ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ενα Πανεπιστήμιο για χειμώνα και καλοκαίρι!

νέος νόμος για το Πανεπιστήμιο ενόψει λοιπόν καλοκαιρινός και πριν τα μπάνια του λαού.
η κ. Διαμαντοπούλου διάλεξε καλό χρόνο να τον περάσει.
χωρίς Πανάρετο
χωρίς πάθη
χωρίς μετανάστες έγκλειστους εντός
χωρίς πολλούς φοιτητές αφού όσοι μπορούν πλέον ξενιτεύονται με τη μαύρη πέτρα και την ευχή της μάνας στο τσεπάκι.
το μόνο που μπορεί να προσθέσει κανείς είναι ότι όσα παθαίνει κάποιος τα αξίζει και με το παραπάνω. έπεται λοιπον η συνέχεια.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

μία μέρα σαν όλες τις άλλες

Η σημερινή ημέρα (πέτρου και παύλου μεγάλη η χάρη τους) είναι μία μέρα σαν όλες τις άλλες.
η πόλη μας ξύπνησε γεμάτη δακρυγόνα και καπνούς
οι πολίτες με σκυμένα κεφάλια
οι νέοι σε απόγνωση και οι γέροι (επιτέλους να πω?) με ερωτηματικά... Ψηφοφορία στη Βουλή με δάκρυα Λαού!
η κ. Λαγκάρντ εκλέχθηκε χθες στο ΔΝΤ, ο Ντομινίκ όπου νάναι δικάζεται και λένε πως τον χωρίζει η καλή του (επιτέλους να πώ?)
ήσυχοι για την διεθνή εξουσία του χρήματος μπορούμε να ελπίζουμε ότι η κ. Λαγκάρντ θα μας σκεφθεί εκεί που θάχει τις χαρές της.
η βουλή μας ψηφίζει και μαθαίνω ότι η κ. Ελσα Παπαδημητρίου (όπως έχουν προαναγγείλει οι εφημερίδες) ψηφίζει και υποστηρίζει τον κ. Παπανδρέου ενώ η κ. Μπακογιάννη είναι παρούσα.
ο αρχιεπίσκοπος στηρίζει τους φιλόζωους και ζητά αναστολή πληστηριασμών για τους δανειολήπτες.Δεν έμαθα να προχωρεί σε λειτανίες όπως έπρατταν οι προκάτοχοί του οπότε και έψελναν σώσον κύριε τον Λαόν σου. Οχι ο θεός δεν προτίθεται να μας φυλάξει φαίνεται και ο αρχιεπίσκοπος απευθύνει επιστολές στον υπουργό Οικονομικών.
ο Υπουργός Οικονομικών μέσω twitter καλεί τους αγανακτησμένους σε διάλογο στο υπουργείο και όχι στις κάλπες όπου διαλέγεται συνήθως ο λαός με τους πολιτικούς του.

φυσικά αγαπητή μου συμμαθήτρια Δερίνα που σήμερα γιορτάζεις γενέθλια εναλλακτική δεν υπάρχει. και αν περπατάς στο Σύνταγμα με τη σκέψη στα τρία σου παιδιά και τη γενιά τους μην σκιάζεσαι. εσύ δουλεύεις καιέχεις μόνον ένα μικρό δανειάκι. εγώ κανένα. είμαστε προνομιούχοι από τότε που πρωτεύαμε στις πανελλήνιες. μικρή μειοψηφία που δεν διορίστηκε πουθενά και εργάζεται και σκέπτεται. Εσύ γιορτάζεις μόνον σήμερα. Και για σένα αξίζουν όλες οι χαρές. Ατομικά! κοινωνική χαρά δεν υπάρχει. Οσο για τα νομικά που με ρωτάς σου στέλνω θερμά χαιρετίσματα από την καρδιά της ανομίας.
όμως εσύ γιορτάζεις σήμερα γιατί σήμερα γεννήθηκες και ακόμη ζεις. με τρία παιδιά και ευθύνες, με επαγγελματισμό και αξία, με ξανθά όμορφα μαλιά και πολλές οδύνες από τη ζωή υπήρξες και θα υπάρχεις για τα μικρά αυτού του κόσμου.

σε όσους δεν γιορτάζουν σήμερα και είναι πάμπολλοι, προτείνω να ευχηθούν στη φίλη μου και τους ασήμαντους εαυτούς τους, αφήνοντας την πολιτική στους εθνικούς δεινόσαυρους, τον έρωτα στον Στρος Καν, το χρήμα στην κ. Λαγκάρντ και το Μεσοπρόθεσμο τους κ. Παπανδέου και Σαμαρά. η ιστορία έχει πολλές αναγνώσεις.
χρόνια πολλά λοιπόν,παρόλα αυτά!

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

special olympics

Αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες υμνούν από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι της μέρες μας το ανθρώπινο σώμα, οι Παραολυμπιακοί ανάγουν και το ανάπηρο σώμα σε αντικείμενο θέασης, ύμνου και υπέρβασης όπως το υγιές. Βασισμένο σε μια προωθημένη ανθρωπιστική ιδεολογία το παραολυμπιακό Κίνημα ανατρέπει τις αντιλήψεις αιώνων και ανανοηματοδοτεί και το ίδιο το Ολυμπιακό Κίνημα.
Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έδωσε την αφορμή. Το 1948 ο νευροχειρουργός φυγάδας από τη Χιτλερική Γερμανία Sir Ludwig Guttmann οργάνωσε μια αθλητική συνάντηση η οποία αφορούσε τους βετεράνους του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη στο Stoke Mandeville της Μεγάλης Βρετανίας. Σαν αθλητικό γεγονός δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Αγωνίσθηκαν δύο ομάδες αποτελούμενες από 14 άνδρες και 2 γυναίκες όλοι παλαίμαχοι στρατιωτικοί. Τέσσερα χρόνια αργότερα ανταγωνιστές από την Ολλανδία συμμετείχαν στο γεγονός και η διεθνής διοργάνωση γεννήθηκε. Ολυμπιακοί Αγώνες για αθλητές με αναπηρίες οργανώθηκαν για πρώτη φορά στη Ρώμη το 1960, οι ονομαζόμενοι σήμερα και Παραολυμπιακοί. Στο Τορόντο το 1976 και άλλες ομάδες ατόμων με αναπηρίες προστέθηκαν και η ιδέα της ανάμειξης διαφορετικών κατηγοριών περιπτώσεων αναπηρίας για διεθνή αθλητικά γεγονότα δημιουργήθηκε. Τον ίδιο χρόνο οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί έλαβαν χώρα στη Σουηδία .

Σήμερα οι Παραολυμπιακοί είναι εξαιρετικά αθλητικά γεγονότα για αθλητές με έξη κατηγορίες αναπηριών .
Η έμφαση δίδεται προφανώς στη συμμετοχή των αθλητών παρά στην αναπηρία. Το κίνημα μεγάλωσε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των αθλητών που συμμετέχουν στους θερινούς Παραολυμπιακούς ανέβηκε από 400 αθλητές από 23 χώρες στη Ρώμη το 1960 σε 3806 αθλητές από 136 χώρες στην Αθήνα το 2004.

Οι Παραολυμπιακοί τελούνται τον ίδιο χρόνο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 19 Ιουνίου του 2001 μια συμφωνία συνάφθηκε μεταξύ της ΔΟΕ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παραολυμπιακών (IPC) η οποία διασφαλίζει την ταυτόχρονη διεξαγωγή για το μέλλον . Μετά το 2012 η Φιλοξενούσα Πόλη θα είναι υποχρεωμένη να φιλοξενήσεις και τους Παραολυμπιακούς. Το Τορίνο φιλοξένησε το 2006 τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς που αντιστοιχούν στους Θερινούς Παραολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008. Το Βανκούβερ θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς του 2010.
Είναι φανερό ότι οι Αγώνες συγχρονίζονται και οι ιδεολογίες εμπλέκονται. Μακράν του να έχει εδραιωθεί στις μέρες μας το δικαίωμα του ανάπηρου αθλητή, ο μεγάλος αριθμός των αναπήρων που επιβιώνουν και γίνονται αποδεκτοί κοινωνικά, τους επιτρέπει να γίνονται και αυτοί ημίθεοι των ημερών αναδεικνύοντας το νόημα της ζωής σε ένα επίπεδο που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν ποτέ φαντασθεί.

Αθήνα Special Olympics
2011 λοιπόν και ιδού και η τελετή έναρξης!
καλή επιτυχία στα παιδιά!

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Το Μνημόνιο

Περσυνή είδηση:
"Με τη μορφή νομοσχεδίου και το χαρακτήρα του κατεπείγοντος κατατέθηκαν στη Βουλή τα μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το λεγόμενο "μνημόνιο συνεργασίας" ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων, καθώς και μείωση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Επιπλέον, από το 2012 περικόπτονται τα επιδόματα ανεργίας καθώς θα δίνονται στους δικαιούχους του ΟΑΕΔ με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν κλείσει το 60ο έτος ηλικίας δε θα λάβουν ούτε τα επιδόματα που αντικατέστησαν το 13ο και 14ο μισθό. Εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν αναπηρικές και πολεμικές συντάξεις.

Δείτε αναλυτικά:
- το σχέδιο νόμου,
- την εισηγητική έκθεση,
- το Παράρτημα I,
- το Παράρτημα II,
- το Παράρτημα III και
- το Παράστημα IV.

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη το βράδυ, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, θα συνεδριάσει την Κυριακή για να εγκρίνει τη βοήθεια ύψους 30 δισ. δολ. για τρία χρόνια προς την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που σχεδιάστηκε και τα πρόσθετα μέτρα που προτείνονται θέτουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ με την παροχή χρηματοδότησης ύψους 110 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 80 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια από τις χώρες της Ε.Ε. και 30 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Εξ αυτών, 30 δισ. ευρώ θα διατεθούν το 2010.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας προβλέπει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανέρχονται σε 11 μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 30 δισ. ευρώ έως το 2013, με στόχο το 2014 το έλλειμμα να είναι κάτω από 3% του ΑΕΠ. Το μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει ύφεση 4% το 2010 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 και μετά.

Με αφετηρία το έλλειμμα ύψους 13,6% του ΑΕΠ του 2009 και τις προοπτικές της οικονομίας κατά το τρέχον έτος, η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010 πλησιάζει το 9% του ΑΕΠ, ώστε να περιορίσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμά περισσότερο από πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ήδη υλοποιείται, προστίθενται με το παρόν πρόγραμμα μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,5% του ΑΕΠ ή 5,8 δισ. ευρώ.

Το 2011 η συνολική δημοσιονομική προσπάθεια θα ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ ή περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2012 η αντίστοιχη προσπάθεια θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ ή περίπου πέντε δισ. ευρώ και το 2013 περίπου 2% του ΑΕΠ ή περίπου 4,8 δισ. ευρώ. Στόχος είναι το έλλειμμα να βρεθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 201"

Μεγάλη δημοσιότητα έλαβε η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας γνωστή και ως Δίκη του Μνημονίου.. Το δικόγραφο εδώ.

"Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό το Μνημόνιο, απορρίπτοντας την προσφυγή εναντίον του που είχαν καταθέσει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς.

Στην απόφασή του το ΣτΕ επισημαίνει ότι το Μνημόμιο δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και διεθνείς συμβάσεις. Σχετικές εισηγήσεις είχαν κάνει οι σύμβουλοι Μαίρη Σαρπ και της Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Εξάλλου, κρίθηκε από τους δικαστές ότι οι διατάξεις του Μνημονίου δεν προσκρούουν -όπως υποστηρίζουν ο ΔΣΑ, η ΑΔΕΔΥ, κλπ.- σε άρθρα του Συντάγματος, όπως είναι το άρθρο 2 για την προστασία της ανθρώπινης αξίας, το άρθρο 4 που κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας, το άρθρο 17 για την προστασία της ιδιοκτησίας, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και ο μισθός, το άρθρο 25 που αφορά την αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 28, που αναφέρει ότι οι διεθνείς συμβάσεις επικυρώνονται με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Κατόπιν αυτών όλες οι προσφυγές απορρίφθηκαν.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς, έπειτα από πρωτοβουλία τού τότε προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού.

Οι δικαστές έκριναν ακόμη κατά πλειοψηφία ότι ο ΔΣΑ έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου.

Τέλος, η έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται με το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή μετά την 16η Σεπτεμβρίου 2011.

Συμβατές οι περικοπές σε μισθούς

Οι 55 σύμβουλοι Επικρατείας τόνισαν ότι οι περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις που έγιναν με το Μνημόνιο είναι συμβατές με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις διεθνείς συμβάσεις κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούν στην Ελλάδα και εν όψει της ανάγκης αποφυγής της χρεοκοπίας.

Σε περίπτωση που υπάρχει νέο Μνημόνιο και θα επιβάλει νέες περικοπές αποδοχών, τότε το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου με τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, συνάδουν με το Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και με τις διεθνείς συμβάσεις τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο, όπως είναι οι περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδόματος θερινών διακοπών, δώρων εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) κ.λπ.

Υπογράμμισαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν αυτές τις περικοπές στις αποδοχές και συντάξεις, οι οποίες είναι μέσα σε βιώσιμα επίπεδα.

Αναλυτικότερα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι τα επίμαχα μέτρα, που επιβάλλει το Μνημόνιο, τα οποία αποτελούν τμήμα του ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, δικαιολογούνται κατ' επίκληση σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι αποτελούν, ταυτοχρόνως, και σκοπούς κοινού ενδιαφέροντος των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη, έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι με το Μνημόνιο ελήφθησαν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας, μέσω των διεθνών αγορών, με παράλληλα πιθανά ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

«Δεν είναι διεθνής σύμβαση»

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, με μεγάλη πλειοψηφία που σχεδόν αγγίζει το ομόφωνο (υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών, σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν), έκριναν ότι το μνημόνιο (Ν. 3845/2010) δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση.

Σύμφωνα με τους δικαστές, το Μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, έτσι ώστε να χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Ακόμη, η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι ούτε με το Μνημόνιο αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, οι οποίες περιορίζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας, αλλά και η ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν περιορίζει την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας".

Κατόπιν αυτού οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μας λένε οι ειδήσεις.

Το Μνημόνια έχει αναρτηθεί διαδικτυακά και είναι στη διάθεση όλων. Επίσης εδώ. με κάθε επιφύλαξη φυσικά.

Η συγκέντρωση του υλικού είναι φυσικά ενδεικτική. Οταν δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δει κανείς το πλήρες κείμενο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρωτοβουλία του ΔΣΑ να δει με τρόπο νομικό ένα πολιτικό ζήτημα είναι αξιοπρόσχετη. Το αυτό και οι νομικοί υποστηρικτές του ζητήματος: δώθε κακείθε.

Το γεγοός ότι το Μνημόνιο πάντως είναι δανειακή σύμβαση, όπως εισηγήθηκε η Μαίρη Σάρπ (σπάνιου επιπέδου νομικός και δικαστής) δεν νομίζω ότι αμφισβητείται σοβαρά.
θα επανάλθουμε στο θέμα χωρίς πολιτική εμπάθεια αναρωτιέμαι πάντως: αν υποθετικά ακυρωνόταν το Μνημόνιο όπως εύχεται ο ΔΣΑ τι θα συνέβαινε?
- εκλογές για του 180 βουλευτές θα έλεγε κάποιος υποστηρίζοντας ότι είναι διεθνής σύμβαση και απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία.
Και τα μετά το 2010 πώς θα ρυθμίζονταν?
δεν βαρυέσαι! ντόρος να γίνεται.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Συγχωνεύσεις!

Ο λόγος για την πολιτική απόφαση συγχωνεύσεων συχνός και επίμονος.
Όμως παλιός.
Πολλές φορές ακούσαμε ότι θα γίνουν επιτέλους τα αναγκαία συμμαζέματα. Κατά καιρούς έρχονται και λίστες με νομικά πρόσωπα που θα καταργηθούν.
Σήμερα τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι θεσμοί κοινωνικής φροντίδας, διάφορα ΝΠΔΔ, μοιάζουν να συμμαζεύονται.
Όλα σταματούν. Όλα εν τέλει μαζεύονται λόγος είναι πάντα ο ίδιος. Το προσωπικό. Η ανεργία, οι συνδικαλιστές.
Αναρωτηθήκαμε τάχα τώρα που συζητάμε για συγχωνεύσεις γιατί ιδρύσαμε τούτα τα νομικά πρόσωπα? Γιατί ακόμη συνεχίσουμε να ιδρύουμε και άλλα?
Για την ΚΕΔ και την ΕΤΑ ας πούμε ήταν η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και του νομικού καθεστώτος! Ιδρύοντας Ανώνυμες Εταιρίας το νομικό πρόσωπο συμβάλλεται με το ιδιωτικό δίκαιο! έτσι πίστεψε μια εποχή και έτσι λειτούργησε ιδρύοντας άπειρα τέτοια νομικά πρόσωπα. Κάποιοι προβληματισθήκαμε γι'αυτό. Σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκίνησε τους επαναχαρακτηρισμούς. Διφυές το νομικό πρόσωπο! άρα και ο ΕΟΤ έκανε τη δουλειά του. Θα μπορούσα να μιλήσω για μια σειρά τέτοιων περιστατικών της νομοθεσίας που οδήγησαν σε νομικό σχολιασμό και δικαστήρια. Μην σας κουράζω. Οι συγχωνεύσεις, αν γίνουν, οδηγούν σε μια πιο ειλικρινή εποχή. Αν γίνεται διαχείριση γης ας γίνεται έντιμα. Αν το θέμα είναι τα νοσοκομεία ομοίως.
Βλέποντας όμως τα νέα βλαστάρια στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναρωτιέμαι τάχα γιατί να συζητάμε. Για την διαιώνιση της υποκρισίας? δεν το πιστεύω.
Μάλλον το πρόβλημα είναι ο νους του ανθρώπου και η αδυναμία του να σκεφθεί καινοτόμα. Επαναλαμβάνει τα γνωστά. Αντιγράφει κάποιον ξένο και επαναλαμβάνει αενάως τα ίδια και τα ίδια. Όπως με την επιφάνεια.
Το ερώτημα για μένα είναι γιατί σκεπτόμαστε έτσι. Θα διαβάσει ο καθένας στον ημερήσιο τύπο ότι ο κύκλος κρατικοποιήσεων ιδιωτικοποίησεων είναι μακρύς και διατηρείται ιστορικά σχεδόν σαν εφιάλτης. Το μάθαμε και στις σπουδές μας στο οικονομικό δίκαιο. Συνεχής και αέναος. Μάλιστα πάντα υπάρχει μια δικαιολογία. Το πολιτικό κόστος είναι μία τέτοια.
Και για να μην μακρυγορούμε. Ας δούμε όλα τα δημόσια νομικά πρόσωπα (ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου). Ας ξεκινήσουμε από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο δρόμος θα είναι μακρύς.

Σε τελευταία ανάλυση μπορεί να παρηγορήσει κανείς τους "νομικοπροσωπειούχους" ότι θα τους μεταλλάξει σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Γιατί αυτά τα μορφώματα είναι στη μόδα τώρα κατά τον ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ.