ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Πρωτοχρονιάτιες Ευχές από τα Εξάρχεια!

Διαβάζω τελευταία πολλά για τα Εξάρχεια. Πολλά και διάφορα που δεν θέλω να σχολιάσω. Σήμερα το πρωί καθώς κατέβαινα την Τοσίτσα ένα παιδί στην ηλικία του Αλέξη έκανε πως πετούσε και τρέκλιζε ταυτόχρονα προς το Πολυτεχνείο. Γύρω του τα ΜΑΤ του Υπουργείου Πολιτισμού. Το παιδί πετούσε και σκουντουφλούσε διασχίζοντας τη Μπουμπουλίνας με κατεύθυνση το ιερό κτίριο ενώ κανείς δεν το πυροβόλησε. Λίγο μετά αγόρασε τη δόση του ελεύθερο να πεθάνει με την ησυχία του στο δρόμο. Η Τοσίτσα στον πεζόδρομο του Πολυτεχνείου ένας μεγάλος Αχέροντας. Τα ΜΑΤ το κοιτάζουν ανέκφραστα. Προχθές κάλεσαν μου είπαν το ΕΚΑΒ γιατί ένα άλλο παιδί είχε "πέσει" μπροστά στο Υπουργείο Πολιτισμού. Και τελευταία στη Μεθώνης ένα άλλο παιδί "βρώμισε" μερικές μέρες πεθαμένο δίπλα στο σπίτι του αυτόχειρα Λαπαθιώτη. Πολλά πεθαμένα παιδιά στα Εξάρχεια. Αλλα στα γρήγορα με μία σφαίρα. Τα περισσότερα αργά αργά με ενέσεις και σκόνη. Ελεύθερα να πεθάνουν στη γειτονιά της προστατευόμενης πρέζας της δόσης που είναι δικαίωμα και για την οποία κανείς δεν διαμαρτύρεται. Τόσα κείμενα διάβασα αυτό τον καιρό. Σιωπή για τα ναρκωτικά. Σιωπή για τους εμπόρους. Σιωπή για τα παιδιά που κάθονται στα σκαλοπάτια μας και σβήνουν κάθε μέρα. Σιωπή για το ειδικό καθεστώς προστασίας και την αστυνομία που παραβλέπει επιμελώς τα ναρκωτικά. Την ειδικά επιλεγμένη. Την τυφλή αστυνομία.
Αν μπορούσα θα έριχνα μια μεγάλη μολότωφ γι'αυτά τα παιδιά που δεν προβληματίζουν κανέναν. Είναι να απορείς πώς ο ειδικός φρουρός πέτυχε τηνκαρδιά του παιδιού με τέτοια πολυετή τυφλότητα. Τόσες μολότωφ και ούτε λίγο φως!
Ας είναι ο νέος χρόνος να φέρει σε όλους χαρά και ευτυχία. Να φέρει πριν από όλα κοινή λογική. Να φέρει οργή και απέχθεια για όλους τους άδικους θανάτους!
Τα Εξάρχεια είναι όμορφη γειτονιά. Αν ψάξεις για σπίτι είναι ακριβότερα από την Εκάλη. Και σπίτια βρίσκεις σπάνια. Οι παλιές μονοκατοικίες κοστίζουν κατά τους μεσίτες εκατομύρια. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι μνήμες και ιστορία. Μόνο ποδήλατο δεν μπορείς να κάνεις γιατί έχει ανηφόρες. Εχει νόστιμες φάτσες και γνώριμες φυσιογνωμίες. Φιλικά σκυλιά και γάτες. Εχει αρχαία αγάλματα στο Μουσείο να συντροφεύουν τους μισοπεθαμένους νέους στο ταξείδι τους.
Η δική μου ευχή μολότωφ θα ήταν ΟΧΙ άλλη ντρόγκα. ΟΧΙ άλλη προστασία. ΟΧΙ άλλη τυφλότητα.
Περνώντας για την Ευελπίδων κ. Εισαγγελεύ μεσημεράκι ελάτε από την Τοσίτσα να σας βοηθήσουμε να δείτε. Και σεις κύριε Υπουργέ Πολιτισμού φορέστε τα γιαλιά σας όταν έρχεστε στο γραφείο σας. Δείτε! Δείτε! δείτε παιδιά να πετούν ...να τρεκλίζουν ... να πέφτουν!
ευχές σε όλους για λιγότερη τυφλότητα!

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Ευρωπαϊκή Εκφραση Money Show και το νόημα του διαλόγου


Αγαπητοί φίλοι.

Πέρσι, συμμετείχαμε για πρώτη φορά στις παράλληλες εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Έκφρασης του Money Show μ'ενα ξεκάθαρο στόχο: να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο σ'ενα ζήτημα που μας απασχολούσε τόσο ως δικηγόρους όσο και ως πολίτες. Φέτος, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια συζήτηση για ένα θέμα παλιό αλλά και συνεχώς επίκαιρο: την Παιδεία. Ο τρόπος που η εθνική παιδεία επηρεάζει τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας των πολιτών και τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης αυτών των δύο αποτελούν κεφάλαια του δημόσιου διαλόγου που μόλις έχει ανοίξει υπό το πρίσμα της ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Είναι μεγάλη μας τιμή που στην πρόσκλησή μας αυτή, ανταποκρίθηκαν καταξιωμένες προσωπικότητας: η Υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, ο καθηγητής κ. Γιάννης Πανούσης, η καθηγήτρια κ.. Ισμήνη Κριάρη Κατράνη, ο διευθυντής του κολλεγίου Αθηνών κ. Σωκράτης Κουγέας, η κ. Ισαβέλλα Μονιούδη Οικονομολόγος – Ειδική Επιστήμων στον Συνήγορο του Πολίτη στον Κύκλο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Δημήτρης Ζέρβας Μαθηματικός, υπεύθυνος για τη δια βίου εκπαίδευση, και ύστατος αλλά όχι τελευταίος ο δημοσιογράφος της "Καθημερινής" κ. Τάκης Καμπύλης ως συντονιστής της συζήτησης. Θέλαμε να έχουμε μαζί μας παιδιά και ευχές γιορτινές. Θέλαμε για όλους χαρά και προσδοκίες. Είχαμε φέτος την τύχη εκτός από τη συμπαράσταση του φίλου Νίκου Γιαννή και της κ. Ανδρωνά από την Ευρωπαϊκή Έκφραση να έχουμε μαζί μας ως σύμβουλο επικοινωνίας και συνεργάτη τη φίλη κ. Βίβιαν Ευθυμιοπούλου για να επιτύχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα τόσο για τους εισηγητές όσο και για την όλη εκδήλωση. Ήμασταν πανέτοιμοι και αισθανόμασταν γεμάτοι κέφι.
Τώρα είμαστε συντετριμμένοι και αμήχανοι. Πώς να μιλήσεις στα παιδιά… σ'αυτή τη συγκυρία…Πώς να κρυφτείς απ'τα παιδιά…
Εξαιτίας των τραγικών γεγονότων, μια συζήτηση για την Παιδεία κατέστη εξαιρετικά επίκαιρη. Όμως, οι συζητήσεις για να έχουν νόημα, πρέπει να γίνονται με νηφαλιότητα, σ' ένα περιβάλλον ηρεμίας και ειρήνης. Για το λόγο αυτό και υπό το βάρος λιγότερο των γεγονότων και περισσότερο της οδύνης που μας προκάλεσαν αποφασίσαμε να αναβάλλουμε τη συζήτηση για τις αρχές νέου χρόνου. Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον που επιδείξατε και την τιμή που μας κάνατε αλλά ο λόγος τώρα είναι στην ιστορία και οφείλουμε να κοντοσταθούμε και να την ακούσουμε.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε όταν αξιωθούμε να επανέλθουμε ο διάλογος και η ανταλλαγή ιδεών να δίνουν νόημα στα γεγονότα.

Ο Νέος Χρόνος ας μας βρει πιο ώριμους και με ελπίδες.

Σας ευχαριστούμε πολύ όλους και τον καθένα ξεχωριστά από καρδιάς.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Ντρεπόμαστε και θνηνούμε

Από το άρθρο 46 του Κώδικα περί Δικηγόρων
1.Εν τη ασκήσει του λειτουργήματός του αυτού ο Δικηγόρος οφείλει να εκτελή την ανατιθεμένην σε αυτόν εντολή ευσυνειδήτως και επιμελώς, προσπαθών να …………συμβάλει εις την επικράτησιν της αλήθειας και του δικαίου
1. Οφείλει ιδία να μην υπερασπίζει παρανόμους και προφανώς αδίκους υποθέσεις, να απέχει παντός μη ευθέος τρόπου υπερασπίσεως…


Κάθε δικηγόρος σήμερα έχει λόγο να ντρέπεται και να θρηνεί. Κάθε δικηγόρος σήμερα οφείλει ένα μεγάλο συγνώμη σε όλα τα παιδιά του κόσμου και στη μάνα του Αλέξη, στην οικογένειά του. Ολοι μας ντρεπόμαστε για την προσβολή ενός αγγέλου. Ολοι μας ντρεπόμαστε γιατί μόνον οι αθώοι την πληρώνουν. Το παιδί δε γυρίζει πίσω. θα κουβαλάμε για πάντα το αίμα του. Εμείς να δούμε πώς θα τη βγάλουμε καθαρή. Εμείς οι δικηγόροι που σήμερα ντρεπόμαστε και θρηνούμε.

προς όλα τα "παλιόπαιδα"

Tα Νομικά Νέα εδώ και καιρό έχουν σωπάσει. Αρχικά γιατί μετακόμιζαν. Στη συνέχεια γιατί απλά δεν υπάρχουν λόγια.
Σήμερα τα Νομικά Νέα μιλούν ξανά από την οδό Μπουμπουλίνας 4 όπου βρίσκονται και μοιράζονται μαζί με τους υπόλοιπους ενοίκους αυτής της πολυκατοικίας του μεσοπολέμου τη γεύση της φωτιάς και των χημικών. Μας είδατε στην τηλεόραση, είμαστε οι… διπλανοί του "Πλαισίου".

Τα Νομικά Νέα σε καθαρά φιλικό επίπεδο έδωσαν το γραφείο τους στην οδό Μεθώνης για να στεγάσει το μπαζάρ των Δρόμων Ζωής το περασμένο σαββατοκύριακο. Του αγίου Νικολάου η Μεθώνης 75 ανήκε σε κάμποσα χαρούμενα παιδιά, μαυριδερά τα περισσότερα που χόρευαν μαζί με τα παιδιά όλων σας. Είχαν το πάρτυ τους όταν έφθασαν τα μαντάτα:

Ο Αλέξης πυροβολήθηκε δυό δρόμους πιο κάτω. Η πόλη καίγεται.
Μείναμε με τη Μάτα, τον Κώστα, το Γιώργο, την Τίνα, να φυγαδέψουμε τα παιδιά από τις φωτιές στο δρόμο που καιγόταν, μην ξέροντας πώς να δικαιολογήσουμε το τίμημα αυτής της πρωτοβουλίας.
Τους θαυμάσαμε όλους.
Τα παιδιά είναι καλά και σας διαβεβαιώνουμε ότι έφυγαν γελώντας και άφοβα.
Την άλλη μέρα 138 γενναίοι προσήλθαν στο μπαζάρ τους μέχρι να τους διώξουν και αυτούς τα δακρυγόνα και οι φωτιές φυσικά και οι εθελοντές ήταν εκεί. Ολοι και με χαμόγελο.

Οι Δρόμοι Ζωής παρόλα αυτά εμμένουν στην ελπίδα:

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως ίσως έχετε πληροφορηθεί, ή φανταστεί, το μπαζάρ των Δρόμων Ζωής, δεν λειτούργησε σχεδόν καθόλου την Κυριακή 7/12, λόγω της έκτακτης επικαιρότητας και των επεισοδίων που συνέβαιναν στο κέντρο μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι αρκετά από τα προϊόντα που με τόση φροντίδα είχαμε ετοιμάσει, παρέμειναν αδιάθετα, πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε για μια ακόμη ημέρα το μπαζάρ μας στον κόσμο, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 10:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ αυτή τη φορά σε πολύ μικρότερη κλίμακα στο κέντρο επικοινωνίας των Δρόμων Ζωής, Γαργηττίων 12 στο Γκάζι. Στο κέντρο επικοινωνίας μπορείτε να έρθετε πολύ εύκολα με το Μετρό (στάση Κεραμεικός- έξοδος Κωνσταντινουπόλεως). Συνημμένο θα βρείτε ένα χάρτη της περιοχής.

Ανάμεσα στα είδη που διαθέτουμε θα βρείτε : Χειροποίητα κοσμήματα, αξεσουάρ ένδυσης, χριστουγεννιάτικα στολίδια, κεριά, διακοσμητικά για το σπίτι, αλλά και αγνό μέλι, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καθώς και φίνο ξύδι αρωματισμένα με αρωματικά βότανα, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες εξαιρετικής έμπνευσης και ποιότητας, τουρσί, chutney, κρασιά εκλεκτά αλλά και υψηλής ποιότητας καινούργια και μεταχειρισμένα βιβλία, όλα σε λογικές τιμές και με εξαιρετική συσκευασία δώρου.

Σίγουροι ότι το κέντρο επικοινωνίας για τα παιδιά είναι ένας από τους λιγοστούς θύλακες ελπίδας που επιμένουν να ανατρέπουν το κατεστημένο προσφέροντας στα παιδιά αγάπη, υποστήριξη και ένα χώρο ελεύθερης έκφρασης, ελπίζουμε στην στήριξη σας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας.

Για τους Δρόμους Ζωής,

Τίνα Σταύρου
Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων
e-mail :
pr@dromoi-zois.gr


Εμείς τι άλλου να πούμε?

Για τον Αλέξη και τον Ιρφάν,
Για να μπορούν να κυκλοφορούν στο δρόμο
Ας είμαστε όλοι εκεί.
Για να έχουν το δικαίωμα στη ζωή όλα τα παιδιά και όλα τα "παλιόπαιδα"
Εμείς αν και δικηγόροι, παραμένουμε "παλιόπαιδα" και θέλουμε τους συμπολίτες μας ζωντανούς και χαρούμενους και ζητάμε συγνώμη από όλους για όσα έγιναν. Φαινομενικά μόνο δεν φταίμε. Στην πραγματικότητα όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης.
Κάθε δικηγόρος σήμερα έχει ειδικούς λόγους να ντρέπεται και να θρηνεί.
Ας είναι!