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά με τον Δημήτρη Αθανασόπουλο αλλά μόνο ένα επέζησε, το μικρότερο αγόρι, που ήταν αβάπτιστο και πήρε το όνομά του. H κόρη του νεώτερου Δημήτρη Αθανασόπουλου, Κατερίνα, και η σύζυγός του Ζαχαρούλα είναι οι απόγονοι του μεγαλοεργολάβου που έκαναν την αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου Τάσου Κοντογιαννίδη και των εκδόσεων «Άγκυρα».

«Το βιβλίο μου "Το έγκλημα στου Χαροκόπου" κυκλοφόρησε πριν από δύο χρόνια. Λίγους μήνες αργότερα, ήρθε και η... αγωγή που συζητήθηκε στις 25 Σεπτέμβρη», λέει στα «NEA» ο κ. Κοντογιαννίδης ενώ η απόφαση αναμένεται έως το τέλος του μήνα.

Όπως προσθέτει, ακόμη και το τραγούδι που αναφερόταν στο έγκλημα «πλήγωνε τον πατέρα της Φούλας, τον Παναγιώτη Κάστρο, που ήταν εγκατεστημένος στον Καναδά. Έστειλε λοιπόν το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 3.000.000 δραχμών στην κυβέρνηση - μέσω του Γενικού Προξένου στο Βανκούβερ - για να απαγορεύσει το τραγούδι. Κάτι που δεν πέτυχε, αφού το τραγουδούσε ήδη όλη η Ελλάδα...».

Τελικά κρίθηκε «αθώο» το περιεχόμενο του βιβλίου, για το οποίο, ο συγγραφέας, είχε πρωτοδίκως καταδικαστεί να καταβάλει 100.000 ευρώ αποζημίωση στους συγγενείς των πρωταγωνιστών της υπόθεσης.

Το Εφετείο της Αθήνας που δικαίωσε τον δημοσιογράφο αναφέρει στην απόφασή του: «Ο Τάσος Κοντογιαννίδης κινούμενος αποκλειστικά από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον τήρησε τις επιβαλλόμενες από το επάγγελμά του υποχρεώσεις προς ανεύρεση της ιστορικής αλήθειας, ο τρόπος δε της εκδήλωσης του ενδιαφέροντός του ήταν αντικειμενικά αναγκαίος για την ενημέρωση του κοινού».

Στην αγωγή οι συγγενείς των πρωταγωνιστών της ιστορίας υποστηρίζαν πως το περιεχόμενο του επίμαχου βιβλίου συνιστά προσβολή για τη μνήμη των δύο πρωταγωνιστριών και διεκδικούσαν αποζημίωση 600.000 ευρώ. Σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο είχε κάνει δεκτή την αγωγή τους και είχε επιδικάσει υπέρ τους 100.000 ευρώ αποζημίωση, αλλά το Εφετείο έκρινε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος αποζημίωσής τους.



Βιβλιογραφία – Πηγές:

1. Έγκλημα στου Χαροκόπου, Τάσος Κοντογιαννίδης, Άγκυρα, 2001.
2. http://www.rebetico.gr/
3. Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
4. Εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

(από το έξοχο ποστ του blog Εγκλημα σε http://eglima.blogspot.gr/2006/09/blog-post_18.html

NOMOΣΚΟΠΙΟ

Νομοσκόπιο
Ταύρος
Απρ 21-Μαϊ 20
 Αν δυσανασχετείτε για τα αισθηματικά σας, μην προβληματίζεστε άδικα γιατί τα καλύτερα έρχονται και πρέπει να το πιστέψετε! Αν είστε δεσμευμένοι αλλά όχι παντρεμένοι, οι χωρισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα και θα πρέπει να το αποδεχτείτε, ως νομοτελειακό. Αν είστε παντρεμένοι τότε η ευτυχία σας είναι προδιαγεγραμμένη και δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Υπάρχουν άλλα ζώδια να το κάνουν…Στα οικονομικά θα λαμβάνετε δώρα, χρυσά σκουλαρίκια και μανικετόκουμπα, αναλόγως του φύλου σας ή και ανεξαρτήτως και οι πελάτες θα θέλουν επιτέλους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και να σας ανταμείψουν για την εξαιρετική δουλειά σας!
Δίδυμοι
Μάϊ 21-Ιούν 22
Στον οίκο της τύχης πρωταγωνιστείτε και δεν έχει όρια η επαγγελματική σας ανέλιξη. Τα δικόγραφα θα πάνε και θα έρχονται και οι πελάτες θα συνωστίζονται στον προθάλαμο του γραφείου σας, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στην γραμματέα σας. Στα προσωπικά, προσοχή σε ό,τι λέτε. Υπάρχουν πάντα κακοπροαίρετοι που θα σπεύσουν να σας κατηγορήσουν και ενδεχομένως να δημιουργήσουν και πρόβλημα στη σχέση σας. να ανησυχείτε για τίποτα. Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε εκείνο το pilates, που τόσο καιρό αναβάλλετε και να δείτε με θετικό μάτι την προοπτική ενός τακτικού προγράμματος γυμναστικής που θα σας χαρίσει ευεξία και ψυχολογική τόνωση.
Καρκίνος
Ιούν 22-Ιούλ 22
 Ύστερα από ένα μήνα κινητικότητας, με ταξιδάκια και άλλες υποχρεώσεις που το είχαμε προβλέψει για το Σεπτέμβριο, καιρός για λίγη ξεκούραση. Χαλαρώστε στον καναπέ του σπιτιού σας, διαβάζοντας τα νομικά περιοδικά σας, γιατί όλο και κάτι θα σας είχε ξεφύγει από τη νομική επικαιρότητα με τα ταξιδάκια. Τα προσωπικά σας θα γνωρίσουν νέες εποχές και θα πρέπει να τα κανονίζετε πλέον μέσω της γραμματέας σας (όσοι έχετε). Οι ηθικές σας αντιστάσεις θα είναι πιο χαλαρές και ενδεχομένως να παραπονεθούν κάποιοι από το πλήθος των προσωπικών γνωριμιών σας γι αυτό. Κατά τα λοιπά, σε θέματα υγείας ενεργήστε προληπτικά.
Λέων
Ιούλ 23-Αύγ 22
Το δυναμικό σας εγώ θα πρωταγωνιστήσει όχι μόνο στις δικαστικές αίθουσες αλλά και σε οικογενειακά πάθη και συγκρούσεις. Γιατί τα πεθερικά σας θα πρέπει να σας απαξιώνουν όταν οι πελάτες σας, σας θεωρούν τον καλύτερο δικηγόρο; Μην πτοείστε και αντλήστε δύναμη από την κατανόηση και την αμέριστη συμπαράσταση του αφοσιωμένου έτερου ημίσεως, που δε θα διστάσει να σταθεί στο πλευρό σας, κόντρα στην αρνητική διάθεση των γονιών του. Τα επαγγελματικά σας μην τα φοβάστε, η εμπειρία και η αυτοπεποίθησή σας γίνονται ορατές και δια γυμνού οφθαλμού και οι πελάτες ακόμα και όταν δεν είναι γάτες το αντιλαμβάνονται
Παρθένος
Αύγ 23-Σέπ 22
 Η πρόσφατη έκλειψη δεν σας άφησε ανεπηρέαστους και τα σημάδια πάνω σας είναι έκδηλα. Μην πανικοβάλλεστε και κρατήστε την ψυχραιμία σας, γιατί ο Κρόνος θα σας λυπηθεί και θα έρθουν καλύτερες μέρες. Οι αδέσμευτοι θα δυσκολευτούν να διαλέξουν το κατάλληλο ταίρι αλλά οι επιλογές θα είναι αρκετές. Οι δεσμευμένοι θα παραμείνουν στις σχέσεις τους, διατηρώντας κάποιες δύσκολες ισορροπίες, ιδίως οι έχοντες τέκνα, οι οποίοι θα ταλαιπωρηθούν με παιδικές αρρώστιες της εποχής και θα χρειαστεί να λείψουν καμία ημέρα, που δεν θα έχουν δικάσιμο. Αν καταφέρετε να μην κολλήσετε και εσείς, θα είναι μεγάλη επιτυχία και οι πελάτες σας δε θα χρειαστεί να συνομιλούν με τη γραμματέα σας, επειδή θα έχει κλείσει ο λαιμός σας.
Ζυγός
Σέπ 23-Όκτ 23
Η αντίθεση Ερμή - Ουρανού σας βρήκε μάλλον απροετοίμαστους, παρόλο που σας είχαμε ενημερώσει. Οι αντιπαραθέσεις με τα μέλη της οικογένειάς σας υπήρξαν οξείες και ακόμη δεν μιλάτε μεταξύ σας. Δεν γνωρίζουμε, λόγω του ανάδρομου Ερμή, πότε θα αποκατασταθούν οι σχέσεις σας, αλλά δε θα έβλαπτε να κάνατε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση! Τα επαγγελματικά σας, από την άλλη, διαγράφουν εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία και το να συστήνετε και άλλους φίλους - συναδέλφους στους πελάτες σας, επειδή δεν τα προλαβαίνετε, θα σας στοιχίσει. Μπορείτε να πιεστείτε λίγο παραπάνω και να μην στερηθείτε τους πελάτες σας, που έχουν προτίμηση στο πρόσωπό σας.

 
Σκορπιός
Όκτ 24-Νοέμ 22
 Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα κινείται στους ρυθμούς του Αυγούστου. Η Αφροδίτη εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ζυγό και η σχέση σας θα σας προσφέρει την ηρεμία και την αγάπη που αναζητείτε. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως αντί για πηγή ευτυχίας να αποτελεί αιτία για ανησυχία και φοβίες που με την είσοδο της Αφροδίτης στις 11/9 στο δικό σας ζώδιο θα έχετε την τάση να ερευνήσετε. Χρειάζεται βέβαια προσοχή προκειμένου να μην παραδοθείτε σε εμμονές και ζήλιες. Η ένωση ποινικολόγων είναι για σας ένα καλό αποκούμπι.
Τοξότης
Νοέμ 23-Δεκ 21
 Θα πρέπει να μας ενημερώσετε για το αν η ερωτική περιπέτεια που σας είχαμε προϊδεάσει ότι θα ζήσετε είχε ευτυχή κατάληξη. Ανεξαρτήτως, της τύχης των ερωτικών σας, η αδιαμφισβήτητη επαγγελματική σας δεινότητα θα είναι στο προσκήνιο των προσεχών ημερών, αν όχι μηνών. Απολαύστε αυτό το διάστημα την διθυραμβική αποδοχή των πελατών (θαυμαστών πλέον) και συναδέλφων σας και επικεντρωθείτε στην ανάγνωση έγκριτων νομικών sites (και portals, όπως το εν λόγω) για τη συντήρηση της φήμης σας. Είναι κοπιαστικό να είστε το νούμερο ένα αλλά σας αρέσει. Προσοχή στις ιώσεις της εποχής.
Αιγόκερως
Δεκ 22-Ιαν 20
Ζήσατε έντονες και δυνατές συγκινήσεις και δεν δικαιούστε να έχετε κανένα παράπονο! Η αλήθεια είναι ότι μάλλον το παρακάνατε με τις έντονες ερωτικές στιγμές που το έγκριτο νομοσκόπιο είχε προβλέψει ότι θα ζήσετε, αλλά τώρα τα κεφάλια μέσα. Οι νομικές εξελίξεις τρέχουν και αν δεν προλάβατε να ενημερωθείτε, για τους ανωτέρω ευνόητους λόγους, καιρός να το πράξετε. Οι υποθέσεις σας περιμένουν και η ζωή στο γραφείο θα φανεί μεν ανιαρή μετά από όλα αυτά που ζήσατε, είναι όμως πηγή εσόδων και επαγγελματικής ανέλιξης. Η καλή σας τύχη στην προσωπική σας ευημερία θα σας ακολουθήσει και στα επαγγελματικά αυτό το διάστημα, γιατί μετά θα μεταναστεύσει σε άλλους τυχερούς του ζωδιακού κύκλου και ότι προλάβατε να χαρείτε προλάβατε!
Υδροχόος
Ιαν 21-Φεβ 19
Ο Σουν Τζου είχε πει ότι τον εχθρό τον νικάς πρώτα στο μυαλό και μετά στο πεδίο της μάχης. Έχετε το συγκεκριμένο υπόψη σας και πορευτείτε ανάλογα με στόχο τον επαγγελματικό σας θρίαμβο έναντι των συναδέλφων των αντιδίκων σας, στις επερχόμενες δικαστικές σας διαμάχες. Το ακροατήριο διψά για τις αγορεύσεις σας και ο κόσμος δεν έρχεται μόνο για να περάσει την ώρα του αλλά και με την κρυφή ελπίδα μήπως σας πετύχει σε κάποια από τις αλησμόνητες αγορεύσεις σας. Μην πτοηθείτε στην ανάπτυξη του νομικού σας συλλογισμού από την νέα, ξανθιά και ωραία εισαγγελέα. Τυχόν απροσεξία σας και θα σας κατακεραυνώσει με την εισαγγελική της πρόταση. Διατηρήστε πάση θυσία την καλή σας υγεία και το ακαταμάχητο στυλ σας.
Ιχθείς
Φεβ 20-Μάρ 20
Η έκλειψη σας έκανε τη ζωή άνω κάτω και σας κατάφερε καίρια πλήγματα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Όταν έχετε εξασφαλισμένες υψηλές αποδοχές σε πάγιες κυρίως αντιμισθίες που επιδιώκετε και πάσχει ολίγον τι η προσωπική σας ζωή, γκρινιάζετε. Όταν τα προσωπικά σας απογειώνονται και οι αντιμισθίες κόβονται, πάλι γκρινιάζετε. Όταν πάλι συνδυάζετε αρμονικά επαγγελματικά και προσωπικά ζητήματα, πάλι γκρινιάζετε γιατί δεν κερδίσατε το λαϊκό που τακτικά προμηθεύεστε κάθε Δευτέρα. Δεν φταίνε οι πλανήτες αν έχετε το σύνδρομο του ανικανοποίητου. Άδικα, λοιπόν διαβάζετε το νομοσκόπιο, που δεν πρόκειται να σας υποσχεθεί τον ουρανό με τα άστρα, ούτε να κάνει προβλέψεις για τυχερούς αριθμούς στο Λόττο!

 
Κριός
Μαρ 21-Απρ 20
Το σύμπαν συνωμοτεί για να είστε επαγγελματικά απόλυτα ευχαριστημένοι αυτό το διάστημα. Η νομική σας κατάρτιση, η καθημερινή πολύωρη ενασχόλησή σας με τη νομική επικαιρότητα και η εύνοια της Τύχης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να αλλάξετε σελίδα στην επαγγελματική σας ζωή. Νιώθετε να ονειρεύεστε και δεν έχετε συνειδητοποιήσει ακόμα την καλή σας τύχη; Σας αξίζει και είστε τυχεροί που βρέθηκαν στο δρόμο σας άνθρωποι που σας στηρίζουν και σας εμπιστεύονται. Συνεχίστε την εξαιρετική σχέση και συνεργασία και θα τους δικαιώσετε. Η προσωπική σας ευημερία, παρά τους ελαφρούς τριγμούς, συνεχίζεται. Τα οικονομικά σας θα παραμείνουν στάσιμα και προς το τέλος του έτους (διακινδυνεύοντας μια πιο μελλοντική πρόβλεψη!) θα αυξηθούν.
Νομοσκόπιο
Ταύρος
Απρ 21-Μαϊ 20
 Αν δυσανασχετείτε για τα αισθηματικά σας, μην προβληματίζεστε άδικα γιατί τα καλύτερα έρχονται και πρέπει να το πιστέψετε! Αν είστε δεσμευμένοι αλλά όχι παντρεμένοι, οι χωρισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα και θα πρέπει να το αποδεχτείτε, ως νομοτελειακό. Αν είστε παντρεμένοι τότε η ευτυχία σας είναι προδιαγεγραμμένη και δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Υπάρχουν άλλα ζώδια να το κάνουν…Στα οικονομικά θα λαμβάνετε δώρα, χρυσά σκουλαρίκια και μανικετόκουμπα, αναλόγως του φύλου σας ή και ανεξαρτήτως και οι πελάτες θα θέλουν επιτέλους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και να σας ανταμείψουν για την εξαιρετική δουλειά σας!
Δίδυμοι
Μάϊ 21-Ιούν 22
Στον οίκο της τύχης πρωταγωνιστείτε και δεν έχει όρια η επαγγελματική σας ανέλιξη. Τα δικόγραφα θα πάνε και θα έρχονται και οι πελάτες θα συνωστίζονται στον προθάλαμο του γραφείου σας, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στην γραμματέα σας. Στα προσωπικά, προσοχή σε ό,τι λέτε. Υπάρχουν πάντα κακοπροαίρετοι που θα σπεύσουν να σας κατηγορήσουν και ενδεχομένως να δημιουργήσουν και πρόβλημα στη σχέση σας. να ανησυχείτε για τίποτα. Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε εκείνο το pilates, που τόσο καιρό αναβάλλετε και να δείτε με θετικό μάτι την προοπτική ενός τακτικού προγράμματος γυμναστικής που θα σας χαρίσει ευεξία και ψυχολογική τόνωση.
Καρκίνος
Ιούν 22-Ιούλ 22
 Ύστερα από ένα μήνα κινητικότητας, με ταξιδάκια και άλλες υποχρεώσεις που το είχαμε προβλέψει για το Σεπτέμβριο, καιρός για λίγη ξεκούραση. Χαλαρώστε στον καναπέ του σπιτιού σας, διαβάζοντας τα νομικά περιοδικά σας, γιατί όλο και κάτι θα σας είχε ξεφύγει από τη νομική επικαιρότητα με τα ταξιδάκια. Τα προσωπικά σας θα γνωρίσουν νέες εποχές και θα πρέπει να τα κανονίζετε πλέον μέσω της γραμματέας σας (όσοι έχετε). Οι ηθικές σας αντιστάσεις θα είναι πιο χαλαρές και ενδεχομένως να παραπονεθούν κάποιοι από το πλήθος των προσωπικών γνωριμιών σας γι αυτό. Κατά τα λοιπά, σε θέματα υγείας ενεργήστε προληπτικά.
Λέων
Ιούλ 23-Αύγ 22
Το δυναμικό σας εγώ θα πρωταγωνιστήσει όχι μόνο στις δικαστικές αίθουσες αλλά και σε οικογενειακά πάθη και συγκρούσεις. Γιατί τα πεθερικά σας θα πρέπει να σας απαξιώνουν όταν οι πελάτες σας, σας θεωρούν τον καλύτερο δικηγόρο; Μην πτοείστε και αντλήστε δύναμη από την κατανόηση και την αμέριστη συμπαράσταση του αφοσιωμένου έτερου ημίσεως, που δε θα διστάσει να σταθεί στο πλευρό σας, κόντρα στην αρνητική διάθεση των γονιών του. Τα επαγγελματικά σας μην τα φοβάστε, η εμπειρία και η αυτοπεποίθησή σας γίνονται ορατές και δια γυμνού οφθαλμού και οι πελάτες ακόμα και όταν δεν είναι γάτες το αντιλαμβάνονται
Παρθένος
Αύγ 23-Σέπ 22
 Η πρόσφατη έκλειψη δεν σας άφησε ανεπηρέαστους και τα σημάδια πάνω σας είναι έκδηλα. Μην πανικοβάλλεστε και κρατήστε την ψυχραιμία σας, γιατί ο Κρόνος θα σας λυπηθεί και θα έρθουν καλύτερες μέρες. Οι αδέσμευτοι θα δυσκολευτούν να διαλέξουν το κατάλληλο ταίρι αλλά οι επιλογές θα είναι αρκετές. Οι δεσμευμένοι θα παραμείνουν στις σχέσεις τους, διατηρώντας κάποιες δύσκολες ισορροπίες, ιδίως οι έχοντες τέκνα, οι οποίοι θα ταλαιπωρηθούν με παιδικές αρρώστιες της εποχής και θα χρειαστεί να λείψουν καμία ημέρα, που δεν θα έχουν δικάσιμο. Αν καταφέρετε να μην κολλήσετε και εσείς, θα είναι μεγάλη επιτυχία και οι πελάτες σας δε θα χρειαστεί να συνομιλούν με τη γραμματέα σας, επειδή θα έχει κλείσει ο λαιμός σας.
Ζυγός
Σέπ 23-Όκτ 23
Η αντίθεση Ερμή - Ουρανού σας βρήκε μάλλον απροετοίμαστους, παρόλο που σας είχαμε ενημερώσει. Οι αντιπαραθέσεις με τα μέλη της οικογένειάς σας υπήρξαν οξείες και ακόμη δεν μιλάτε μεταξύ σας. Δεν γνωρίζουμε, λόγω του ανάδρομου Ερμή, πότε θα αποκατασταθούν οι σχέσεις σας, αλλά δε θα έβλαπτε να κάνατε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση! Τα επαγγελματικά σας, από την άλλη, διαγράφουν εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία και το να συστήνετε και άλλους φίλους - συναδέλφους στους πελάτες σας, επειδή δεν τα προλαβαίνετε, θα σας στοιχίσει. Μπορείτε να πιεστείτε λίγο παραπάνω και να μην στερηθείτε τους πελάτες σας, που έχουν προτίμηση στο πρόσωπό σας.

 
Σκορπιός
Όκτ 24-Νοέμ 22
 Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα κινείται στους ρυθμούς του Αυγούστου. Η Αφροδίτη εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ζυγό και η σχέση σας θα σας προσφέρει την ηρεμία και την αγάπη που αναζητείτε. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως αντί για πηγή ευτυχίας να αποτελεί αιτία για ανησυχία και φοβίες που με την είσοδο της Αφροδίτης στις 11/9 στο δικό σας ζώδιο θα έχετε την τάση να ερευνήσετε. Χρειάζεται βέβαια προσοχή προκειμένου να μην παραδοθείτε σε εμμονές και ζήλιες. Η ένωση ποινικολόγων είναι για σας ένα καλό αποκούμπι.
Τοξότης
Νοέμ 23-Δεκ 21
 Θα πρέπει να μας ενημερώσετε για το αν η ερωτική περιπέτεια που σας είχαμε προϊδεάσει ότι θα ζήσετε είχε ευτυχή κατάληξη. Ανεξαρτήτως, της τύχης των ερωτικών σας, η αδιαμφισβήτητη επαγγελματική σας δεινότητα θα είναι στο προσκήνιο των προσεχών ημερών, αν όχι μηνών. Απολαύστε αυτό το διάστημα την διθυραμβική αποδοχή των πελατών (θαυμαστών πλέον) και συναδέλφων σας και επικεντρωθείτε στην ανάγνωση έγκριτων νομικών sites (και portals, όπως το εν λόγω) για τη συντήρηση της φήμης σας. Είναι κοπιαστικό να είστε το νούμερο ένα αλλά σας αρέσει. Προσοχή στις ιώσεις της εποχής.
Αιγόκερως
Δεκ 22-Ιαν 20
Ζήσατε έντονες και δυνατές συγκινήσεις και δεν δικαιούστε να έχετε κανένα παράπονο! Η αλήθεια είναι ότι μάλλον το παρακάνατε με τις έντονες ερωτικές στιγμές που το έγκριτο νομοσκόπιο είχε προβλέψει ότι θα ζήσετε, αλλά τώρα τα κεφάλια μέσα. Οι νομικές εξελίξεις τρέχουν και αν δεν προλάβατε να ενημερωθείτε, για τους ανωτέρω ευνόητους λόγους, καιρός να το πράξετε. Οι υποθέσεις σας περιμένουν και η ζωή στο γραφείο θα φανεί μεν ανιαρή μετά από όλα αυτά που ζήσατε, είναι όμως πηγή εσόδων και επαγγελματικής ανέλιξης. Η καλή σας τύχη στην προσωπική σας ευημερία θα σας ακολουθήσει και στα επαγγελματικά αυτό το διάστημα, γιατί μετά θα μεταναστεύσει σε άλλους τυχερούς του ζωδιακού κύκλου και ότι προλάβατε να χαρείτε προλάβατε!
Υδροχόος
Ιαν 21-Φεβ 19
Ο Σουν Τζου είχε πει ότι τον εχθρό τον νικάς πρώτα στο μυαλό και μετά στο πεδίο της μάχης. Έχετε το συγκεκριμένο υπόψη σας και πορευτείτε ανάλογα με στόχο τον επαγγελματικό σας θρίαμβο έναντι των συναδέλφων των αντιδίκων σας, στις επερχόμενες δικαστικές σας διαμάχες. Το ακροατήριο διψά για τις αγορεύσεις σας και ο κόσμος δεν έρχεται μόνο για να περάσει την ώρα του αλλά και με την κρυφή ελπίδα μήπως σας πετύχει σε κάποια από τις αλησμόνητες αγορεύσεις σας. Μην πτοηθείτε στην ανάπτυξη του νομικού σας συλλογισμού από την νέα, ξανθιά και ωραία εισαγγελέα. Τυχόν απροσεξία σας και θα σας κατακεραυνώσει με την εισαγγελική της πρόταση. Διατηρήστε πάση θυσία την καλή σας υγεία και το ακαταμάχητο στυλ σας.
Ιχθείς
Φεβ 20-Μάρ 20
Η έκλειψη σας έκανε τη ζωή άνω κάτω και σας κατάφερε καίρια πλήγματα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Όταν έχετε εξασφαλισμένες υψηλές αποδοχές σε πάγιες κυρίως αντιμισθίες που επιδιώκετε και πάσχει ολίγον τι η προσωπική σας ζωή, γκρινιάζετε. Όταν τα προσωπικά σας απογειώνονται και οι αντιμισθίες κόβονται, πάλι γκρινιάζετε. Όταν πάλι συνδυάζετε αρμονικά επαγγελματικά και προσωπικά ζητήματα, πάλι γκρινιάζετε γιατί δεν κερδίσατε το λαϊκό που τακτικά προμηθεύεστε κάθε Δευτέρα. Δεν φταίνε οι πλανήτες αν έχετε το σύνδρομο του ανικανοποίητου. Άδικα, λοιπόν διαβάζετε το νομοσκόπιο, που δεν πρόκειται να σας υποσχεθεί τον ουρανό με τα άστρα, ούτε να κάνει προβλέψεις για τυχερούς αριθμούς στο Λόττο!

 
Κριός
Μαρ 21-Απρ 20
Το σύμπαν συνωμοτεί για να είστε επαγγελματικά απόλυτα ευχαριστημένοι αυτό το διάστημα. Η νομική σας κατάρτιση, η καθημερινή πολύωρη ενασχόλησή σας με τη νομική επικαιρότητα και η εύνοια της Τύχης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να αλλάξετε σελίδα στην επαγγελματική σας ζωή. Νιώθετε να ονειρεύεστε και δεν έχετε συνειδητοποιήσει ακόμα την καλή σας τύχη; Σας αξίζει και είστε τυχεροί που βρέθηκαν στο δρόμο σας άνθρωποι που σας στηρίζουν και σας εμπιστεύονται. Συνεχίστε την εξαιρετική σχέση και συνεργασία και θα τους δικαιώσετε. Η προσωπική σας ευημερία, παρά τους ελαφρούς τριγμούς, συνεχίζεται. Τα οικονομικά σας θα παραμείνουν στάσιμα και προς το τέλος του έτους (διακινδυνεύοντας μια πιο μελλοντική πρόβλεψη!) θα αυξηθούν.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Kοινό μυστικό στους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ



του παρδαlaw - 21/10/2013
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και συγκεκριμένα με την τετράχρονη που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι:

«Στο προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα εισαχθεί διάταξη που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο τόσο της μητρότητας όσο και της πατρότητας κάθε νεογέννητου παιδιού.

Έτσι, για όσα παιδιά γεννιούνται σε νοσοκομείο θα χρειάζεται, όπως προβλέπει ήδη ο νόμος, πιστοποίηση τόσο από τον γιατρό όσο και από το νοσοκομείο.

Για όσα παιδιά γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου θα απαιτείται η χρήση αδιαμφισβήτητων μέσων της τεχνολογίας, της ιατρικής και του Δικαίου
».

Με πολύ ενδιαφέρον διαβάζουμε αυτή την είδηση και ανατριχίλα. Με ενδιαφέρον θα διαβάζαμε και άλλα μέτρα. Αναγκαία και επείγοντα. Γιατί το μυστικό είναι κοινό! η χώρα μας είναι χώρα που ευνοεί εν τοις πράγμασι το εμπόριο παιδιών, όπως και τις εξωσωματικές σε οποιαδήποτε ηλικία, όπως και το εμπόριο οργάνων. Η θέση της διεθνώς είναι γνωστή ως τόπος διακίνησης trafficing ψυχών και όχι μόνον όπλων και ναρκωτικών. Πολλές φορές που με ρωτούν γιατί δεν αλλάζει ο νόμος για την υιοθεσία (παλιά υπόθεση) η απάντησή μου είναι απλή και χυδαία: για να ευνοείται το εμπόριο παιδιών. Τόσοι δικηγόροι, τόσοι γιατροί στο κόλπο... Και ναι! τόσα ξανθά μωρά περιζήτητα βουλγαρόπουλα, ρωσάκια...κοριτσάκια ιδίως.. Κοινό το μυστικό για τους παροικούντες. Καραβάνια αλλοδαπών έρχονται στη χώρα για μια εξωσωματική ευκαιρίας. Καραβάνια φεύγουν με παιδιά εντέλει ποικίλης προέλευσης. Τίποτε το κακό στο να θέλεις ένα παιδί. Τίποτε το κακό στο να παίζεις με τους κανόνες του παιχνιδιού. Ομως τα κροκοδείλια δάκρυα για τη "Μαρία' δεν τα συμμερίζομαι. Γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι στην "Ελλάδα το παιδί είναι προϊον προς εκμετάλλευση".

Οποιος ενδιαφέρεται λοιπόν ας ξεκινήσει ορθολογικότερα:

1. το όριο ηλικίας εξωσωματικής στα 40 το ανώτατο
2. ενσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την υιοθεσία και την αναδοχή
3. όποιο παιδί εγκαταλείπεται σε λίγους μήνες να είναι νομικά ελεύθερο για υιοθεσία
4. έλεγχος σε γιατρούς και δικηγόρους που ασκούν αυτή τη δραστηριότητα (και όχι μόνον για τις αποδείξεις που κόβουν και δεν κόβουν). Επίσης σε αρκετούς δημοσιογράφους και άλλους σοβαρούς και σεβάσμιους πολίτες.
5. Σκληρές- σκληρότατες ποινές!

Και επειδή σας ακούω να λέτε ότι υπερβάλω ανεβαίνοντας την Κηφισίας σκεφθείτε πως για κάθε μαγαζί παιδοποιίας υπάρχει ένα διαμέρισμα με βουλγάρες που εγκυμονούν. Αλλά επίσης στην ίδια διαδρομή δείτε πόσα ωάρια πωλούνται, πόσο σπέρμα διατίθεται και ιδίως έμβρυα... πόσα κατεψυγμένα έμβρυα.
Και τέλος μια παρατήρηση για το μέτρο που εισηγείται το Υπουργείο: καλό θα είναι η πιστοποίηση των γονέων να γίνει με ρέγουλα: διότι άλλως πως θα άδουμε ως χώρα _τίνος είναι βρε γυναίκα το παιδί...ΟΟΟΟΟΟΟ

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Tροποποίηση διατάξεων κωδικοποιημένης νομοθεσίας για τα δημόσια έργα

Με το άρθρο 107 του νόμου 4199/2013 (ΦΕΚ Α 216 11.10.2013) "Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών -Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και  άλλες διατάξεις" τροποποιούνται οι εξής διατάξεις τηςκωδικοποιημένης νομοθεσίας κατασκευής δημόσιων έργων (κ.ν. 3669/2008, Α' 116):
 1. Η περίπτωση α' της παραγράφου 2 του άρθρου 99 της κωδικοποίησης της νομοθεσίας κατασκευής δημόσιων έργων (κ.ν. 3669/2008), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
 «α) Ως αριθμητής του κλάσματος α1 λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών της εγγεγραμμένης στο Μ.Ε.Ε.Π. εργοληπτικής επιχείρησης, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από την κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατά την τελευταία τριετία από το χρόνο υποβολής της αίτησης. Η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί τον κύκλο εργασιών της, του αμέσως προηγούμενου έτους από την προαναφερθείσα περίοδο, εφόσον δεν κάνει χρήση του τελευταίου έτους της και η εμπειρία αυτού του έτους δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη αίτηση της.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΝ ΚΑΙ ΚΆΤΙ ΝΆΞΕΡΕ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΑΣ:

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ
- 15/10/2013
Η είδηση αυτή με έχει συγκλονήσει. Οχι πώς δεν ήξερα ότι τα παιδιά λειτουργούσαν σα δολώματα για επαιτεία. Τούτο ήταν παλιό και τραγικό γεγονός. Ομως ότι ο συνδυασμός παιδιού και σκυλιού θα λειτουργούσε τόσο αποτελεσματικά δεν το φανταζόμουν.
Η μέθοδος με το άτυχο ζωάκι σε κατάσταση ημινάρκωσης, έχει γίνει κανονική «φάμπρικα» από τις αλλοδαπές τσιγγάνες- Tα παιδιά και τα σκυλιά ως λόγος προξένησης συναισθήματος με σκοπό την επαιτεία
Άλλο ένα ανυπεράσπιστο κουταβάκι έσωσαν οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος Ρόδου από τα χέρια μιας αδίστακτης τσιγγάνας που το νάρκωνε για να το χρησιμοποιούν τα ανήλικα παιδιά της τα οποία επαιτούσαν, προσπαθώντας να προκαλέσουν τη συγκίνηση των περαστικών.
Η μέθοδος με το άτυχο ζωάκι σε κατάσταση ημινάρκωσης, έχει γίνει κανονική «φάμπρικα» από τις αλλοδαπές τσιγγάνες που έχουν κατακλύσει το νησί των ιπποτών. Η συγκεκριμένη 49χρονη εντοπίστηκε από καταγγελίες πολιτών που την έβλεπαν να προτρέπει τα δυο ανήλικα παιδιά της ηλικίας 11 και 15 χρόνων να ζητάνε χρήματα δείχνοντας το μισοκοιμισμένο σκυλάκι, τάχα για την θεραπεία του.
Η 49χρονη Αλβανίδα συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο οποίος της άσκησε δίωξη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, επαιτεία και κακοποίηση ζώου και την έστειλε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία. Το κουτάβι κατασχέθηκε και παραδόθηκε για φροντίδα σε φιλοζωική εταιρεία.
εγώ που είμαι σκύλος διερωτώμαι ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΑΠΟΓΙΝΑΝ?



αυτά έγραφε προχθές στα Νομικά Νέα ο Partner Wolf και σήμερα ιδού!

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΣΑΚΚΟΥΛΑ


- 18/10/2013
Ηρθαν στα χέρια μου δύο βιβλία πρόσφατα της Βιβλιοθήκης Εκκλησιαστικού δικαίου που διευθύνει ο Καθηγητής Ι Μ Κονιδάρης. Θα αναφερθώ πρώτα στο έργο του Θεοδοσίου Τσιβόλα, Η έννομη προστασία των θρησκευτικών πολιτιστικών αγαθών του 2013. Το έργο αυτό είναι έξοχο και  τεράστιας σημασίας για τη χώρα. Ενα βιβλίο που δοκιμάζει τα βολταιρικά συναισθήματα ενός αγνωστικιστή όπως εγώ, αλλά με κάνει να ανατριχιάζω από τιμή όταν αναφέρει το όνομά μου στον πρόλογο και με ευχαριστεί (παρότι δεν ξέρω ούτε το συγγραφέα ούτε το λόγο των ευχαριστιών του). Υπάρχουν άνθρωποι που σκέπτοναι και διαβάζουν. Υπάρχουν γνώμες και απόψεις. Υπάρχουν βιβλία ακόμη και σήμερα που κάτι έχουν να πουν. Για το βιβλίο αυτό θα αναφερθώ αναλυτικά με την πρώτη ευκαιρία
Για τελείως διαφορετικούς λόγους ήρθε στα χέρια μου από επαγγελματική συγκυρία ένα άλλο βιβλίο της ίδιας σειράς, του Αθανάσιου Κόντη, Η κληρονομική διαδοχή  των ορθόδοξων μοναχών στην ελληνική επικράτειας κατά το ισχύον δίκαιο, του 2012. Ενα μνημείο νομικής σκέψης και εμβάθυνσης.
Με δεδομένο ότι τα δύο αυτά βιβλία της σειράς δεν προσφέρονται για αβανταδόρικη ανάγνωση, ούτε για επαγγελματικές γνωριμίες, αξίζει να τα προσέξουν οι νομικοί που ποθούν να εμβαθύνουν σε καθαρή νομική σκέψη και μεθούν από συλλογισμούς και ποιότητα.
Ευχαριστούμε θερμά την βιβλιοθήκη εκκλησιαστικού δικαίου για τα βιβλία της αυτά και πιστεύουμε ο θεός να τους έχει καλά να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους σε τέτοιους καιρούς.
Θα επανέλθω για τα βιβία αυτά.

<- a="">

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΑΦΟΒΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ



της Eλένης Tροβά - 17/10/2013
Δύο γυναίκες εφέτες αναλαμβάνουν τη δικαστική έρευνα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Η Ολομέλεια του Εφετείου αποφάσισε λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, να ανατεθεί η δικογραφία σε εφέτες- ειδικούς ανακριτές. Για τη θέση αυτή ορίστηκαν οι εφέτες Ιωάννα Κλαπά και Μαρία Δημητροπούλου.
Οι ανακριτές Σπύρος Γεωργουλέας και Χρήστος Παπακώστας θα διαβιβάσουν στο Εφετείο τη δικογραφία στις συνάδελφους τους και εκείνες με τη σειρά τους - μετά και τη χθεσινή άρση της ασυλίας των έξι βουλευτών - θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους.

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΔΗΣΗ.
Οι συγκεκριμένες κυρίες θα πρέπει να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο και να καθαρίσουν τον τόπο από τις φασιστικές οργανώσεις. Μπορεί να έχουν παιδιά. Μπορεί τα παιδιά τους να πηγαίνουν σχολείο όπως πήγαινε πέρσυ το δικό μου παιδί που απείλισαν χρυσαυγιτάκια συμμαθητές ότι είναι "μαύρο" και δεν πρέπει να παρελάσει. Παρότι δεν είναι μαύρο αν και αυτό δεν έχει σημασία.
Στις γυναίκες αυτές η ελληνική κοινωνία οφείλει αμέριστη συμπαράσταση στο σύνολό της. Στα παιδιά τους, στις ίδιες, στις οικογένειές τους. Ο φασισμός όπως ξέρουμε όλοι οι γονείς είναι μέσα στα σχολεία καλά ριζωμένος, Ο φασισμός κυκλοφορεί στις γειτονιές ελεύθερα και οπλοφορεί δυναμικά. Οσο σπουδαίες και άφοβες να είναι συνεπώς, όσο συγκροτημένες, οφείλουμε να είμαστε κοντά τους. Με τη σκέψη, με το συναίσθημα αλλά και με πράξεις.
Και αν έχουν παιδιά να σεβαστούμε τα παιδιά τους και να τα προστατέψουμε. Αλλά και αν δεν έχουν να σεβαστούμε τα παιδιά αυτής της κοινωνίας που επιτέλους επιτρέπει στις γυναίκες να πάρουν το ρόλο τους στα σοβαρά, τους επιτρέπει να εργάζονται και να καθαρίζουν την κόπρο του Αυγείου με θάρρος.
Από σήμερα το θάρρος είναι γυναίκα.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Το LegalNews24 του Γιώργου Καζολέα

Τα νομικά ιστολόγια αποτελούν πλέον δραστηριότητα πολλών συναδέλφων που γίνεται άλλοτε με σκοπό διαφήμησης ή προσωπικής ή επαγγελματικής προβολής, άλλοτε με σκοπό κερδοσκοπίας μέσω διαφήμηση, άλλοτε λόγω πλήξης από την άφατη δικηγορική ανεργία, άλλοτε πάλι από μεράκι για τη νομική επιστήμη και τη ζωή γύρω από αυτήν.
Διεθνώς είναι πολλά και σπουδαία ή λιγώτερο γνωστά. Στη χώρα μας μόδα των τελευταίων ετών. Εχουμε ξαναμιλήσει για τους διάσημους και λιγότερο γνωστούς ιστολογούντες συναδέλφους. Προσωπικά θεωρώ ότι το δικαιούμαι καθώς πρέπει να είμαι μία από τις μεγαλύτερης ηλικίας στο χώρο.
Σήμερα λοιπόν έχει γενέθλια ένα τέτοιο ιστολόγιο και κλείνει ένα χρόνο ζωής: το legalnews24.
Το βρίσκουμε στη διεύθυνση http://legalnews24.blogspot.gr/2013/10/1-legalnews24.html
όπου παλεύει να ενημερώσει να εκφράσει γνώμη και να δηλώσει ένα νεανικό και ενεργό παρόν.
Η αλήθεια είναι ότι τα περιοδικά γίνονται όλο και λιγώτερο ελκυστικά φλύαρα και πολλά. Η ηλεκτρονική διαδρομή νέων συναδέλφων αναδεικνύει το ύφος και το ήθος της επόμενης μέρας: λιτό, μεστό και δημιουργικό.
Και εις ανώτερα Γιώργο Καζολέα. 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η αγορά των ενσήμων από τους δικηγόρους και η έκδοση των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικών αμοιβών (εισφορών) θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ). Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ των άλλων,
στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τον γενικό γραμματέα Ν. Κανελλόπουλο και με τη συμμετοχή του προέδρου του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλου.
Αντικείμενο της επίμαχης σύσκεψης ήταν η ηλεκτρονική έκδοση των γραμματίων εισφορών των δικηγόρων και η αποϋλοποίηση των ενσήμων και παραβόλων που χρησιμοποιούνται στα δικαστήρια.

Ειδικότερα, αποφασίσθηκε ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων (υπουργείο Δικαιοσύνης, ΔΣΑ και Ταμείων), προκειμένου να καταστεί εφικτή η άμεση ενεργοποίηση της τεχνικής εφαρμογής που θα επιτρέπει στους δικηγόρους να εκδίδουν τα γραμμάτια εισφορών και να προμηθεύονται τα αποϋλοποιημένα ένσημα των ασφαλιστικών Ταμείων με το πάτημα ενός κουμπιού, από το γραφείο τους.
Άμεσα αναμένεται να εγκαινιασθεί η διαδικτυακή εφαρμογή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την έκδοση ηλεκτρονικού γραμματίου εισφορών και την αγορά ενσήμων Σε πολύ σύντομο χρόνο η ίδια εφαρμογή θα επιτρέπει και την έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου μέσω διασύνδεσης με το σύστημα TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Πηγή: http://news247.gr, 09-10-2013

1 χρόνος Legalnews24 Να τα χιλιάσει!


Tο Legalnews24.gr σαν σήμερα πριν ακριβώς ένα χρόνο, δημοσίευσε την πρώτη του ανάρτηση, ξεκινώντας σαν ένα ερασιτεχνικό νομικό blog και εξελισσόμενο σταδιακά σε ένα αξιόπιστο και αντικειμενικό νομικό site με ολοένα αυξανόμενη επισκεψιμότητα. Χρωστάμε πολλά και ευχαριστούμε τους καθημερινούς χιλιάδες επισκέπτες μας. Σε αυτούς υποσχόμαστε ακόμα καλύτερες μέρες νομικής ενημέρωσης!
 
Η συγκινητική αυτή ανάρτηση μας υποχρεώνει να ευχηθούμε στο έξοχο αυτό νομικό πόρταλ να τα χιλιάσει και να παραμείνει δραστήριο και δυναμικό όπως τον πρώτο του χρόνο.
Εμάς επέτρεψε πληφορόρηση και ανανέωση αλλά και φίλους ξεχωριστούς!
να ζήσει! 

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Α 215/2013)  ο νόμος 4198/2013 " Πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και προστασία των θυμάτων αυτής και άλλες διατάξεις" που επιφέρει παραγραφή υφ 'όρον συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων,καθώς και τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ν. 2225/1994 για το τηλεφωνικό απόρρητο,  Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (αρμοδιότητα Ειρηνοδικείων για Εκουσία), ν. 3772/2009  Ρυθμίσεις για την ιατροδικαστική υπηρεσία, ν.3068/2002 και ν.3886/2010. Δείτε ολόκληρο το νόμο εδώ

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ



της Eλένης Tροβά - 11/10/2013
Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασαν σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης και η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Ο Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε τον θεσμό της Δικαιοσύνης σημαντικό πυλώνα της κοινωνικής ευταξίας και σταθερότητας και αναφέρθηκε στη δύσκολη εποχή που διανύουμε: «Σήμερα σε μια δύσκολη εποχή είστε επιφορτισμένοι και με ένα άλλο καθήκον την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το συντακτικό κατηγόρημα και νομίζω ότι έχετε τη δύναμη και τη θέληση να αντεπεξέλθετε στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Τις περνάμε όλοι μαζί. Δεν είναι δύσκολη μόνο για σας είναι για όλους μας. Και για τον κ. υπουργό που προέρχεται από εσάς και καταλαβαίνει καλύτερα τα προβλήματά σας».
«Η Δικαιοσύνη αποτελεί σημαντικό πυλώνα της κοινωνικής ευταξίας και σταθερότητας» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Δικαιοσύνης μαζί με τους νεοπροαχθέντες στην ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους δικαστές, «ο λαός λέει να πάω στα δικαστήρια να βρω το δίκιο μου». «Είναι πολύ σημαντικό τι σκέφτεται ο πολίτης για σας και τις απαιτήσεις που έχει ο πολίτης από σας».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «σήμερα, σε μια δύσκολη εποχή είστε επιφορτισμένοι και με ένα άλλο καθήκον: την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και δικαιωμάτων του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την κατανόησή του για οικονομικά ζητήματα, που, όπως είπε, αντιμετωπίζουν οι δικαστές, αλλά και όλοι οι πολίτες, εκφράζοντας την ελπίδα «να τελειώσει για όλους μας αυτή η δύσκολη οικονομική περίοδος».

«Και να είστε σίγουρος, κύριε Πρόεδρε, ότι η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη, όπως ήταν και μέχρι σήμερα, και επιτελεί το έργο της με αυτοσεβασμό και υπευθυνότητα προς τον πολίτη» ανέφερε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε συγκεκριμένα τους:

κ. Σωτήριο Ρίζο, Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,
κ. Μιχαήλ Θεοχαρίδη, Πρόεδρο του Αρείου Πάγου,
κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,
κ. Νικόλαο Ρόζο, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,
κ. Ιωάννη Σιδέρη, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου,
κ. Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου,
κ. Νικόλαο Λεοντή, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου,
κ. Αντώνιο Αθηναίο, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου,
κ. Γρηγόριο Κουτσόπουλο, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου,
κ. Σπυρίδωνα Μιτσιάλη, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, και
κ. Ευάγγελο Νταή, Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το σχόλιο
Οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους!

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Η μέρα των ζώων



- 8/10/2013 6:26:41 μμ
Εγώ ο δικηγορόσκυλος τι μπορώ να πω τάχα για τη μέρα των ζώων που πρόσφατα γιορτάστηκε?
είμαι προφανώς εναντίον των εορταστικών ημερών και πάντως δεν εόρτασα προσωπικά.
Ομως επειδή είμαι περισσότερο δικηγόρος και λιγότερο σκύλος επισημαίνω ότι πνιγόμουν στη δουλειά και τη μελέτη της νομολογίας.
Δίκες με τη σέσουλα ανατρέπουν το σύνολο του παλαιού καθεστώτος της Ελλάδας και αμφισβητούν τα νεότευκτα κόμματα των ημερών.
Ο Άκης ? εις την prison!
το Βατοπαίδι? πήρε την άγουσα
τα χρυσά λεβεντόπαιδα και τα golden boys? παρομοίως.
Πνίγομαι φίλοι μου συνάδελφοι, πνίγομαι και δεν ξέρω ποιόν να πρωτοαναλάβω.... Άσε που ένας σκύλος είναι πάντα εξαίρετο άλοθι για την τηλεόραση.
Μην παρεξηγείτε την αδράνειά μου...

ΛΑΜΠΕΤΟΥΖΑ Ή ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΎ ΔΙΚΑΙΟΥ



- 8/10/2013
Η Ευρώπη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο επιχείρησε να γίνει γη επαγγελίας, πολιτισμού ειρήνης και ανοιχτών συνόρων μέσω των ευρωπαϊκών κανόνων. Πολέμησε με νόμους και αποφάσεις δυναμικά και στο όραμα αυτό χύθηκε άφθονο μελάνι αντί για το αίμα που χυνόταν άλλοτε.  Ομως φαίνεται ότι οι νόμοι εν τέλει πάντα γράφονται με τίμημα αίματος έστω και χωρίς πολέμους πιά.
Στο επίκερντρο της συζήτησης η Ευρώπη της δουλείας, η Ευρώπη των μεταναστών δούλων, η Ευρώπη των  συνόρων που υποδέχεται επιλεκτικά. Η Ευρώπη που έχασε τις αποικίες αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει την ηδομή του μαστιγίου στη σκούρα σάρκα. Η Λαμπετούζα και οι άφθονοι νεκροί της θυμίζουν το ζήτημα που όλοι γνωρίζουμε και κανείς δεν ομολογεί. Είναι πολλοί οι νεκροί στη Λαμπερούζα. Μεγάλη η βοή που σηκώνεται κατά των ευρωπαϊκών μας κανόνων και αξιών.

Κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλο κύμα προσφύγων που φθάνουν στις ακτές της (30 χιλιάδες από την αρχή της φετινής χρονιάς και τετραπλάσιοι σε σχέση με το 2012), η μετανάστευση βρίσκεται σήμερα στην ημερήσια διάταξη ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο. Αύριο θα επισκεφθεί τη Λαμπεντούζα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, «για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και να εκφράσει αλληλεγγύη και ευγνωμοσύνη στους κατοίκους του νησιού».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πάντως δεν εμφανίζεται πρόθυμη να τροποποιήσει ριζικά τη μεταναστευτική της πολιτική, αφού πρόκειται για ένα θέμα περίπλοκο όσο και εκρηκτικό, οπότε ο ασκός του Αιόλου διατηρείται σφραγισμένος, εν όψει μάλιστα των ευρωεκλογών, την άνοιξη του 2014.
Ορθιος, ανάμεσα στα θύματα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε ότι «θεία πρόνοια οδήγησε σε αυτή την τραγωδία, ώστε η Ευρώπη να ανοίξει τα μάτια της». Ισως η θέα αυτών των πτωμάτων να αναδεικνύει την συνοριακή αποτυχία του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου...
Οι χώρες της νότιας Ευρώπης ζητούν τη λειτουργία ενός κεντρικού συστήματος κατανομής στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, τη στιγμή που ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, του 2003, προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τη χορήγηση καταθέτουν την αίτησή τους στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.
Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και ο έλεγχος των ευρωπαϊκών ακτών, το βάρος του οποίου πέφτει στις διάφορες χώρες, ενώ η δύναμη της Frontex, που συγκροτήθηκε το 2004, έχει προϋπολογισμό που δεν ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ετησίως.
Αργά η γρήγορα η Ευρώπη και οι κανόνες της πρέπει να κατανοήσουν ότι χωρίς αρχές και αξίες ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος ή ενιαία αγορά, ή όπως αλλιώς επιθυμεί να λέγεται το κατασκεύασμα που προέκυψε από το αίμα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου καθίσταται και πάλι ένα απέραντο νεκροταφείο που κανένας διαφωτισμός δεν φωτίζει πλέον.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΟΛΟΓΙΑΣ



Dr. ΕΥΔΟΞΙΑ Ζ. ΦΑΣΟΥΛΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ – ΔΙΚ. ΓΡΑΦΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΟΥΡΜΠΙΝΟ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ
ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 13, ΚΗΦΙΣΙΑ / ΑΘΗΝΑ (Τ.Κ. 145-64)
ΤΗΛ.: +30 – 210 – 8071852, κιν. 6937 – 110141
FAX: +30 – 210 – 8076852
E-MAIL: evdoxiaz.fasoula@yahoo.gr
Ι.«Σεμινάριο Εισαγωγής στην Αναλυτική Γραφολογία (1ος κύκλος)
Διδάσκει: Δρ. Ευδοξία Ζ. Φασούλα, δικηγόρος – αναλυτική & δικαστική γραφολόγος
Περιεχόμενο: Παρουσιάζονται οι βασικές θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές της γραφολογικής επιστήμης κατά την εφαρμογή της για σκοπούς ψυχοδιαγνωστικούς.
Ειδικότερες θεματικές που θα παρουσιαστούν:
Εισαγωγικά περί της γραφολογικής επιστήμης: αρχές & εφαρμογές
Εισαγωγή στο γραφολογικό σημείο και στις γραφολογικές κατηγορίες.
Βασικές αρχές νευροφυσιολογίας, συμβολισμού του χώρου και αρχετυπικού συμβολισμού.
Οι γραφολογικές κατηγορίες της διάταξης, διάστασης, κλίσης και κατεύθυνσης της γραφής.
Οι γραφολογικές κατηγορίες της μορφής, σύνδεσης, ταχύτητας και πίεσης. Οι υφολογικές ιδιαιτερότητες.