ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Καπνός- Ναρκωτικά ΕΚΤΟΣ!

Κάθε μέρα συναντώ έξω από την πόρτα μου πολλούς πολλούς νέους ηρωινομανείς στο δρόμο να αργοπεθαίνουν. Σε κάθε γωνιά της πόλης. Μέσα στο φως και το πλήθος. Οι ναρκομανείς στην Αθήνα συναγωνίζονται τα αδέσποτα. Αποτελούν μια όψη της πόλης. Τώρα και οι καπνιστές.
Την ιστορία πάθους για τον καπνό γνωρίζουν οι απόγονοι του Κολόμβου στην Ευρώπη καλά. Τώρα έφθασε η ώρα του νομοθέτη ( ο οποίος τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μεριμνά για την υγεία και τα ήθη μας).
Διορία ενός έτους λοιπόν για να... κόψουν το τσιγάρο δίνει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που κατέθεσε χθες στη Βουλή σχέδιο νόμου για την «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις». Μετά την εφαρμογή του νόμου, το κάπνισμα για όσους επιμείνουν, θα περιοριστεί σε ελάχιστους χώρους. Με το ίδιο νομοθέτημα το κράτος μεριμνά ώστε να μην συχνάζουν οι ανήλικοι σε μπαρ. Ένας νόμος λοιπόν για όσα θα απαγόρευε ο πατέρας της μητέρας μου και εκείνη δεν τον άκουγε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Ενας νόμος όμως που στο μέτρο που αφορά στο κάπνισμα είναι ευρωπαϊκότατος
Ενας νόμος κάπως μειωπικός! Που δεν βλέπει τα ναρκωτικά. Που δεν βλέπει μπροστά του!

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, τα εστιατόρια, τα καφενεία και τις καφετέριες, τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ. Περιέχονται ακόμα μέτρα για την αποτροπή της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού από ανήλικους στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος σε κέντρα διασκέδασης και μπαρ. Πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει? Αναρωτιέμαι! Είδα τους πολίτες στη Γερμανία να μαζεύονται έξω από τα μπαρ σα διαδηλωτές για να καπνίσουν. Θα γίνει αυτό εδώ? Μου φαίνεται απίθανο? Και τα μαγαζιά που λειτουργούν τι θα γίνουν?
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση πλήρως από 1ης Ιανουαρίου 2010 του καπνίσματος και της κατανάλωσης προϊόντων καπνού σε:
- Ολους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προβλεφθούν για καπνιστές από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή ή όργανο.
- Ολα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μεικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων.
- Παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.
- Αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.
- Σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.
- Παντός είδους κυλικεία.
- Παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δύνανται να διαμορφωθούν χώροι καπνιζόντων, που θα διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και θα έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού. Ειδικά για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ. μπορούν να χαρακτηριστούν με απόφαση του ιδιοκτήτη τους, που θα ενσωματώνεται στην άδεια λειτουργίας τους, ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.
Τέλος, στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας δημιουργείται ειδικός Τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ που θα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων.
Τώρα θα βγω μια βόλτα. Έξω θα συναντήσω πολλούς ναρκομανείς. Από του χρόνου λοιπόν και …καπνιστές.
Αραγε αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να βγάζεις έξω σαν αυστηρή δασκάλα, τον καπνιστή? Τι σημαίνει αυτή η περιθωριοποίηση? Τι παρέες θα κάνει εκεί ΕΞΩ ο άνθρωπος που φορτώνεται την απαγόρευση και αποβάλλεται από την κοινωνία?
Πιστεύω ότι ο έλληνας θα αντισταθεί. Θα καταφέρει είτε να ιδρύσει καπνιστική σπιναλόγγα πολυτελείας (όπου όλοι οι άκαπνοι να ζηλεύουμε που δεν μας παίζουν) είτε θα ζήσουμε τη νέα ποταπαγόρευση και θα χαρούμε μετά την ξαφνική αφόρητη ελευθερία των τελευταίων ετών μια μεγάλη ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ.
Αλλά και αυτό είναι εξαντιγραφής νομοθετικό ζήτημα! Θα πάω να δω άλλη μια φορά την υπέροχη ταινία ΚΑΠΝΟΣ !

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Μαύρος Πρόεδρος! Ασπρη Μέρα?






Ο συνάδελφος Μπάρακ Ο Μπάμα δεν μπορούσε παρά να βρεί τη θέση του στα Νομικά μας Νέα.


Δικηγόρος, συνταγματολόγος και αυτός υποψήφιος για λίγες ώρες ακόμη για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ.



Απόφοιτος του Χάρβαρντ, διδάκτων νομικής με magna cum laude ξυπνά μέσα μας αισθήματα αναγνωρίσιμης ταυτότητας.


Ελπίζοντας το πανέμορφο χρώμα του, που τόσα σημαίνει για πολλούς από εμάς από μόνο του, να μην αποτελέσει το άλλοθι για νέους βομβαρδισμούς και φρίκη!



Ελπίζουμε η κορμοστασιά και η γοητεία του να μην σημάνουν διαφήμιση της πιό τιποτένιας όψης των ΗΠΑ.



Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες στον κόσμο και ανεξάρτητα απο οτιδήποτε θεωρούμε ότι ένας μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ήδη ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα.


Μπαράκ καλή επιτυχία και ας ελπίσουμε με αρκετό σκεπτικισμο΄να ξημερώσει μια άσπρη μέρα για τον κόσμο μετά την εκλογή σου!